objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 24. januar 2008 ob 05:55

Nenavadno: Jurenec kupuje MTV Adrio prek poštnega predala na Cipru
Ameriški lastniki Pop TV in Kanala A po MTV Adria prihajajo z Mina Media Limited iz Nikozije
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Ameriška družba CME Media Entertaiment, lastnica Pop TV in Kanala A, namerava kupiti tudi MTV Adrio, trdijo naši viri. Direktor MTV Adrie Marko Benda je že pred časom za časnik Finance potrdil, da se družba prodaja, ni pa želel komentirati govoric, da naj bi bil kupec ravno CME. Prav tako naj bi skrbni pregled poslovanja in stanja MTV Adrie že opravila znana revizijska hiša Ernst & Young, čeprav podrobnosti in cena za nakup še niso znane. MTV Adria je leta 2006 ustvarila 1,35 milijona evrov izgube, z dobičkom pa naj bi začeli poslovati prihodnje leto. Po nekaterih ocenah naj bi bila MTV Adria vredna 2,8 milijona evrov, Američani pa bi z nakupom menda radi prodrli še dlje na Balkan, saj MTV Adria hkrati oddaja iz Ljubljane, Beograda, Zagreba in Skopja, CME pa je že lastnik hrvaške Nova TV. Pred časom je bila v igri za nakup MTV Adria londonska investicijska skupina MinaCorp, vendar do prodaje ni prišlo.
CME želi v Sloveniji preko Pro Plusa kupiti tudi ljubljansko televizijo TV Pika, ki jo vodi nekdanji programski direktor TV Slovenija in bivši vodja produkcije Pro Plusa (uradni lastnik Pop TV in Kanala A je namreč Pro Plus, lastnik Pro Plusa pa CME) Stane Grah, toda ministrstvo za kulturo Pro Plusu še ni izdalo potrebnega soglasja za pridobitev 20 ali več odstotkov lastninskega ali upravljalskega deleža. Generalni direktor Pro Plusa Marijan Jurenec je napovedal sodne procese zoper ministrstvo, hkrati pa naj Pro Plus pripravljal ustanovitev obvodnega produkcijskega podjetja za prevzem TV Pike. Tako naj bi elegantno obšli medijski zakon in poslovno prevzeli TV Piko brez predhodnega lastniškega vstopa; potem pa mirno počakali na bolj naklonjeno vlado, ki bi odobrila soglasje za nakup. Ker so se na CME in Pro Plusu očitno prestrašili, da jim ministrstvo za kulturo zaradi prevelike koncentracije medijskega lastništva ne bo dalo soglasja za nakup MTV Adrie, nameravajo odkup izvesti prek firme na Cipru, ki je po vsem sodeč zgolj poštni predal. Gre za skrivnostno družbo Mina Media Limited, registrirano na naslovu Agiou Pavlou, 15 Ledra House Agios Andreas, P.C. 1105, v Nikoziji na Cipru, ki je na Svet za radiodifuzijo že vložila vlogo za pridobitev 20 ali več odstotkov lastninskega ali upravljalskega deleža oziroma deleža glasovalnih pravic v premoženju izdajatelja televizijskega programa, v MTV Adria. Svet za radiodifuzijo namreč daje predhodno mnenje, odloča pa ministrstvo za kulturo.
Sicer pa Marijan Jurenec po naših informacijah preživlja živčne dni na čelu Pro Plusa, Nove TV in kot regijski direktor CME za Adriatic. Pogodba s CME mu namreč poteče zgodaj spomladi (menda marca), njegove regijske posle za Američane pa je že začel prevzemati 52-letni Romun Adrian Sarbu, ki je na noge postavil vodilno romunsko zasebno televizijo Pro TV in jo leta 1995 tudi prodal CME. Sarbu se je lani preselil v Prago in postal šef vseh projektov CME v Romuniji, na Češkem in Slovaškem. Po naših informacijah je Sarbu namesto Jurenca že začel poslovati v Srbiji, medtem ko Jurenec še vedno operativno vodi hrvaško Nova TV. Zanimivo, da je Sarbu pred novim letom prišel v Ljubljano na Pop TV in Kanal A, kjer je pred njegovim obiskom na Krajnčevi 26 za Bežigradom zavladala prava mala panika. Jurenčeva tajnica je vsem zaposlenim in honorarnim sodelavcem Pop TV in Kanala A poslala elektronsko pošto z  naročilom, naj pred pred obhodom Sarbuja po redakcijah obvezno temeljito pospravijo pisalne mize, kot v osnovni šoli. Govorice o tem, da naj bi Sarbu zamenjal Jurenca kot direktor regije, so namreč vse glasnejše, je pa tudi vprašanje, ali bo CME Jurencu sploh podaljšal pogodbo za vodenje Pop TV in Kanala A in kaj bo z njegovim direktorskim mestom na Nova TV? Po eni od variant naj bi Jurenec ostal zgolj direktor slovenskega Pro Plusa, po drugi varianti pa naj bi ga na Pro Plusu zamenjal nekdanji programski direktor Pro Plusa Branko Čakarmiš. Slednji je pred prihodom Marijana Jurenca vodil Nova TV, zdaj pa je svetovalec spletnega portala 24ur.com. Po nepreverjenih informacijah naj bi CME že nekaj časa celo pregledoval Jurenčevo poslovanje z oglaševalskimi agencijami in večjimi zakupniki oglasnega prostora zaradi govoric o neverjetnih provizijah, ki naj bi jih kasiral Jurenec. Spomnimo: Jurenec se je na lanskem novoletnem sprejemu za novinarje in urednike pri predsedniku vlade in državnega zbora v maniri preveč napihnjenega medijskega tajkuna zelo glasno hvalil, da je najbolje plačan menedžer v Sloveniji.

Med Jurencem in Sarbujem je tudi bistvena razlika, v njunih biografijah namreč. Medtem ko je Sarbu diplomant akademije za film in gledališče (režiral je več kot 150 različnih filmov in dokumentarcev, med njimi tudi film o padcu diktature zloglasnega Nikolaja Čaušeska) in je bil minister za medije v prvi romunski postkomunistični vladi, Jurenec pred ustanovitvijo Pop TV ni imel nobenih medijskih izkušenj. Zanimivo je tudi, da je v svoji uradni biografiji na spletni strani CME gladko zamolčal svoje propadle mariborske garažne trgovinice, kjer naj bi ne preveč podjetniško zapustil precejšnje bančne dolgove, menda dva milijona tedanjih nemških mark.
Po nekaterih informacijah naj bi se Jurenec pred nekaj dnevi sestal s predsednikom vlade Janezom Janšo, menda na temo uredniške politike Pop TV in Kanala A (Jurenec je namreč formalno tudi odgovorni urednik obeh televizij), toda v kabinetu predsednika vlade pogovor gladko zanikajo. Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak nam je sporočil, da sta "predsednik vlade Janša in Jurenec nekaj besed izmenjala na novoletnem sprejemu treh predsednikov za urednike in novinarje".
Lastniki MTV Adria so mariborska družba Gomar, katere ustanovitelj je družina Golob, zakoniti zastopniki pa so Aleksander, Vlado in Tatjana Golob; ljubljanska družba Arkana, katere zakoniti zastopnik je Matej Bregar, sicer pa je Arkana v lasti prav tako ljubljanske družbe Keopa, katere ustanovitelj in direktor je Miha Zupanc; in VPK Zagreb, ki je v lasti družine Kregar, lastnikov Videoprodukcije Kregar iz Ljubljane. Kot je znano, je bil med prvimi lastniki MTV Adrie tudi razvpiti podjetnik Jurij Schollmayer, ki pa je družbo kmalu zapustil.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Benda Stane Grah Marijan Jurenec Adrian Sarbu Branko Čakarmiš Nikolaja Čaušeska Janezom Janšo Valentin Hajdinjak Aleksander Vlado Tatjana Golob Matej Bregar Miha Zupanc Kregar Jurij Schollmayer

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nenavadno: Jurenec kupuje MTV Adrio prek poštnega predala na Cipru