objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 15. februar 2008 ob 16:24

Srbi vedeli, kdaj bo Dnevnik objavil tajni diplomatski zapisnik?!
Časnikov urednik Antiša Korljan sumi beograjsko Politiko; je novinarska zgodba zapacana?
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Na spletni strani srbskega ministrstva za Kosovo in Metohijo so že 24. januarja zapisali, da bo časnik Dnevnik naslednji dan razkril zapisnik pogovora med slovenskimi in ameriškimi diplomati in da je omenjeni dokument že prišel v roke novinarjev beograjskega časnika Politika.
Namestnik odgovornega urednika Dnevnika Antiša Korljan je sinoči za oddajo Odmevi  (TV Slovenija) povedal, da "Dnevnik kot časopisna družba oziroma Dnevnik kot uredništvo z objavo tega podatka na spletni strani srbskega ministrstva nima nič". Na novinarsko vprašanje, kako si pa razlaga, da je srbsko ministrstvo vedelo, da Dnevnik namerava objaviti dokument in to celo kdaj, je Korljan odgovoril, da je med uredništvom Dnevnika in srbskim ministrstvom vsaj še ena možna postaja. "To je uredništvo beograjske Politike," je pojasnil. Namestnik odgovornega urednika je dodal, da ne ve, ali je uredništvo beograjskega časnika sodelovalo in ali je na kakršen koli način omogočilo ministrstvu vpogled v dokument. "Obstaja pa možnost, ki je verjetno bistveno večja kot ta, da smo ta dokument posredovali mi," je poudaril in dodal, da je zadnja možnost nikakršna oziroma ničelna. "In to je treba zelo jasno povedati in to želim zelo jasno in decidirano poudariti," pravi Korljan. Korljan je še dejal, da vse kaže, da je beograjska Politika vedela, kdaj bo Dnevnik objavil ta dokument. Po Korljanovih besedah se je to zgodilo popolnoma mimo vednosti odgovornega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka in njega kot njegovega namestnika. "Moram poudariti, da se je to zgodilo na veliko razočaranje in tudi ogorčenost glavne avtorice tega članka Mete Roglič," je zatrdil.
Po vsem sodeč gre za skupno akcijo urednika Dnevnikove zunanje politike Igorja Mekine in njegove življenjske sopotnice Svetlane Vasovič – Mekina, ki je novinarka beograjske Politike. Mekina je po naših informacijah na Dnevniku že nekaj časa v disciplinskem postopku, kljub temu pa se na slovenski novinarski sceni že pojavljajo komentarji, da je Dnevnik na ta način (na žalost) zapacal veliko novinarsko zgodbo.
Spomnimo: Dnevnik je 25. januarja objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Vsebina dokumenta je bila istega dne objavljena tudi v Politiki. Beograjska Politika je sicer 5. februarja objavila prispevek o več deset dokumentih, analizah in beležkah slovenskega zunanjega ministrstva, tudi iz leta 1996.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Antiša Korljan Mirana Lesjaka Mete Roglič Igorja Mekine Svetlane Vasovič – Mekina Mitje Drobniča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Srbi vedeli, kdaj bo Dnevnik objavil tajni diplomatski zapisnik?!