objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 11. januar 2008 ob 08:23

Odstopil Andrej Lesjak, Delo Revije prevzema Matej Raščan
Neuradno: na včerajšnji seji nadzornega sveta presenetljiva menjava na vrhu Dela Revij
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Na včerajšnji seji nadzornega sveta založniškega podjetja Delo Revije je po naših informacijah odstopil dolgoletni predsednik uprave Andrej Lesjak, namesto njega pa so nadzorniki za novega prvega moža Dela Revij imenovali Mateja Raščana, ki naj bi družbo prevzel že v ponedeljek zjutraj.
Spomnimo, Raščan, sicer lastnik gorenjske Rašice (Rašica Point d.o.o.), je v prvi polovici decembra preko ljubljanske družbe Monera presenetljivo kupil 49-odstotni delež Dela Revij, ki so mu ga prodali Lesjak in drugi vodilni uslužbenci Dela Revij, menda zato, da "bi zavarovali družbo Delo Revije, ki izdaja več kot 20 uspešnih revij, njen obstoj in razvoj“. Šlo naj bi za obrambo pred novim večinskim lastnikom Dela Revij, družbo Media DS, ki združuje Dnevik, Salomon 2000 in Delo Prodajo. Lesjak in drugi vodilni delorevijaši so ob prodaji Raščanu v sporočilu za javnost takrat napisali, da obstajajo "povsem konkretni scenariji, od seznama z imeni in priimki, ne samo članov menedžmenta, ampak tudi urednikov in novinarjev, ki jih nameravajo (novi lastniki: Dnevnik, Salomon 2000 in Delo Prodaja; op.p) zamenjati, seznam revij, ki jih bodo ukinili in tako napravili prostor za Dnevnikove revije oz. priloge, do sheme nove organiziranosti skupnega marketinga za časnik Dnevnik in revije iz programa Dela Revij, kar bi bilo popolnoma nesprejemljivo in bi - tako kot drugi načrtovani ukrepi - pomenilo ne le krepitev Dnevnik na račun Dela Revij, temveč tudi izčrpavanje naše družbe in dolgoročno celo njen zaton".
Andrej Lesjak včeraj za nas ni bil dosegljiv, prav tako se je v totalni molk zavil predsednik nadzornega sveta Dela Revij Tine Guzej, sicer Lesjakov pomočnik. Sta nam pa Lesjakov odstop potrdila dva neodvisna insajderska vira.

Lesjakov odhod je vidno presenetil tudi predsednika uprave Dnevnika in Media DS Branka Pavlina, ki je za Lesjakov odstop izvedel od nas. Za naš portal je povedal, da ga odstop preseneča, saj naj bi z Lesjakom nazadnje govorila v sredo, na neko drugo temo, pa mu Lesjak morebitne zamenjave na vrhu Dela Revij, kjer ima Media DS večinski, približno 51-odstotni lastniški delež, ni omenil niti z besedico. Še več, pred desetimi dnevi naj bi Lesjak Pavlinu dejal, da bo predsednik uprave vsaj do junija letos, ko izpolnjuje pogoje za upokojitev. Mandat nadzornemu svetu Dela Revij (družba izdaja več kot 20 revijalnih edicij) pa poteče 19. septembra, ko je pričakovati, da bodo novi večinski lastniki imenovali tudi nove nadzornike in potem zamenjali celotno upravo. Zamenjave pa naj bi doživelo tudi nekaj odgovornih urednikov posameznih edicij, ki jim pospešeno pada naklada, menda Lady in Stopa.

Slišati je tudi, da je bilo prvotno mišljeno, da naj bi nova predsednica uprave Dela Revij postala Raščanova spremljevalka Marija, vendar si je Matej Raščan premislil in vodenje družbe prevzel sam.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Andrej Lesjak Mateja Raščana Tine Guzej Branka Pavlina Marija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Odstopil Andrej Lesjak, Delo Revije prevzema Matej Raščan