objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 11. februar 2008 ob 14:39

Incestni dvojec brez krmarja Javornik-Marlenna po novem na Lady
Njuno skupno oddajo Sproščeni z Marlenno so na TV3 hitro ukinili
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Famozna prijateljsko-poslovna naveza novinarke Sonje Javornik in Marlenne, članice nekdanje razvpite kratkotrajne evrovizijske travestitske glasbene skupine Sester, s pravim imenom Tomaž Mihelič, se je pred nekaj dnevi v celoti preselila v uredništvo tabloidne revije Lady. Donedavnega sta skupaj delali v televizijski oddaji Sproščeno z Marlenno na TV3, ki pa so jo zaradi slabe gledanosti že po nekaj mesecih umaknili s programa. Hkrati z oddajo so lastniki TV3, švedska medijska koporacija MTG, zamenjali tudi direktorja televizije, Estonca Marta Luika; po naših informacijah naj bi bila prav neuspešna oddaja Sproščeno z Marlenno eden od Luikovih velikih grehov. Za nameček je Estonec Sproščeno z Marlenno uvrstil na spored ob sobotah zvečer, kjer katerakoli oddaja z Marlenno ni imela prav nobenih možnosti za uspeh. Marlenna zdaj sicer naokoli razlaga, da naj bi ji nova direktorica TV3 Laurence Miall d'Aout vrgla naprej, da se mora odločiti med televizijsko in glasbeno kariero (njene Sestre menda načrtujejo vrnitev na estradno sceno, ampak to obljubljajo že nekaj let, pa nič), Marlenna pa naj bi se odločila za glasbo. Kar je seveda larifari in čisto navadno sprenevedanje; potemtakem bi se Marlenna morala posvetiti popevkam, ne pa, da je pristala med tračarkami v uredništvu Lady.
V oddaji Sproščeno z Marlenno je bila Marlenna voditeljica, Sonja Javornik pa redaktorica. Kot takšna je bila seveda napisana v odjavni špici oddaje, toda v javnosti je redaktorski posel skrbno prikrivala. Zakaj? Preprosto zato, ker je v Lady velikokrat pisala o Marlenni in njeni oddaji, pa bi celo najstarejšim in najbolj zvestim bralkam Lady postajalo sumljivo, ker tako hvali svoje projekte. Pri tem početju je bila Javornikova tudi skrajno neprofesionalna, da ne rečemo celo nesramna do bralk in bralcev Lady, kajti prenekateri članek o sebi, Marlenni in njuni oddaji je opremila s pogosto in skrivnostno novinarsko sintagmo "uspelo nam je izvedeti ...“

Zdaj se je torej duet premaknil v Delovo stolpnico na Lady, Marlenna pa je nemudoma začela s pisanjem v duhu Sonje Javornik. Že v prvem članku o premiernem pevskem nastopu Nine Osenar (Nina je njena dobra prijateljica, kar daje slutiti, da bo Marlenna pisarila predvsem o njenih frendicah) je kar naprej vpletala sebe in se objavila celo s svojo fotografijo. Pri tem je sebe v članku opisovala v tretji osebi (citiramo: Tremo je Nini pomagala premagati njena dobra prijateljica Marlenna …) in samih superlativih (citiramo: … v ljubljanski tovarni zabave sta Nina in Marlenna skupaj navdušili občinstvo …). Res bizarno. Da bi zameglila sledi pa se Marlenna pod članke podpisuje z rojstnim moškim imenom Tomaž Mihelič, saj računa, da je širša javnost pod tem imenom pozna; no, morda bo Tomaža Miheliča alias Marlenno povezal kdo izmed bralcev Slovenskih novic, ki so pred leti poročale o primitivnem izpadu in pretepu Tomaža Miheliča alias Marlenne v enem od ljubljanskih nočnih lokalov.
Še bolj bizarno pa je dejstvo, da Javornikova in Marlenna po ljubljanski medijski sceni nakladata, kako odgovorna urednica Lady Jelka Sežun brez Javornikove nič ne more, saj naj bi slednja napisala vsaj pol člankov vsake številke. Javornikova se tudi hvali, da naj bi kmalu postala namestnica odgovorne urednice Lady, toda hkrati anonimno posamezne članke iz Lady prodaja tedniku Mladina v rubriko Manipulator, v časnik Indirekt pa je začela pisati promocijske članke o kozmetiki. Posledice takšnega pristopa, upoštevajoč trditve Sonje Javornik, da sama ustvari pol Lady, pa so lahko za založnika, novega predsednika uprave Dela revij Mateja Raščana, zaskrbljujoče. Odkar je Lady tako rekoč prevzela Sonja Javornik (medtem ko njena šefica Jelka Sežun na računalnik gleda filme in igra karte), je doseg revije Lady v enem same letu upadel približno 15 odstotkov, z drugimi besedami, Lady je lani, v primerjavi z letom 2006, izgubila 36.000 bralk in bralcev (gre za uradne podatke iz Nacionalne raziskave branosti). Res pa je, da Lady po številu bralcev še vedno krepko vodi pred tabloidom Nova (ima jih približno 2 in pol krat več), ki je prejšnje leto prav tako izgubila 2000 bralcev. Dvojec brez krmarja Javornik-Marlenna pa bo padec naklade Lady verjetno še pospešil.

Povejmo še, da je Marlenna po njenih besedah postala tudi menedžerka slavne Salome; ali drugače, pripravite se na serijo člankov v Lady – o Salome!
Resnici na ljubo pa je treba ugotoviti, da Sonja Javornik in Marlenna nista edini pripadnici tako imenovanega incestnega žurnalizma (to je pisanja o sebi), ki pri nas očitno dobiva domovinsko pravico. Poseben primerek te vrste je tudi Nejc Simšič, novinar Nove in Pop TV (rubrike Pop In), sicer pa nečak nekdanje ljubljanske županje Danice Simšič. Tudi on v Novi objavlja članke o sebi (menda je nekakšen igralec), pri poročanju z družabnih dogodkov pa močno forsira svoji prijateljici, dvojčici Polono in Špelo Jambrek (čeprav dvojčici na VIP dogodke nista vabljeni kot vipovki, ampak kot novinarki-poročevalki), ki v drugih medijih, za katere poročata (Žurnal24, Pop TV), potem forsirata njega.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sonje Javornik Marlenne Tomaž Mihelič Marta Luika Laurence Miall d'Aout Nine Osenar Jelka Sežun Mateja Raščana Salome Nejc Simšič Danice Simšič Polono Špelo Jambre

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Incestni dvojec brez krmarja Javornik-Marlenna po novem na Lady