objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Nedelja, 6. april 2008 ob 23:44

Pavlin je Indirekt prodal Štamcarju, za bagatelo 66.000 evrov!
Šef Dnevnika Branko Pavlin bivši Direkt prodal bivšim novinarjem Mladine, časnik nova Republika?
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik uprave Branko Pavlin je v sredo dopoldne podpisal prodajo časnika Indirekt oziroma Dnevnikove hčerinske družbe Media Projekt d.o.o., ki časnik izdaja. Kupci so fizične osebe, gre pa za sedem vodilnih urednikov in novinarjev Indirekta, z različnimi deleži. Po naših informacijah so največje deleže pridobili direktor Media Projekta in odgovorni urednik Indirekta Miha Štamcar, izvršni urednik Aleksander Micič in urednica Mateja Hrastar, vsi po 19 odstotkov. Med novimi solastniki se je znašel tudi nekdanji namestnik odgovornega urednika Direkta Gorazd Suhadolnik, vsi našteti pa so znani kot nekdanji novinarji tednika Mladina. Cena za Indirekt je bila neverjetno nizka, samo 66.000 evrov (tako naj bi pokazala uradna cenitev, trdijo naši viri iz Dnevnikove hiše), kupci pa so kupnino dolžni na transakcijski račun Dnevnika d.d. nakazati v osmih dneh. Za 19-odstotno lastništvo Indirekta mora torej Štamcar Pavlinu odšteti pičlih 12.540 evrov.

Ker gre za neverjetno nizko ceno (Pavlin je, denimo, še lani od nekaterih kupcev za Direkt zahteval milijon evrov), lahko sklepamo, da so v ozadju prodaje Indirekta še drugi, najverjetneje politični interesi. Po nekaterih informacijah naj bi bili Štamcar in drugi kupci pravzaprav zgolj slamnate figure. Prodaja Indirekta namreč sovpada s tako imenovanim preurejanjem slovenskega medijskega prostora, Indirekt pa naj bi postal nova Republika, torej časnik, katerega tržna niša je levosredinska uredniška politika. To so nam prav tako potrdili naši viri iz Dnevnikove hiše. Iz spremenjene uredniške politike nekdanjega tabloida, ki pod Štamcarjevim vodstvom postala izrazito politični časnik, pa je tudi bolj ali manj razvidno, da Indirekt po novem služi in bo služil predvsem obračunom na politični levici. Še natančneje, Indirekt postaja medij predvsem za obračunavanje z Borutom Pahorjem in Socialnimi demokrati. Naši viri blizu Pahorja še trdijo, da naj bi bil Indirekt - v prihodnjih predvolilnih mesecih – dobesedno poligon za poskus diskreditacije prvaka SD, uporabljali pa naj bi ga tisti, ki na levici definitivno ne želijo Pahorjeve morebitne zmage na jesenskih volitvah in se pravzaprav dolgoročno, strateško in potihoma pripravljajo na parlamentarne volitve čez štiri leta in pol, torej 2012.
Sicer pa Indirektu poslovno ne kaže ravno briljantno. Prodana naklada se po naših informacijah giblje okoli sedem tisoč izvodov dnevno, februarja pa je redakcijo (razen morda redkih izbrancev) doletelo tudi 20-odstotno znižanje honorarjev.
Povejmo še, da je Štamcar tudi zakoniti zastopnik in tretjinski lastnik še ene medijske družbe, Media SMWG d.o.o., družbe za načrtovanje in zakup medijev, katere solastnika sta Dnevnik d.d. In DZS d.d., ki jo vodi Bojan Petan. Štamcar je tako po novem direktor in solastnik dveh založniških podjetij (od tega je vsaj eno povezano z DZS in Dnevnikom) ter odgovorni urednik časnika; hm, blazno veliko dela za Štamcarja v zadnjem času ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Branko Pavlin Miha Štamcar Aleksander Mičič Mateja Hrastar Gorazd Suhadolnik Borutom Pahorjem Bojan Petan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pavlin je Indirekt prodal Štamcarju, za bagatelo 66.000 evrov!