objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 18. februar 2008 ob 05:40

Šetinc in Rupel sta se poravnala, Dnevnikov Lesjak pa gre nad Mekino
Urednik Dnevnika meče Igorja Mekino na cesto, čeprav menda ve, da ni kriv
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Diplomat Marjan Šetinc in minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel sta se poravnala, diplomat pa zaradi postopka proti njemu v interni preiskavi o odtekanju diplomatske pošte države ne bo tožil. To je za medije potrdil tudi Šetinčev odvetnik Aleksander Čeferin, ki pa umazanih podrobnosti poravnave med nekdanjim veleposlanikom v Londonu in ministrstvom za zunanje zadeve ne more razkriti, saj sta se Šetinc in Rupel dogovorila, da je vsebina poravnave tajna. Po naših informacijah se je ministrstvo Šetincu opravičilo zaradi neupravičenega suma, da bi lahko prav on časniku Dnevnik posredoval famozni zapisnik diplomatskega pogovora med predstavnikoma zunanjega ministrstva in ameriškega State Departmenta konec minulega leta v Washingtonu, pa tudi zaradi neupravičenega postopka proti njemu in zaplembe računalnika.
Zato pa hudo vroče postaja v stavbi časnika Dnevnik, še posebej potem, ko se je razvedelo, da je srbsko ministrstvo za Kosovo in Metohijo že vnaprej natančno vedelo, da bo Dnevnik objavil tajni diplomatski zapisnik in celo kdaj ga bo objavil, o čemer smo na našem portalu že poročali. Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak je za sobotno Delo še enkrat izjavil, da informacij o tem Dnevnik zagotovo ni posredoval nikomur, osebno pa dopušča možnost, da je "v tujino zašel na enak način kakor v beograjski časopis", zaradi česar se je kot odgovorni urednik odločil za ustrezne postopke. Gre za prekinitev pogodbe o zaposlitvi zunanjepolitičnega urednika Igorja Mekine zaradi "nepooblaščenega posredovanja informacij". Lesjak trdi, da so na Dnevniku prepričani, da je "nekdo nepooblaščeno dal informacije drugim medijem, sploh glede na to, da je poročilo v Politiki objavila slovenska dopisnica Svetlana Vasović-Mekina", to je žena Igorja Mekine. Proti omenjenemu uredniku v Dnevniku že poteka disciplinski oziroma pravni postopek, o čemer smo prav tako že poročali. Toda Mekina, ki je uradno na bolniški, trdi ravno obratno kot Lesjak. Pravi, da so vse te navedbe neresnične. "To bom dokazoval v tožbi, če bo treba, ali v kakršnih koli drugih postopkih". Mekina trdi, da gre za napako. "Jaz nisem tisti, ki je odgovoren za posredovanje informacij, in to Lesjak tudi dobro ve, kakor tudi to, da je moja žena raziskovala to temo in dobila podatke o tem dokumentu in še drugih, kar je potem tudi objavila." Oglasila se je tudi Svetlana Vasović-Mekina, ki prav tako trdi, da ima svoje vire, kar naj bi se jasno videlo tudi iz tega, da je že objavila kopico dokumentov, ki jih Dnevnik očitno ni imel. "To, da zdaj nekdo trdi, da je Igor Mekina meni dal neki dokument iz zunanjega ministrstva, kar si obenem lasti kot neko ekskluzivo, pa je več kot smešno in neresno“, je novinarka povedala za Delo. Svetlana Vasović-Mekina tudi odločno zanika namigovanja o njenih povezavah s srbskim ministrstvom za Kosovo in Metohijo.
Zlobni jeziki pa ob tem že cinično komentirajo novejši reklamni slogan časnika Dnevnik, ki pravi, da "najboljši pišejo Dnevnik", češ, najboljši pišejo Politiko ... Povejmo še, da je Igorjev mlajši brat Borut Mekina novinar tednika Mladina, prej pa je pisal za mariborski časnik Večer.
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Šetinc dimitrij rupel aleksander čeferin Miran Lesjak Igorja Mekine Svetlana Vasović-Mekina Borut Mekina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šetinc in Rupel sta se poravnala, Dnevnikov Lesjak pa gre nad Mekino