objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 26. marec 2008 ob 14:53

Zupanova premagala zloglasni Orion, tožilec Penko vztraja pri svojem
Prvostopenjsko sodišče celoten posel z Orionom razglasilo za ničnega
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Sodnica Mojca Lobnik z ljubljanskega okrožnega sodišča je pogodbe, ki jih je medijsko znana oškodovanka Anamarija Zupan sklenila z zloglasnim podjetjem Orionom, razglasila za nične. Oškodovanka je nazaj dobila celo hišo, ki jo je zastavila. Orion mora Zupanovi v 15 dneh povrniti stroške pravdanja skupaj z zamudnimi obrestmi. Ker pa ni povsem jasno, koliko denarja sta si Orion in Zupanova izmenjala in koliko si dolgujeta, je sodnica odločila, da začne še eno sojenje. Zahteva tudi finančnega izvedenca. Odvetnik Oriona Saša Ravnik se na razsodbo lahko pritoži, čeprav se za pritožbo menda še ni odločil.
Penko vztraja, Brezigarjeva ne komentira
Vrhovni državni tožilec Boštjan Penko pa še vedno meni, da pri Orionu ni šlo za kaznivo dejanje goljufije. O sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je pogodbe ene od oškodovank z Orionom razglasila za nične, je Penko dejal, da je takšno sodbo pričakoval. Urad generalne državne tožilke Barbare Brezigar pa poudarja, da sodbe tožilstvo ne more komentirati.
Penko je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da je vrhovno sodišče že leta 2004 v svoji sodbi v zadevi Kunčič prvič razglasilo posle z Orionom za nične. "Zato v civilnih postopkih zoper Orion nisem pričakoval ničesar drugega kot to, kar se je zgodilo," je dejal in dodal, da so kazenski postopki nekaj povsem drugega kot civilni. Po Penkovih besedah so imeli omenjeno sodbo vrhovnega sodišča na razpolago tudi v času vodenja kazenskega postopka oziroma preiskave. "Še vedno pa v celoti vztrajam pri tem, da je bila moja odločitev v zadevi Orion pravilna, saj pri tem ne gre za kaznivo dejanje goljufije," je poudaril in dodal, da to v nobenem primeru ne izključuje civilnih postopkov niti drugih kazenskih postopkov, ki so še v teku zoper Orion. Penko pravi, da je zadovoljen, da lahko stranke v civilnih postopkih uveljavljajo svoje pravice, ki izhajajo iz civilno pravnih naslovov. "V bistvu je tudi naš kazenski postopek s tem, ko smo zavarovali premoženje Oriona s postopkom zavarovanja zahtevka za odvzem protipravne premoženjske koristi, preprečil morebitne odtujitve nepremičnin s strani akterjev v postopku," je prepričan Penko. Vrhovni državni tožilec tudi meni, da ni smiselno, da bi oškodovanci v zadevi Orion subsidiarno prevzeli kazenski pregon. Po njegovem mnenju je veliko bolj smotrno, če oškodovanci svoje pravice uveljavljajo v civilnih postopkih, kot pa da pozneje nosijo stroške neuspešnega kazenskega postopka.
Urad generalne državne tožilke Barbare Brezigar pa je za STA pojasnil, da gre v tem primeru, kot so obveščeni iz medijev, za nepravnomočno odločitev sodišča v civilnem postopku, ki je tožilstvo ne more komentirati.
Spomnimo: Penko je 14. februarja odstopil od pregona v zadevi Orion, ker naj bi imel premalo dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka. Kot je povedal, je preiskava pokazala, da ni bilo mogoče dokazati, da so obdolženci želeli goljufati svoje stranke, oškodovanci pa so se zavestno spuščali v posle z Orionom. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar pa je zaradi te odločitve državnotožilskemu svetu predlagala sklep, naj Penka umakne iz skupine za pregon organiziranega kriminala. Državnotožilski svet je predlog Brezigarjeve sprejel. Brezigarjeva je pojasnila, da je Penkov umik predlagala na podlagi pregleda njegovega dveletnega dela in napačnega vodenja zadeve Orion.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mojca Lobnik Anamarija Zupan Saša Ravnik Penko vztraja, Brezigarjeva ne komentira Boštjan Penko Barbare Brezigar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zupanova premagala zloglasni Orion, tožilec Penko vztraja pri svojem