objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 31. januar 2008 ob 15:36

Mekina na disciplinsko, Rebernikova je trdila, da gre za trač
Afera z Ruplovim dokumentom Dnevnikovega urednika zunanje spravila na disciplinsko
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Afera z objavo razvpitega zapisnika sestanka med predstavniki ameriškega State Departmenta in visokih uslužbencev slovenskega ministrstva za zunanje zadeve (gre za tajno depešo, poslano po diplomatski poti iz Washingtona v Ljubljano, 27. decembra 2007), kjer so Američani Slovencem tako rekoč diktirali, kako naj predsedujejo Evropski uniji, je že odnesla Mitjo Drobniča, političnega direktorja Ruplovega zunanjega ministrstva, svojevrstni krvni davek pa bo očitno terjala tudi med novinarsko srenjo.
Miran Lesjak, odgovorni urednik časnika Dnevnik, ki je prejšnji petek objavil famozni dokument, je pred dvema dnevoma povedal, da bodo znotraj redakcije sprožili preiskavo, ki naj bi pokazala, kako je prišlo do odtekanja informacijah v beograjski časopis Politika, ki je dokument objavila le nekaj ur po Dnevniku; kot da bi šlo za sinhronizirano objavo. Lesjak je med drugim omenil, da sta članek pripravljala dva novinarja, od katerih naj bi eden z informacijami ravnal neprevidno. Po naših informacijah naj bi se v disciplinskem postopku znašel urednik Dnevnikove zunanje politike Igor Mekina, ki naj bi dokumente, na podlagi katerih je nastal članek, dal tudi svoji ženi Svetlani Vasović, novinarki Politike. Mekina&Vasović sta bila pred leti sicer znan novinarski par Mladine. Kakšne sankcije čakajo Mekino, nam ni uspelo izvedeti, saj so se dnevnikovci zavili v hud molk. Zanimivo, da je novinarka Dnevnika Meta Roglič, ki je članek podpisala, po objavi zbolela in odšla na bolniško, vendar naši viri trdijo, da gre za virus in z afero nima prav nobene zveze.
Potem se je dogajalo tudi na TV Slovenija. Jadranka Rebernik, nekdanja urednica brezplačnika Žurnal in namestnica odgovornega urednika informativnega programa Rajka Geriča (slednji je zaradi hčerkine bolezni že dva tedna odsoten), je na petkovem jutranjem uredniškem kolegiju trdila, da je zgodba, objavljena v Dnevniku, navaden trač, še več, po njenem mnenju naj bi si dnevnikovci vse skupaj enostavno izmislili. Po naših informacijah se je z njo strinjal tudi urednik zunanje politike Edo Žitnik. Šele pozneje, na redakcijskem sestanku notranje politike, sta novinarja Mojca Pašek in Vladimir Vodušek dosegla, da je Rebernikova vsaj toliko popustila, in dovolila, da če pridobijo dokument, bodo zgodbo objavili v osrednjem TV Dnevniku. Dokument naj bi pozneje Vodušek prejel od Mete Roglič.
Od tujih medijev se je afere za Slovenijo najbolj obtožujoče lotila avstrijska agencija APA, pisec obeh člankov pa je, ne boste verjeli, avstrijsko-koroški Slovenec Stefan Vospernik, ki se podpisuje s kratico vos. Vospernik dela v centrali APA na Dunaju, pred dvema letoma pa je mesec dni delal tudi na sedežu Slovenske tiskovne agencije v Ljubljani, v okviru nekakšne izmenjave novinarjev. Očitno je takrat tudi rekrutiral Nino Razboršek, ki je postala dopisnica APA iz Ljubljane; Razborškova je pred nekaj dnevi zaslovela kot avtorica nenavadne manipulacije glede poročanja APA o dogajanjih na Magu. Novinarji STA in TVS so zaradi njene manipulacije za komentar povprašali tudi dunajsko vodstvo APA; rezultat tega pa je, da se Nina Razboršek kot ljubljanska dopisnica ne podpisuje več z – nr.

Povejmo še eno zanimivost: posebno izjavo slovenskih diplomatov z dne 28. januarja, kjer diplomati med drugim ugotavljajo, da jih "predvsem skrbi profesionalna zavest diplomatov" in zavračajo "lahkomiselno ravnanje z diplomatskimi listinami", je doslej podpisalo 339 slovenskih diplomatov; toda med njimi ne najdemo Nataše Vodušek, slovenske veleposlanice v Sarajevu in žene novinarja Vladimirja Voduška, ter novopečenega odpravnika poslov v Bolgariji in bivšega direktorja časnika Večer Milana Predana Pipija.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mitjo Drobniča Ruplovega Miran Lesjak Igor Mekina Svetlani Vasović Meta Roglič jadranka rebernik Rajka Geriča Edo Žitnik Mojca Pašek Vladimir Vodušek Stefan Vospernik Nino Razboršek Nataše Vodušek Milana Predana Pipija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mekina na disciplinsko, Rebernikova je trdila, da gre za trač