objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 21. januar 2008 ob 06:24

Zbogom, LDS, Mitja Gaspari nepričakovano prebegnil k Pahorju!
Prvak Socialnih demokratov nesojenega predsednika države povabil v bodočo vlado
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik največje opozicijske stranke SD Borut Pahor je na posebni novinarski konferenci napovedal, da bo v primeru zmage na jesenskih parlamentarnih volitvah nekdanjega finančnega ministra v Drnovškovi vladi in bivšega guvernerja Banke Slovenije Mitjo Gasparija "zaprosil", naj prevzame mesto podpredsednika vlade. Gaspari, sicer tudi predsedniški kandidat na zadnjih predsedniških volitvah, ki ga je podprla LDS, bi kot podpredsednik skrbel za usklajevanje "financ, gospodarske in socialne politike", je povedal Pahor. Odločitev o sodelovanju - Gaspari bo namreč sodeloval tudi pri pripravi alternativnega vladnega programa stranke - po Pahorjevih besedah ni dozorela čez noč. Oba ocenjujeta, da je za prihodnost Slovenije zelo pomembno, da se oblikuje neko dinamično ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo. "Potrebujem sodelavca, ki ima dovolj političnih izkušenj, veliko znanja in potrebno avtoriteto, da prevzame nadzor nad določitvijo tega ravnovesja," je poudaril prvak SD.
Gaspari je dejal, da gre pri iskanju ravnovesja med konkurenčnostjo in solidarnostjo za socialno liberalen koncept, ki lahko spremeni stvari v Sloveniji na boljše. O svoji viziji razvoja države pa Gaspari ni želel govoriti, saj je to že predstavil v predsedniški kampanji. Za zelo pomembno je Gaspari ocenil prizadevanje za združevanje programsko sorodnih političnih sil, saj gre pri pripravi alternativnega programa za politični projekt, ki je širši od običajnih strankarskih projektov. "Verjameva, da je Slovenijo mogoče voditi bolje. Pogoj za to pa je koalicija programsko sorodnih strank s kompetentno ekipo, pri čemer moramo strokovnost postaviti pred lojalnost," je dodal Pahor. Na novinarsko vprašanje, ali to pomeni že napoved povezovanja z LDS, ki je podprla Gasparijevo kandidaturo na zadnjih predsedniških volitvah, je odgovoril nikalno. Kot je pojasnil, namreč nima mandata, da bi se z LDS pogovarjal o morebitnem sodelovanju. "Za to je tudi daleč prezgodaj," je še dodal Pahor.
#1#
Lahovnikov zajec na ražnju
Prvi odzivi strank in poslanskih skupin na odločitev predsednika SD Boruta Pahorja, da v primeru zmage na parlamentarnih volitvah mesto podpredsednika vlade ponudi Mitji Gaspariju, so skopi. Večinoma pa soglašajo, da je odločitev preuranjena in za Pahorja potencialno škodljiva. Gaspariju sicer priznavajo strokovnost na finančnem področju.
Po mnenju vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka Pahorjeva napoved očitno pomeni, da razmere na opozicijski strani političnega prostora še niso konsolidirane. Na slednje po njegovem mnenju kaže tudi to, da se prebegi in prestopi še kar vrstijo. Gasparijev prestop se mu zdi nerazumljiv, posebej zato, ker se dogaja v tako kratkem času po predsedniških volitvah, na katerih je Gaspari nastopal še kot kandidat s podporo LDS. "Očitno pa se v ozadju dogaja, da mati partija združuje sinove pod rdečim praporom za naslednje volitve," je menil Tanko. Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat nad Pahorjevo odločitvijo ni presenečen. "S to potezo predsednik Socialnih demokratov zgolj potrjuje dejstvo, ki smo ga lahko že večkrat opazili v njegovih javnih nastopih, in sicer, da ima izredno šibko ekonomsko znanje in da mu operativne funkcije, ki so nujno potrebne v izvršilni veji oblasti, niso najbolj pisane na kožo." Prav zato Horvat meni, da bi bil Gaspari "nedvomno boljši predsednik vlade kot Borut Pahor". Za vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Žnidaršiča "mora najprej fant postati mandatar". Govorjenje o povolilnih potezah se mu zdi namreč prezgodnje, saj je treba prej na volitvah zmagati. Sicer Žnidaršič Gasparija ocenjuje kot sposobnega guvernerja Banke Slovenije. Kot finančnik s težo "bi bil v kakršni koli vladi lahko zelo koristen," pri brzdanju inflacije pa bi po njegovem "zagotovo storil več kot sedanji minister". Predsednica opozicijske LDS Katarina Kresal obžaluje, da se je Gaspari, ki je imel na lanskih predsedniških volitvah podporo LDS, odločil zamenjati ekipo. Poudarila je, da bi si želela, da bi "fronto proti vladi oblikovali sporazumno, vendar očitno nekateri ocenjujejo, da je bolj pomembno tekmovati". Po mnenju predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega je Pahorjeva odločitev mnogo prehitra. Napoveduje mu podoben konec, kot ga je zaradi prehitre kampanje na predsedniških volitvah doživel Lojze Peterle. Tudi vodja poslanske skupine Zares Matej Lahovnik vidi Pahorjevo napoved kot preuranjeno. Pravi, da "načeloma ni dobro pripravljati ražnja, dokler je zajec še v gozdu oziroma si ni dobro podeljevati medalj dva kroga pred ciljem". Nepovezana poslanka in članica društva Slovenska lipa Barbara Žgajner Tavš pa meni, da je treba počakati do volitev in videti, če bo Pahor sploh mandatar. Le v tem primeru bo namreč imel možnost izbiranja podpredsednika. Sicer pa Žgajner Tavševa verjame, da ima Gaspari tako strokovne kot osebnostne kompetence za zasedanje takega mesta. Po njenem gre za strokovnjaka za finance, ki bi lahko Sloveniji pomagal izplavati iz situacije, v kateri se je znašla. Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je trenutno v tujini in za komentar ni bil dosegljiv.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Drnovškovi Mitjo Gasparija Lahovnikov zajec na ražnju Jožeta Tanka jožef horvat Franca Žnidaršiča Katarina Kresal Zmaga Jelinčiča Plemenitega lojze peterle matej lahovnik Barbara Žgajner Tavš Jakob Presečnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zbogom, LDS, Mitja Gaspari nepričakovano prebegnil k Pahorju!