objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Petek, 27. junij 2008 ob 05:30

Časnik Večer: Pahor pred Janšo, Jelinčič ostaja tretji
Na volitvah v nedeljo bi zmagali Socialni demokrati, z veliko prednostjo pred SDS
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Če bi bile volitve to nedeljo, bi po Večerovi javnomnenjski anketi, ki jo je opravilo mariborsko podjetje RM Plus, zmagali Pahorjevi Socialni demokrati s 14,7 odstotka glasov. Drugouvrščena Janševa SDS bi dobila 9,6 odstotka. Na tretjem mestu ostaja Jelinčičeva SNS s 5,1 odstotka glasov. Slaba tretjina volivcev (28,6 odstotka) se, po njihovi anketi, volitev ne bi udeležila. Na četrto mesto se je po Večerovi anketi uvrstila Golobičeva stranka Zares s 4,6 odstotka glasov, sledi LDS Katarine Kresal s 3,4 odstotka. Preostale stranke bi, po podatkih omenjene ankete, podprlo manj kot dva odstotka anketirancev. Bajukovo NSi bi volilo 1,8 odstotka vprašanih, Šrotovo SLS 1,6 odstotka, Erjavčev DeSUS 1,3 odstotka in Pečetovo Lipo 0,7 odstotka. Slaba tretjina volivcev (28,6 odstotka) se volitev ne bi udeležila, 24,7 odstotkov volivcev pa ne ve, katero stranko bi volili.
Če bi bile v nedeljo namesto referenduma o pokrajinah državnozborske volitve, bi po Večerovi anketi "kljub lepemu vremenu, ki naj bi po nekaterih političnih teorijah vplival na volilno abstinenco, na volišča odšlo bistveno več kot 11 odstotkov volivk in volivcev".  Če bi se v Sloveniji o Lizbonski pogodbi lahko izrekali na referendumu, bi jo podprlo 34 odstotkov vprašanih. Proti bi jih bilo 16 odstotkov, 50 odstotkov anketiranih pa je, po podatkih Večerove javnomnenjske ankete, neopredeljenih.
Raziskavo javnega mnenja je za Večer opravilo podjetje RM Plus od 20. do 22. junija, anketirali so 700 naključno izbranih oseb.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjevi Janševa Jelinčičeva Golobičeva Katarine Kresal Bajukovo Šrotovo Erjavčev Pečetovo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Časnik Večer: Pahor pred Janšo, Jelinčič ostaja tretji