objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 25. februar 2008 ob 12:38

FAZ ob smrti Janeza Drnovška
Vodilni nemški časnik o pokojnem slovenskem državniku, ki je korenito spremenil osebnost
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Ko je decembra lani posle predsednika države predal Danilu Türku, se je za Janeza Drnovška pri njegovih 57. letih končala politična kariera. Ta se je začela leta 1989, ko je bil izvoljen za slovenskega predstavnika v predsedstvu nekdanje Jugoslavije, v današnji izdaji piše nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Prav v času njegovega vodenja jugoslovanskega predsedstva je Slovenija razglasila svojo samostojnost, v dneh po razglasitvi, ko je bil Drnovšek še član jugoslovanskega predsedstva, pa je Slovenijo napadla jugoslovanska ljudska armada. Kasneje je Drnovšek, sicer doktor ekonomskih znanosti, prevzel predsedniško mesto v Liberalni demokraciji Slovenije, med letoma 1992 in 2002 pa je bil s krajšim premorom tudi na čelu slovenske vlade, Drnovškovo delovanje na političnem parketu povzema nemški časnik. Leta 1999 so zdravniki Drnovšku diagnosticirali raka, zaradi česar so mu odstranili tudi eno od ledvic. Kljub težki bolezni je leta 2002 postal slovenski predsednik in svoj predsedniški mandat uspešno pripeljal do konca. Potem, ko se je zatekel k duhovnosti in korenito spremenil svojo osebnost, je zadnja leta njegovega predsedovanja zaznamoval predvsem spor s premierom Janezom Janšo, ki je to mesto zasedel po zmagi na parlamentarnih volitvah leta 2004. Posebej je bilo nesoglasja opaziti po ustanovitvi Gibanja za pravičnost in razvoj, kjer si je prizadeval predvsem za mir na svetu, obenem pa vlado jezil s svojimi z vlado neusklajenimi akcijami za Kosovo in posredovanjem za rešitev krize v Darfurju, še piše FAZ.
Upanje, da bi mu z alternativnimi metodami uspelo premagati raka, je ob koncu življenja opustil. Umrl je v noči na soboto v bližini Ljubljane, končuje FAZ.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilu Türku Janeza Drnovška Janezom Janšo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

FAZ ob smrti Janeza Drnovška