objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 7. maj 2008 ob 23:12

Afera JBTZ združila različno misleče Slovence
20. obletnica ustanovitve Odbora za varstvo človekovih pravic je obletnica velikega števila Slovencev, ki so pokazali svoj državljanski pogum
2008 Pozareport

Odpri galerijo

V ljubljanskem Mestnem muzeju se je odprla razstava z naslovom Sporočilo za javnost ... 1988-2008, ki je namenjena počastitvi 20. obletnice afere JBTZ (Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasić, Franci Zavrl) in ustanovitvi Odbora za varstvo človekovih pravic, katerega vodja je bil Igor Bavčar, ki je ves čas bdel nad usodo četverice. Vzrok za aretacijo je bil tajni vojaški dokument, ki ga je imel Janša. Bavčarjev odbor je pred obsodbo četverice organiziral množične proteste pred stavbo vojaškega sodišča na Roški ulici v Ljubljani. Državljani so med drugim protestirali proti postopku v srbskem jeziku in sojenju civilistom pred vojaškim sodiščem. Na razstavi je predstavljen izbor dokumentarnih fotografij nekdanjega fotoreporterja tednika Mladina Toneta Stojka, ki so nastale v času slovenske pomladi. Avtor razstave je kustos ljubljanskega Mestnega muzeja Blaž Vurnik. Včeraj so se razstave udeležili vsi glavni akterji afere JBTZ, manjkal je samo Janša, slavnostni govornik pa je bil Igor Bavčar. David Tasić, pred 20-imi leti novinar Mladine, je povedal: "Ne obžalujem, da sem bil takrat dejaven, sicer danes v Sloveniji ni vse idealno, vendar mislim, da smo kot narod dosegli cilje, ki smo si jih takrat zastavili."
Igor Bavčar, ki je danes predsednik uprave Istrabenza je poudaril: "Z množičnim gibanjem je bil narejen preskok, ki je olajšal razvoj Slovenije."  Zgovoren je bil tudi Franci Zavrl, ki je bil pred 20-imi leti urednik Mladine, ki je povedal, da takrat ni imel prave predstave, kako se bodo stvari odvijale, poudaril pa je tudi, da so pričakovanja in želje vedno drugačne od dejanskega stanja. Edini, ki ni hotel dajati izjav je bil Ivan Borštner, ki je bil 20 let nazaj pripadnik JLA, saj nas je z nasmehom na ustih odslovil s stavkom: "Nikoli ne dajem izjav." 
Poleg glavnih akterjev smo na otvoritvi razstave opazili tudi političnega analitika, strokovnjaka za javno mnenje, kolumnista Dnevnika in profesorja na FDV-ju Vlada Miheljaka, enega izmed vodilnih ljudi slovenske osamosvojitvene vojne Franceta Bučarja in nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra, ki so se strinjali, da je Slovenija takrat delovala enotno, saj je ravno ta afera združila različno misleče ljudi, ki so izrazili močno željo po demokratizaciji Jugoslavije. Edini, ki dogodkov izpred 20-ih let ni želel komentirati, je poslanec LDS Jožef Školč. Kot nam je znano pa bo še v tem letu izšla knjiga o aferi JBTZ, ki jo piše Igor Omerza.
#tt#
#zz#
#ss#

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Ivan Borštner david tasić Franci Zavrl Igor Bavčar, Toneta Stojka Blaž Vurnik Vlada Miheljaka Franceta Bučarja Dušana Kebra Jožef Školč igor omerza

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Afera JBTZ združila različno misleče Slovence