objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Petek, 4. januar 2008 ob 15:48

Njavrov strah, nespečnost in preganjavica vredni 400.000 evrov
Nekdanji Morisovec toži državo za škodo, povzročeno zaradi razvpite afere Depala vas
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začela obravnava, v kateri kot tožnik nastopa nekdanji pripadnik Morisa in svetovalec za varnost na Slovenskih železnicah Božidar Martin Njavro, javnosti bolj znan kot Darko Njavro. Ta od države zahteva plačilo 384.000 evrov odškodnine za povrnitev škode, ki naj bi mu bila povzročena zaradi razvpite afere Depala Vas oziroma dogodkov po njej. Njavro in njegov odvetnik Jože Hribernik sta sicer pripravljena na poravnavo, vendar državno pravobranilstvo, ki zastopa državo, na to ni pristalo, čeprav jim je obrambno ministrstvo to predlagalo. Sodnica Metoda Orehar Ivanc je zato obravnavo prekinila in jo preložila na 3. marec 2008.
Za kaj pravzaprav gre? Štirje specialci Darko Njavro, Robert Suhadolnik, Simon Krejan in Andrej Podbregar so 20. marca 1994 aretirali takratnega tajnega sodelavca policije Milana Smolnikarja, ki naj bi mu na grozovit način protipravno odvzeli prostost, toda sodišče jih je kasneje oprostilo obtožb. Četverica je ves čas trdila, da je do tega prišlo z vednostjo njihovih nadrejenih na obrambnem ministrstvu, da so za to imeli vsa pooblastila, zaslombo v zakonu in da ni šlo za njihovo solo akcijo. Zaradi razvpite in nikoli do konca pojasnjene afere je bil še isti mesec, ko se je zgodila Depala vas, s položaja razrešen prvi slovenski obrambni minister, aktualni premier Janez Janša, specialna enota slovenske vojske (Moris) pa je bila razpuščena.

Afera Depala vas
Zaradi tega dogodka so bili vsi štirje kazensko ovadeni zaradi protipravnega odvzema prostosti in poškodovanja tuje stvari. Dve leti pozneje je takratna vodja skupine tožilcev za posebne zadeve Barbara Brezigar zavrgla vse ovadbe, ki jih je zoper omenjene na tožilstvo vložila policija. Sredi avgusta istega leta pa je Milan Smolnikar vložil zahtevek za uvedbo preiskave v zvezi s tem primerom. Na podlagi preiskave je maja 1999 takratna generalna državna tožilka Zdenka Cerar odločila, da bo zadevo predala drugemu tožilcu, ki pa je nato sodišču sporočil, da prevzema kazenski pregon. Tožilstvo je nato konec leta 2000, skoraj sedem let po spornemu dogodku, zoper omenjeno četverico vložilo obtožnico. Po devetih opravljenih obravnavah je sodišče junija 2003 četverico oprostilo vseh obtožb. Sodbo je aprila 2004 potrdilo tudi Višje sodišče v Ljubljani.

Njavro zahteva odškodnino
Darko Njavro je 12. julija 2006 vložil zahtevek za povrnitev premoženjske in nepremoženjske škode (menda odškodnine zahtevajo tudi ostali trije akterji v aferi Depala vas, zadevo pa obravnava delovno sodišče, saj so še vedno uslužbenci obrambnega ministrstva). Celoten odškodninski zahtevek znaša 92 milijonov tolarjev oziroma skoraj 384.000 evrov. Od tega je dobrih 40.000 evrov za strah in prav toliko zaradi izgubljenega dobička, dobrih 300.000 evrov pa zahteva za psihične bolečine zaradi kršitev ugleda in razžalitve dobrega imena in okrnitve osebnostnih pravic. Zaradi negativnega odvijanja dogodkov naj bi se namreč bal družbenih sankcij, izgube delovnega mesta in s tem izgube sredstev, s čimer bi se mu poslabšal materialni položaj. Skrbelo naj bi ga tudi, da bo zaradi umazanega ugleda in dobrega imena popolnoma izobčen iz družbenega življenja. Zaradi odmevnosti primera je bil zelo medijsko izpostavljen, vršila pa naj bi se negativna vrednotenja njegove osebnosti, pri čemer se ni mogel braniti. Kot uslužbenec obrambnega ministrstva ni smel javno govoriti o zadevah z delovnega področja, prav tako pa se zanj ni nikoli zavzelo ministrstvo za obrambo. Njavro pravi, da sicer MORS preko službe za odnose z javnostmi vedno ščiti svoje uslužbence in institucijo, v njegovem primeru pa se to ni zgodilo. Zanj je neprecenljiva tudi škoda na poklicnem področju, saj je bila zaradi tega končana njegova vojaška kariera. Bil je poveljnik Morisove enote za posebne naloge, zato naj bi se mu ob spoznanju, da je njegova vojaška kariera zaključena, poslabšalo psihično stanje, postal naj bi depresiven, žalosten in razočaran. Izgubil naj bi samozavest, pojavila naj bi se mu kriza identitete in občutek nemoči, menda je postajal živčen, razburljiv in prepirljiv. Imel naj bi preganjavico, mučila pa ga je menda tudi nespečnost. Poleg tega je bil v težkem finančnem položaju, zato se je moral iz Ljubljane preseliti nazaj k staršem v Kočevje, prodati pa je moral tudi avtomobil, saj ni bil kreditno sposoben. Zaradi pogostega pojavljanja v medijih naj bi izgubil precej prijateljev in znancev, zaradi vsega tega pa naj bi trpela tudi njegova starša.

Poravnava (doslej) ni uspela
V zvezi z odškodninskim zahtevkom sta se Njavro in njegov odvetnik večkrat že pogovarjala z odgovornimi na obrambnem ministrstvu. Marca letos naj bi celo dosegli dogovor za višino, po naših podatkih naj bi šlo za 36.000 evrov. Tako je menda obrambno ministrstvo oziroma njen generalni sekretar Albin Cocelj državnemu pravobranilstvu predlagal, da se z Njavrom poravnava, vendar do tega ni prišlo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Božidar Martin Njavro Darko Njavro jože hribernik Metoda Orehar Ivanc Robert Suhadolnik, Simon Krejan Andrej Podbregar Milana Smolnikarja Janez Janša Afera Depala vas Barbara Brezigar Zdenka Cerar Njavro zahteva odškodnino Poravnava (doslej) ni uspela Albin Cocelj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Njavrov strah, nespečnost in preganjavica vredni 400.000 evrov