objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 29. maj 2008 ob 03:54

Naši viri: Boško Šrot Janši ponuja ASK, Delo pa nemškemu Wazu
Kmalu razplet na Delu: odšla naj bi nadzornik Stojan Zdolšek in odgovorni urednik Janez Markeš
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Vse kaže, da prihajajo dnevi velikega razpleta na Delu. Po naših informacijah naj bi kmalu razrešili podpredsednika nadzornega sveta, odvetnika Stojana Zdolška, predsednik uprave Peter Puhan, ki naj bi na skupščini znova dobil pristojnost imenovanja odgovornega urednika, pa naj bi zamenjal sedanjega urednika Janeza Markeša. Za sejo nadzornega sveta, ki bo prihodnji teden, je Zdolšek za časnik Finance sicer povedal, da na dnevnem redu ni točke, ki bi predvidevala njegovo razrešitev, medtem ko Andrijana Starina Kosem novinarskega vprašanja, ali bo Zdolšek moral zapustiti nadzorni svet Dela, ni želela komentirati, češ, notranjih odnosov ne komentira. Lahko se pa zgodi, da bo Markeš prej odstopil sam (s Puhanom praktično ne komunicirata več), potem ko je precej krepkih na njegov račun že povedala predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem. Markeš je po njenih besedah kriv za to, da naj bi Delo začelo forsirati Gregorja Golobiča in njegovo stranko Zares; medtem pa je očitno počilo tudi med Golobičem in bratoma Boškom in Bojanom Šrotom. Eden izmed udeležencev nedavne oddaje Trenja na Pop TV, po razkritju afere, da je Boško Šrot preko družinskega podjetja Atka-Prima večinski lastnik Pivovarne Laško, kjer je Golobič med drugim nepričakovano ostro napadel predsednika SLS in celjskega župana Bojan Šrota, nam je povedal, da če je karkoli bilo med Golobičem in Šroti, tega po tej oddaji zagotovo ni več. Po drugi strani Patricija Šašek, novopečena namestnica odgovornega urednika Slovenskih novic Marjana Bauerja in klasična podaljšana roka ASK na Novicah, v prilogi Bulvar, pod psevdonimi že nekaj časa načrtno sesuva Golobičevo politiko in njegovo domnevno ambicijo, da bi po jesenskih volitvah sklenil koalicijo z Janezom Janšo. Golobič naj bi sicer oba Šrota pred časom nagovarjal, naj za predsednika uprave Dela postavita publicista Miho Kovača, ki med poznavalci scene velja za Golobičev kader. Za osvežitev spomina: prav Kovač je bil tisti, ki je na Pop TV najbolj sesuval predsednika Socialnih demokratov Boruta Pahorja, zaradi njegove razvpite izjave o odvisnosti od športa; pri čemer je bilo prav bizarno, da je o Pahorju in športu razsojal nešportni tip a' la Kovač, ki največje fizične napore v življenju uprizarja s pritiski prstov na računalniške tipke. Namesto kmalu zamenjanega Markeša naj bi uredniške posle začasno prevzel sedanji Markešev namestnik Darijan Košir, ki menda računa, da bo spet postal odgovorni urednik.


Tudi sporov med dolgoletnima zaupnikoma ASK in Stojanom Zdolškom zdaj ni več mogoče prikrivati. V javnost so izbruhnili pred nekaj dnevi, ostaja pa ugibanje, kako daleč bosta akterja šla pri pranju umazanega perila in koga bo v sporu podprl Boško Šrot; oziroma drugače, katerega izmed njiju bo Šrot obdržal in koga bo odrezal? Po nekaterih namigih in izjavah Andrijane Starina Kosem naj bi Šrot žagal Zdolška, predvsem zaradi pravno spornega nakupa Kolonela. Zdolšek naj bi Šrotu zagotavljal, da nakup Kolonela in tajno prevzemanje Pivovarne Laško preko družinskega podjetja Atka-Prima zakonsko ni sporno, zdaj pa se je izkazalo, da temu ni čisto tako. Hkrati naj bi Zdolšek fasal kazensko ovadbo direktorja Urada za varstvo konkurence Janija Soršaka (mimogrede, Soršak je nekaj časa delal v Zdolškovi odvetniški pisarni), ki je prvega človeka Pivovarne Laško Boška Šrota ovadil tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja poslovnih listin.

Spori med ASK, Zdolškom in Boškom Šrotom imajo tudi politične implikacije. Naši viri trdijo, da naj bi Andrijana Starina Kosem svoje usluge že ponujala nekaterim članom vodstva Pahorjevih Socialnih demokratov. Menda lobira pri Matjažu Hanu, poslancu (izvoljenem v Laškem) in županu Radeč, ki je v dobrih odnosih z Boškom Šrotom; preko Hana pa naj bi ASK želela priti do poslanca Dušana Kumra. Tako imenovani mirovni načrt naj bi po naših informacijah skoval tudi Boško Šrot in ga menda – preko posrednikov – že ponudil ljudem Janeza Janše. V grobem naj bi bil Šrotov načrt videti takole: Šrot se odreče Andrijani Starina Kosem, ki mora zapustiti njegovo korporacijo, Pivovarna Laško Delo proda nemškemu založniškemu gigantu Waz, ki je pred časom neuspešno kupoval Dnevnik, SLS ostane zvesta sedanji vladni koaliciji, ovadbe oziroma drugi sodni postopki zoper Boška Šrota pa naj bi počasi zvodeneli. Medklic: okrožno državno tožilstvo v Celju je proučilo ovadbo zoper direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota, osumljenega storitve kaznivega dejanja zlorabe notranje informacije, in sklenilo, da bo ovadbo odstopilo ljubljanskemu tožilstvu. Celjsko tožilstvo je namreč modro ugotovilo, da podana kazenska ovadba s strani Agencije za trg vrednostnih papirjev ne sodi v krajevno pristojnost celjskega tožilstva, temveč ljubljanskega.
Prava smer: Delo odstopilo blagovno znamko Reporter
Medtem pa je Andrijana Starina Kosem kapitulirala pred nekdanjimi uredniki in novinarji Maga. V ponedeljek popoldne so ASK, Puhan in peterica nekdanjih magovcev v 14. nadstropju Delove stolpnice podpisali poseben sporazum. Delo se je obvezalo, da bo blagovno znamko Reporter odstopilo podjetju Prava smer d.o.o., nekdanjim magovcem se bodo delovne knjižice zaključile z 31. majem, magovci pa so se odpovedali odškodninskim tožbam zoper Delo.
Slabo se piše Delovim honorarcem
Slabše pa se piše Delovim honorarnim sodelavcem, zoper katere naj bi ASK in uprava uporabljala prijeme, ki so evidentno skregani z etiko in moralo poštenega poslovanja. Vsi honorarni sodelavci so bili namreč v petek, 23. maja, obveščeni, da je uprava blokirala izplačilo vseh že dogovorjenih honorarjev, ki jih po pogodbi Delo izplačuje do 25. v mesecu za pretekli mesec. Novinarji so zato namesto že določenih honorarjev za mesec april ostali brez plačil. Honorarji naj bi se, po obvestilu uprave, znižali za 20 odstotkov, kar pomeni, da morajo novinarji in ostali zunanji sodelavci Delu izstaviti nove, popravljene račune z nižjim honorarjem, čeprav so bili zneski že dogovorjeni, skladno z dogovorom, ki predvideva, da morajo biti zneski za honorarje za pretekli mesec določeni do 5. v tekočem mesecu. Naši viri trdijo, da se zato pripravlja nov val odhodov honorarnih sodelavcev z Dela, saj se nekateri upravičeno nočejo sprijazniti s ponovnim in podlo napovedanim znižanjem honorarjev. Najbolj glasni med njimi menda celo pozivajo k fizičnemu obračunu z ASK, ki se poslovanja loteva v slogu nesposobnih menedžerjev – z enostavnim zmanjševanjem plač in honorarjev, ne pa s svežimi idejami in strategijami (no, pripravlja se redizajn tednika Mag), s katerimi bi dvignila nizko časopisno naklado.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Stojana Zdolška Peter Puhan Janeza Markeša Andrijana Starina Kosem Gregorja Golobiča Boškom Bojanom Šrotom Patricija Šašek Marjana Bauerja Janezom Janšo Miho Kovača Boruta Pahorja Darijan Košir Janija Soršaka Matjažu Hanu Dušana Kumra Slabo se piše Delovim honorarcem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

Sreda, 16. oktober 2019 ob 23:46


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...
winken

Sreda, 21. december 2016 ob 08:19


Samo živi ali tudi uživa?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Naši viri: Boško Šrot Janši ponuja ASK, Delo pa nemškemu Wazu