objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 30. januar 2008 ob 15:14

Frka v SLS: Janša naj bi ustanavljal antišrotovo kmečko stranko?!
Bojan Šrot in Darko Krajnc podpisala sporazum o skupnem nastopu na volitvah
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Prvaka SLS Bojan Šrot in SMS Darko Krajnc sta v ljubljanskem Grand hotelu Union uradno podpisala pismo o nameri o skupnem nastopu na jesenskih državnozborskih volitvah. Po podpisu pisma, ki sta se ga iz vrst SLS udeležila podpredsednica Irena Majcen in novi glavni tajnik Rok Ravnikar, iz SMS pa nekdanji poslanec Marko Diaci, glavni tajnik Jože Vozelj in predsednik sveta Drago Žura (sicer dolgoletni direktor ŠOU Maribor in po novem tudi državni svetnik), sta oba liderja poudarila, da skupni nastop predstavlja dodano vrednost tako za stranki kot za celotni slovenski politični prostor.


Po besedah Šrota imata stranki zelo podoben program, odlično pa se ujameta tudi na osebni ravni. "V dvoje je lepše in lažje," je temu dodal prvak SMS in potrdil, da se dobro razumejo. Stranki bosta na volitvah imeli enotno listo in da bosta po volitvah oblikovali skupno poslansko skupino. Podrobnosti glede kandidatov v 88 volilnih okrajih še niso dorekli, Šrot je ob tem dejal le, da bi lahko člani SMS kandidirali v "15 do 20 volilnih okrajih, mogoče več ali pa manj". Sedanji poslanci SLS si bodo lahko sami izbrali volini okraj, kakor tudi oba liderja strank. Tako bo Šrot kandidiral v obeh celjskih volilnih okrajih, Kranjc pa verjetno v domači Pesnici. "Nobena stranka ni trmasto vztrajala pri številki in imenih," je pojasnil Krajnc. Odprto pa je ostalo tudi vprašanje razdelitve finančnih sredstev iz proračuna po volitvah, je dejal Šrot in znova poudaril, da ne gre za povezovanje dveh strank, ampak za povezovanje na programski vsebini. Kranjc, ki na volitvah pričakuje od enega do treh poslancev iz SMS, je prepričan, da se SMS "ne bo utopila", ampak bo še naprej gojila svojo politiko.
Včerajšnji podpis pogodbe pa je dodatno začinila izjava Bojan Šrota, da naj bi pod okriljem Janševe SDS nastajala nova kmečka stranka in poskušala prevzeti del volilcev SLS. O tem naj bi se govorilo že konec prejšnjega tedna, na seji ožjega vodstva SLS, nekateri pa naj bi zagnali celo paniko. Šrot pravi, da ima o tem podatke, šlo pa naj bi za del volilne tekme, ki poteka pod pasom. Po nekaterih informacijah naj bi Janez Slevec, predsednik govedorejsko-poslovnega združenja, glavnega tajnika SDS-a Dušana Strnada na nekem sestanku povprašal, ali bi SDS nasprotoval ustanovitvi kmečke stranke. Nova kmečka stranka naj bi se ustanavljala pod kapo Foruma za kmetijstvo in podeželje SDS, kar pa v SDS odločno zanikajo. Poslanec Jože Tanko je za Pop TV in TVS povedal, da gredo na volitve sami in ne nameravajo ustanavljati vzporedne stranke. Tudi Janez Slevec, ki je član SDS-a, je zanikal, da bi ga zanimala strankarska kandidatura. Pravi, da ga zanima le kandidatura v kmetijsko-gozdarsko zbornico.
#sls#
Pahor pa s krščanskimi socialisti
Ob tem dodajmo, da sta v ponedeljek sporazum o sodelovanju podpisala tudi predsednika SD Borut Pahor in Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna. Predsednik SD je dejal, da gre za sodelovanje dveh političnih sil, ki sta si svetovno nazorsko različni, a programsko dovolj sorodni, da lahko v slovenski politiki pomenita novo dodano vrednost. Po njegovih besedah ni svobodne družbe brez pravice posameznika do svobodne veroizpovedi, ki mora biti brez slehernih omejitev.

"Krščanski socialisti Slovenije so skupaj s Socialnimi demokrati prepričani, da je tisto, kar nas povezuje, ustavna vrednota laične družbe in laične države," je zatrdil Pahor. Magajna pa je dejal, da imajo s SD skupna programska stališča, ob tem pa pri krščanskih socialistih posebej poudarjajo etične vrednote. "S sodelovanjem želimo po svojih močeh prispevati k boljšim rešitvam za Slovenijo in mislim, da bomo skupaj zmogli," je dejal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan šrot Darko Krajnc irena majcen Rok Ravnikar marko diaci Jože Vozelj Drago Žura Janševe Janez Slevec Dušana Strnada jože tanko Pahor pa s krščanskimi socialisti Borut Pahor andrej magajna

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Frka v SLS: Janša naj bi ustanavljal antišrotovo kmečko stranko?!