objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Petek, 11. julij 2008 ob 12:54

Po anketi Mladine vodi Borut Pahor
Ninamedia za tednik Mladina: če bi bile volitve ta teden, bi prepričljivo slavili Socialni demokrati
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Socialni demokrati pod vodstvom Boruta Pahorja bi prepričljivo zmagali na parlamentarnih volitvah, če bi o izidih volitev odločalo javno mnenje tega tedna, ocenjujejo v tedniku Mladina na podlagi raziskave javnega mnenja na reprezentativnem vzorcu 1337 anketirancev, ki jo je za tednik pripravila agencija Ninamedia.
Na neposredno vprašanje, katero stranko bi anketiranci volili na državnozborskih volitvah 21. septembra, je 18,9 odstotka vprašanih navedlo SD, 14,4 odstotka anketiranih pa je napovedalo podporo SDS. Na tretje mesto se je uvrstila stranka Zares, ki bi jo podprlo 5,9 odstotka anketiranih, na četrto pa s 5,2 odstotka LDS. Na petem mestu sledi stranka DeSUS, ki bi jo podprlo 2,8 odstotka anketiranih, 1,8 odstotka anketiranih pa je napovedalo podporo SNS. SLS bi dobila 1,7, NSi 1,5 odstotka, Lipa pa 0,8 odstotka glasov. Ob tem je kar 32,2 odstotka anketiranih odgovorilo, da še ne vedo, katero stranko bodo volili, 14,5 odstotka anketiranih pa, da ne bodo volili, kažejo podatki ankete.
Da bi ugotovili namene neodločenih in vpliv tistih, ki se volitev ne bodo udeležili, so v Ninamedii anketirancem postavili dodatno vprašanje. Tako so tiste, ki še ne vedo, katero stranko bodo volili, vprašali, katera stranka jim je ta trenutek najbližje. Podpora SD se je v tem primeru dvignila na 23,6 odstotka, podpora SDS pa na 18,3 odstotka, še navajajo v Mladini. Na vprašanje, ali se anketiranci nameravajo udeležiti volitev, jih je 71,1 odstotka odgovorilo pozitivno, 20,5 odstotka jih je menilo, da se bodo volitev verjetno udeležili, 8,3 odstotka anketiranih pa odgovora ni vedelo oz. so napovedali, da se volitev ne bodo udeležili. Upoštevajoč le tiste anketirance, ki se volitev nameravajo udeležiti, bi po raziskavi, objavljeni v tokratni Mladini, za SD glasovalo 29,2 odstotka anketiranih, na drugo mesto pa bi se uvrstila SDS z 22,9 odstotka glasov. Zares bi podprlo 7,9, LDS 6,8, DeSUS 4,8, SLS 2,9, NSi 2,5, SNS pa 2,1 odstotka. Tudi upoštevaje vsa dodatna vprašanja in križanja pa ostaja 19,3 odstotka volivcev, ki se zagotovo nameravajo udeležiti volitev, še naprej neodločenih, ugotavlja Mladina.
Anketo so 8. in 9. julija v Ninamedii opravili na vzorcu 1337 vprašanih.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Po anketi Mladine vodi Borut Pahor