objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 14. maj 2008 ob 06:31

Boška Šrota je slamnata lastnica Kolonela stala 600.000 evrov
Šef Pivovarne Laško naj bi uslužbenki Probanke Danijeli Rakovič plačal 600.000 evrov
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Danijela Rakovič, skrivnostna borzna uslužbenka mariborske Probanke in bivša slamnata lastnica fantomske družbe Kolonel, ki lastniško obvladuje Pivovarno Laško, naj bi za svoje usluge slamnate lastnice, od Boška Šrota, predsednika uprave Pivovarne Laško in solastnika družbe Atka-Prima (skupaj z njegovo ženo Anico), ki je 2. avgusta 2006 za 16.700 evrov kupila Kolonel, pokasirala 600.000 evrov, trdijo naši viri. Šrot naj bi Danijelo Rakovič, za slamnato lastnico Kolonela, postavil na podlagi dogovora z Mariborčanko Vesno Rosenfeld, nekdanjo lastnico borzne hiše Cogito, ki naj bi za Pivovarno Laško, predvsem pa za Boška Šrota, v preteklih letih opravila večino javnih in tajnih poslovnih transakcij. Famozna Rosenfeldova je veljala tudi za dobro prijateljico nekdanjega predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor, Črta Mesariča, ki naj bi jo spravil do pivovarjev in Šrota. Rosenfeldova je s poslovanjem Cogita prenehala konec leta 2004, ko je Cogito vrnil članstvo na Ljubljanski borzi, posle Cogita pa je prevzela prva dama Probanke Romana Pajenk. Danijela Rakovič, ki je bila nekoč zaposlena v Cogitu, je danes zaposlena v Probanki. Njena plača znaša približno 2500 evrov bruto, stanuje pa v enem od navadnih mariborskih stanovanjskih blokov. Na sedežu Probanke na Svetozarevski 12 nima niti svoje pisarne, ukvarja pa se s trženjem vrednostnih papirjev.
Sedež družbe Kolonel je v Ljubljani, na ulici Milana Majcna 49, v najetem stanovanju Mariborčanke Tanje Kosec, nekdanje plesalke pokojne skupine Gugu in bivše spremljevalke glasbenika Čarlija Novaka, zdaj poročenega s pevko Damjano Golavšek. Nekdanja atletinja Tanja Kosec je pozneje imela precej razgibano zasebno življenje in je hodila z mnogimi znanimi obrazi; med njimi Janijem Urbancem, bivšim spremljevalcem publicistke Mance Košir in urednikom Delove priloge Polet, Primožem Kališnikom.
Šrot: Vse to zaradi Janše
"Nakup družbe Kolonel sem zaupal vrhunskim pravnim, finančnim in davčnim strokovnjakom, zato sem prepričan, da je izveden povsem zakonito in s povsem poštenimi nameni," pa je včeraj, na posebni tiskovni konferenci, povedal Boško Šrot. Kot solastnik podjetja Atka-Prima, lastnika družbe Kolonel, ki preko družbe Center Naložbe obvladuje 76-odstotni lastniški delež v Infond Holdingu, največjem posamičnem lastniku Pivovarne Laško, se je za ta način nakupa deleža v Laškem odločil zato, ker "je vladajoča politika kreirala izrazito sovražno klimo do domačih koncentracij lastništva, pri katerih so sodelovali aktualni managerji. Tudi kritika predsednika vlade Janeza Janše in njegova ostra kampanja proti meni osebno in celotnemu sistemu Pivovarne Laško je pomenila za naš poslovni sistem preveliko tveganje," je ocenil Šrot. Za nakup Kolonela in deležev, ki jih ta prek svojih družb obvladuje, se je Šrot odločil tudi zato, ker "ne želi, da se preko njegovega hrbta in preko tako pomembnega poslovnega sistema, kot je Pivovarna Laško, dela cenena protitajkunska politična kampanja za letošnje volitve". Na novinarsko vprašanje, kaj je z malimi delničarji Pivovarne Laško, ki niso mogli vedeti, kdo je dejanski lastnik Laškega, in na vprašanje, od kje Kolonelu milijoni evrov za prevzem pivovarne, pa Šrot ni želel odgovoriti in je zapustil prizorišče tiskovne konference.

Kot je znano, sta Boško in Anica Aužner Šrot ,od Danijele Rakovič, Kolonel odkupila 2. avgusta 2006, celoten pravni posel pa je vodil odvetnik Pivovarne Laško, Stojan Zdolšek. Notarski zapis je bil shranjen pri ljubljanski notarki Nadi Kumer, vlogo v sodni register pa sta zakonca Šrot po naših informacijah vložila šele 25. aprila letos.
Zaradi prikritega posla naj bi Urad za varstvo konkurence, Agencija za trg vrednostnih papirjev in državno tožilstvo zoper Boška Šrota vložili kazenski ovadbi zaradi poslovne goljufije in zlorabe notranjih informacij, Šrot pa naj bi ostal tudi brez glasovalnih pravic v Pivovarni Laško. Slednje pomeni, da ga je mogoče na naslednji skupščini zamenjati kot direktorja Pivovarne Laško.
Kdo je kdo v Atka-Primi?
Po svoje pa so zanimive tudi lastniške pretumbacije v Šrotovi Atki-Primi, ki se je sprva ukvarjala z menjalništvom. Ustanovljena je bila 19. marca 1992, edini lastnik pa je bil Boško Šrot. Čez slabi dve leti, 25. februarja 1994, je kot solastnica vstopila Anica Aužner Šrot, po 20. decembru 2004 (torej neposredno po zadnjih parlamentarnih volitvah, porazu LDS-a in zmagi Janeza Janše) pa je 90-odstotna lastnica Atke-Prime, posredništvo, storitve d.o.o., postala kar Atka- Prima sama. Ustanovni kapital Atke-Prime d.o.o., ki danes obvladuje milijardo in pol evrov premoženja, je pičlih 20.864,63 evra ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danijela Rakovič Boška Šrota Anico Vesno Rosenfeld Črta Mesariča Romana Pajenk Tanje Kosec Čarlija Novaka Damjano Golavšek Tanja Kosec Janijem Urbancem Mance Košir Primožem Kališnikom Šrot: Vse to zaradi Janše Janeza Janše Aužner stojan zdolšek Nadi Kumer Kdo je kdo v Atka-Primi?

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Boška Šrota je slamnata lastnica Kolonela stala 600.000 evrov