objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Torek, 1. julij 2008 ob 11:06

Državni tožilec Boštjan Penko se je pred novinarji zjokal kot najstnik!
Aretirana in izpuščena Ivan Zidar in Boštjan Penko zoper šefe policije in tožilstva napovedujeta odškodninske tožbe. Poglejte video ...
2008 Pozareport

Odpri galerijoDanes že bivši državni tožilec Boštjan Penko je nedeljsko ukrepanje policije in tožilstva označil kot protizakonito in protiustavno. "S tem, ko so me danes zjutraj spustili na prostost, se postopek zame ni končal, temveč šele začel," je dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, v City hotelu. Penko je povedal, da mu je bila prostost odvzeta zaradi domnevnega kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga storil kot višji državni tožilec, zaposlen na vrhovnem državnem tožilstvu. Ob tem so mu pojasnili, da naj bi v času, ko je uradno še opravljal funkcijo državnega tožilca, v nasprotju z zakonom že opravljal odvetniške storitve. Ravnal naj bi z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v zaenkrat še neugotovljeni obliki in višini. S predsednikom uprave SCT-ja, Ivanom Zidarjem, se je nekajkrat sestal v času, ko je bil na rednem dopustu. Ta srečanja so bila v sklopu pogovorov s potencialnimi strankami, je pojasnil Penko, ki bo v torek začel z opravljanjem samostojne odvetniške dejavnosti. Dokumenti, ki so jih pri njemu zasegli policisti, so bile fotokopije dokumentacije iz različnih spisov, ki mu jih je izročil Zidar, nanašajo pa se na kazenski postopek, ki zoper Zidarja teče pri Okrožnem sodišču v Ljubljani. Zidar naj bi Penka prosil za zastopanje v primeru nakupa nepremičnine v Fiesi, kjer Zidarju očitajo zlorabo uradnega položaja.
"Tudi če bi imeli policisti in tožilstvo utemeljen razlog za ukrepanje, je bil postopek skrajno nesorazmeren z vsemi temeljnimi civilizacijskimi in pravnimi normami," je dejal in poudaril, da je bil vklenjen, nato pa mu je bila po njegovi presoji protipravno odvzeta prostost, ne da bi policija in tožilstvo kasneje sploh izvršila kakšno preiskovalno dejanje. "Zaradi nezakonitega in protiustavnega ukrepanja ter zlorabe pooblastil akterjev tega postopka, bom zoper njih uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva," je zatrdil Penko.
Boštjan Penko se je med branjem izjave na tiskovni konferenci tudi povsem zlomil in začel jokati, zato je bila tiskovna konferenca za nekaj minut prekinjena.
Spomnimo: Penko je bil konec februarja na predlog generalne državne tožilke Barbare Brezigar odstranjen iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Zoper to odločitev je vložil tožbo na upravnem sodišču, posledično pa se je tudi odločil, da se "zaradi nedopustnega" in po njegovem mnenju politično motiviranega poseganja v njegove pristojnosti odpove državnotožilski službi. Izjavo o slednjem je podal 4. junija, od takrat pa do vključno danes, ko mu na podlagi sklepa vlade preneha funkcija državnega tožilca, pa je na rednem letnem dopustu.
#1x#
#2x#
#3x#
Ivan Zidar pa je ogorčen in zaskrbljen
Predsednik uprave SCT-ja, Ivan Zidar, pa je nad ravnanjem policije "ogorčen in zaskrbljen". Za preiskavo po njegovih besedah ni imela nobene odredbe sodišča, zato je šlo za protipravni odvzem prostosti. Zidar je dejanje označil kot šikaniranje in napovedal, da bo razmislil o ukrepanju zoper odgovorne osebe. Zidar je v sporočilu za javnost zapisal, da policija v nedeljo ni predstavila nobenega upravičenega razloga za pridržanje. "Kot državljan Republike Slovenije sem zato nad ravnanjem policije ogorčen in zaskrbljen. Trdim, da gre za šikaniranje, v katerem nekdo zlorablja moč države, in ponovno poudarjam, da sem nedolžen. V prihodnjih dneh bom zato razmislil o ukrepanju zoper vse odgovorne osebe, ki so nezakonito aretacijo povzročile."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boštjan Penko Ivanom Zidarjem Barbare Brezigar Ivan Zidar pa je ogorčen in zaskrbljen

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Državni tožilec Boštjan Penko se je pred novinarji zjokal kot najstnik!