objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 25. februar 2008 ob 12:38

FAZ ob smrti Janeza Drnovška
Vodilni nemški časnik o pokojnem slovenskem državniku, ki je korenito spremenil osebnost
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Ko je decembra lani posle predsednika države predal Danilu Türku, se je za Janeza Drnovška pri njegovih 57. letih končala politična kariera. Ta se je začela leta 1989, ko je bil izvoljen za slovenskega predstavnika v predsedstvu nekdanje Jugoslavije, v današnji izdaji piše nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Prav v času njegovega vodenja jugoslovanskega predsedstva je Slovenija razglasila svojo samostojnost, v dneh po razglasitvi, ko je bil Drnovšek še član jugoslovanskega predsedstva, pa je Slovenijo napadla jugoslovanska ljudska armada. Kasneje je Drnovšek, sicer doktor ekonomskih znanosti, prevzel predsedniško mesto v Liberalni demokraciji Slovenije, med letoma 1992 in 2002 pa je bil s krajšim premorom tudi na čelu slovenske vlade, Drnovškovo delovanje na političnem parketu povzema nemški časnik. Leta 1999 so zdravniki Drnovšku diagnosticirali raka, zaradi česar so mu odstranili tudi eno od ledvic. Kljub težki bolezni je leta 2002 postal slovenski predsednik in svoj predsedniški mandat uspešno pripeljal do konca. Potem, ko se je zatekel k duhovnosti in korenito spremenil svojo osebnost, je zadnja leta njegovega predsedovanja zaznamoval predvsem spor s premierom Janezom Janšo, ki je to mesto zasedel po zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2004. Posebej je bilo nesoglasja opaziti po ustanovitvi Gibanja za pravičnost in razvoj, kjer si je prizadeval predvsem za mir na svetu, obenem pa vlado jezil s svojimi z vlado neusklajenimi akcijami za Kosovo in posredovanjem za rešitev krize v Darfurju, še piše FAZ.
Upanje, da bi mu z alternativnimi metodami uspelo premagati raka, je ob koncu življenja opustil. Umrl je v noči na soboto v bližini Ljubljane, končuje FAZ.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilu Türku Janeza Drnovška Janezom Janšo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

Sreda, 16. oktober 2019 ob 23:46


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...
winken

Sreda, 21. december 2016 ob 08:19


Samo živi ali tudi uživa?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

FAZ ob smrti Janeza Drnovška