objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 29. februar 2008 ob 15:21

Nataša Pirc Musar opravila z Ruplom, zdaj pa gre nad Lesjaka in Pavlina
Zaradi kršitve pravic odpuščenega urednika Igorja Mekine postopek proti Dnevniku
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je v inšpekcijskem nadzoru ugotovila, da je ministrstvo za zunanje v razvpiti interni preiskavi, kjer naj bi iskali krivce za curljanje informacij, nezakonito obdelovalo tako imenovane prometne podatke. Prekršek je torej bil, kakšen, pa se bo še ugotovilo v prekrškovnem postopku. Že v sredo je informacijska pooblaščenka izdala odločbo, s katero so ministrstvu odredili uničenje zgoščenke, na kateri se nahajajo izpisi klicanih in klicočih telefonskih številk iz stacionarnega telefonskega omrežja v obdobju od 24. decembra 2007 do 30. januarja 2008. Zunanje ministrstvo je po mnenju Nataše Pirc Musar s posegi v komunikacijsko in informacijsko zasebnost kršilo 37. in 38. člen ustave, treba pa bo tudi ugotoviti, kdo je odgovorna oseba za to nezakonito dejanje. Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel je zoper odločbo informacijske pooblaščenke že napovedal upravni spor, saj naj bi nepravilno uporabila materialno pravo, zgoščenko pa so na ministrstvu po Ruplovih besedah že uničili.
Nataša Pirc Musar pa se zdaj odpravlja tudi nad časnik Dnevnik, posredno v isti zadevi. Kot je znano, so na Dnevniku pred nekaj dnevi odpovedali delovno razmerje uredniku zunanjepolitične redakcije Igorju Mekini, pri tem pa naj bi predsednik uprave Dnevnika Branko Pavlin in odgovorni urednik časnika Dnevnik Miran Lesjak "neopravičeno, nesorazmerno in protipravno posegla v pravico do varstva zasebnosti odpuščenega novinarja"; predvsem z načinom vročanja Dnevnikovih priporočenih pisem, ki so vsem na očeh visela na hodniku stanovanjskega bloka, kjer stanuje družina Mekina. Kar naj bi bilo tudi skrajno neetično. Urad informacijske pooblaščenke je že kontaktiral zakonca Igorja Mekino in Svetlano Vasović-Mekina (to sta nam včeraj tudi potrdila po telefonu), postopek zoper Dnevnik, Pavlina in Lesjaka pa bo obravnaval po uradni dolžnosti. Zaradi kršitve zakonov pravni osebi Dnevnik ter odgovornima osebama Pavlinu in Lesjaku grozi do 12.150 evrov kazni.


Ker je Dnevnik včeraj napovedal, da bo proti Ruplovemu ministrstvu morda vložil odškodninsko tožbo zaradi kršitve pravic njihovih novinarjev, bo zanimivo videti, kako se bo Dnevnikova hiša vedla v primeru Igorja Mekine, kjer gre za podobne nezakonite posege.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
nataša pirc musar dimitrij rupel Igorju Mekini Branko Pavlin Miran Lesjak Svetlano Vasović-Mekina

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nataša Pirc Musar opravila z Ruplom, zdaj pa gre nad Lesjaka in Pavlina