objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 5. januar 2008 ob 08:05

Znova obtožbe Zgage in Šurca na račun Janševe vlade
Novinarja zahtevata neodvisno komisijo, vlada jima očita širjenje neresnic in zavajanje
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Pobudnika peticije zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji Blaž Zgaga in Matej Šurc sta ob začetku slovenskega predsedovanja EU na več kot 350 naslovov doma in v tujini poslala še eno pismo. V njem prejemnike pozivata, naj prispevajo k ustanovitvi neodvisne komisije, ki bi preiskala navedbe iz peticije. "Tudi najnovejši poskusi vplivanja na eno od revij kažejo, da je ustanovitev komisije potrebna," sta zapisala. Pravita, da slovenska vlada in parlament nista uresničila zahtev mednarodnih novinarskih organizacij - Mednarodnega inštituta za tisk (IPI), Novinarjev brez meja (RSF) in Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) - za ustanovitev neodvisne komisije, ki bi preiskala navedbe iz peticije. "Zato vas pozivava, da tudi vi po svojih močeh prispevate k uresničitvi te zahteve, kajti neodvisna komisija z mednarodnimi strokovnjaki lahko bistveno pripomore k pregledu dejanskega stanja in izboljšanju medijske svobode v Sloveniji," sta poudarila pobudnika peticije. Po njunih besedah je EU začela predsedovati država, v kateri 571 podpisnikov peticije opozarja na cenzuro in politične pritiske, njena vlada in parlament pa še naprej zavračata dialog z novinarji.
Novinar Večera Blaž Zgaga je povedal, da je iz konteksta odprtega pisma razvidno, da je pri omembi v pismu o "najnovejših poskusih vplivanja na eno od revij" mislil na Mag. Na vprašanje, ali gre tudi pri tej reviji za pritiske vlade na novinarje, kar je temeljni očitek novinarske peticije, je odvrnil, da zavrača vsake pritiske na novinarje, tako s strani vlade kot kapitala. Po njegovih besedah je vlada - pred sporom z lastnikom, ki ima v lasti revijo Mag - izvajala pritiske na novinarje s pomočjo istega lastnika, ki sedaj izvaja pritiske na novinarje omenjenega tednika.

Glede Vesa Stojanova, ki ga je nadzorni svet Dela kljub protestom novinarjev Maga imenoval za odgovornega urednika tednika, je Zgaga dejal, da ne bi sprejel funkcije odgovornega urednika Maga, če bi bil na njegovem mestu. "Sopodpisniki peticije ne morejo odgovarjati za dejanja vsakega od nas," pa je novinar Večera odgovoril na vprašanje, kako komentira dejstvo, da je Stojanov sedmi sopodpisnik pod peticijo o cenzuri in političnih pritiskih na novinarje. Kaj sopodpisniki peticije počnejo potem, ko so podpisali peticijo, je njihova stvar, je dejal. "Živimo v demokraciji, kjer vsak odgovarja sam zase," je še dodal Zgaga.

Vlada novinarjema očita širjenje neresnic
Premier Janez Janša je v zvezi z najnovejšim pismom dejal, da njegove vsebine ne pozna. "Očitno je šla obtožba spet prej na tuje kot na domače naslove," je le dejal. Iz vladnega urada za komuniciranje pa so sporočili, da vlada z obžalovanjem ugotavlja, da "novinarja Blaž Zgaga in Matej Šurc nadaljujeta s širjenjem neresnic, zavajanjem domače in zlasti tuje javnosti o razmerah na področju svobode medijev v Sloveniji ter diskreditacijo Slovenije v času, ko ta predseduje Evropski uniji." Kot pravijo, je vlada tako kot ob peticiji postavljena pred izvršeno dejstvo, ko je bila z navedbami zoper njo seznanjena šele naknadno, potem ko so bile te že poslane mnogim naslovnikom doma in v tujini. Zagotavljajo, da vlada nikoli ni zavračala dialoga z novinarji, saj ji tega niso nikoli ponudili. "Vlada zagovarja vlogo in pomen civilnih pobud kot legitimnih institutov v demokratični družbi. Vendar pa ravnanje pobudnikov v konkretnem primeru dokazuje kvečjemu nasprotno – da so ravno oni tisti, ki si ne želijo dialoga, temveč so njihovi nameni vse prej kot dobronamerni," še pravijo v vladnem uradu.

Novinarsko društvo podpira Zgago in Šurca

Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki ga vodi Gregor Repovž, podpira Blaža Zgago in Mateja Šurca, hkrati pa so v društvo začudeni nad tem, da je vladni urad za komuniciranje v odzivu na pismo grobo napadel novinarja, ki imata pravico povedati svoje mnenje. V društvu novinarjev so prepričani, da je izražanje mnenja elementarna pravica vsakega državljana tako EU kot tudi Slovenije. "Dejstvo, da Slovenija v tem trenutku predseduje Svetu Evropske unije, ne more biti razlog, da bi zaradi tega morali kritični glasovi v tem času utihniti," poudarjajo v društvu ter pojasnjujejo, da sta Zgaga in Šurc v pismu zgolj predstavila dogodke, ki so sledili peticiji. Vlada je dialog z organizacijami, ki predstavljajo slovenske novinarje, prekinila v letu 2005, trdijo v DNS. Kot primere pri tem navajajo sprejemanje zakonov o RTV Slovenija in o medijih ter zavračanje vseh pozivov, naj se politika neha vmešavati v delovanje gospodarskih družb.Peticija in pisma novinarjev so po mnenju DNS posledica preteklih dejanj. V društvu novinarjev zato izražajo spoštovanje do Zgage in Šurca, ki sta se po njihovem izpostavila in o teh dogodkih javno spregovorila.

Aktiv novinarjev Dela proti imenovanju Stojanova za urednika Maga ...

Izvršni odbor (IO) Aktiva novinarjev Dela, ki ga vodi Peter Kolšek, je podprl novinarje Mage in protestira proti imenovanju Vesa Stojanova za odgovornega urednika revije Mag, saj je imenovanje "v popolnem nasprotju z mnenjem na Magu zaposlenih novinarjev".
Novinarji Maga naj bi po besedah aktiva novinarjev bili "tihi opazovalci ali celo sodelavci" pri rušenju novinarske avtonomije, Stojanov naj bi postal aktivni sodelavec ogrožanja novinarske svobode, proti čemur je pred tem podpisal peticijo, Jančič pa naj bi bil še pred kratkim "brezobziren akter" takšnega nasilnega ravnanja, kot ga njegovo združenje obsoja. V IO Aktiva novinarjev Dela hkrati ob pozivu novinarjev Maga, naj Veso Stojanov in Tomaž Prpič odstopita iz sveta delavcev kot tudi iz nadzornega sveta (NS) Dela, opozarjajo, da soupravljanje družbe Delo ni stvar aktiva novinarjev, temveč obeh sindikatov in sveta delavcev. Zato je odstop Stojanova in Prpiča lahko le njuna osebna odločitev ali odločitev sveta delavcev, da ju odpokliče iz NS. V zvezi s tem dodajajo, da svetu delavcev, ki imenuje predstavnika delavcev v NS, mandat poteče februarja 2008.

... Magovci podpore veseli, hkrati zavračajo očitke na svoj račun ...

Novinarji tednika Mag se zahvalujejo zaposlenim na Delu, hkrati pa so ostro zavrnili očitke, da naj bi bili tihi opazovalci oziroma celo sodelavci pri rušenju novinarske avtonomije. "Res je sicer, da nismo protestirali, ko je v letih 2005 in 2006 prišlo do kadrovskih sprememb v časopisni hiši Delo, ker so ravno takrat potekali dogovori o nakupu revije Mag s strani Dela. V takih okoliščinah se nam ni zdelo prav vtikati v zadeve časopisne družbe, ki nas je kupovala," je v imenu Magovcev dejal novinar Igor Kršinar in dodal: "Potem ko smo se časopisni hiši pridružili, smo novinarji Maga večinoma vstopili v aktiv novinarjev Dela in se od protestov IO Aktiva za novinarsko avtonomijo nismo nikoli javno ogradili."  Po Kršinarjevih besedah zaradi dogajanja na Delu niso posebej protestirali tudi novinarji Slovenskih novic, ki so Delova edicija precej dlje kot Mag. "Ostro zavračamo pa trditve, da naj bi celo sodelovali pri rušenju novinarske avtonomije," pravi Kršinar, ki opozarja, da so ob podpisu pogodb obdržali plača na ravni Salomonovih, ki so precej nižje od Delovih. Tudi sicer Magovci po Kršinarjevih besedah niso nikoli imeli vpliva na uredniško politiko Dela, zato ne želijo biti dežurni krivci za vse, kar se je na Delu zgodilo, "niti žrtve povračilnih ukrepov nove lastniške politike". So se pa Magovci nekoliko umirili glede zahteve po odpoklicu Stojanova in Pršiča iz nadzornega sveta. Če se februarja izteče mandat vsem članom sveta delavcev, potem res ni smiselno začeti postopek za odpoklic, pravijo in dodajo: "Pričakujemo pa, da na volitvah vanj ne bosta več izvoljena in da bo svet delavcev pod novim vodstvom Stojanova in Prpiča odpoklical iz nadzornega sveta, kjer se jima sicer mandat konča šele leta 2010."


... Stojanov molči ...

Novi odgovorni urednik Maga Veso Stojanov je dejal, da z izjavo IO Aktiva
novinarjev Dela še ni seznanjen, a je tudi sicer ne bo komentiral.

... Jančič kritičen do uredniške politike Dela

V aktivu Delovih novinarjec ugotavljajo nenačelnost tako novinarjev Maga, Stojanova in tudi predsednika Združenja novinarjev in publicistov ter nekdanjega odgovornega urednika Dela Petra Jančiča. Slednji, sicer predsednik združenja novinarjev in publicistov, pa meni, da je primerjava, ki jo je naredilo vodstvo IO Aktiva novinarjev Dela, nekorektna do kolegov iz Maga: "Od njih namreč zahteva, da bi morali ob mojem imenovanju za odgovornega urednika Dela protestirati in to takrat, ko niso protestirali tudi številni novinarji Dela". Poleg tega gre po Jančičevem mnenju pri izjavi vodstva aktiva novinarjev za ponavljanje trditev odgovornega urednika tednika Mladina Grege Repovža, ki je bil med najostrejšimi nasprotniki njegovega imenovanja za urednika Dela. Ob tem Jančič opozarja, da položaj na Delu ob njegovem imenovanju za odgovornega urednika ni primerljiv s sedanjim dogajanjem. Jančič je potegnil tudi ostro ločnico med dnevnim časopisom, kakršno je Delo, in političnim tednikom, kakršen je Mag. "Za politični tednik je namreč logično, da ima neko politično usmeritev," je prepričan Jančič, ki hkrati opozarja na vse večjo uniformnost medijskega prostora. V času, ko je sam vodil Delo, sta se raznolikost in konkurenčnost med dnevnimi časopisi, denimo med Delom in Dnevnikom, povečala, medtem ko "zdaj postajajo vsi časopisi več ali manj enaki," je še kritičen Jančič.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Blaž Zgaga Matej Šurc Vesa Stojanova, Vlada novinarjema očita širjenje neresnic Janez Janša Gregor Repovž Peter Kolšek, Tomaž Prpič , Igor Kršinar
... Stojanov molči ...
Petra Jančiča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Znova obtožbe Zgage in Šurca na račun Janševe vlade