objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 23. julij 2008 ob 06:56

Karadžić zaprt, Ratko Mladić in Goran Hadžič naj se predata!
Bizarno: zloglasni in haški ubežnik je denar služil kot alternativni zdravilec
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Novico o Karadžićevi aretaciji so v ponedeljek zvečer sporočili iz urada srbskega predsednika Borisa Tadića. Aretiranega so takoj prepeljali pred preiskovalnega sodnika posebnega sodišča za vojne zločine v Beogradu Milana Dilparića, ki je zgodaj zjutraj končal predhodno zaslišanje. Gre za prvi korak v postopku izročitve osumljenca haaškemu sodišču. Preiskovalni sodnik ima sedaj tri dni časa, da se odloči, ali so izpolnjeni vsi pogoji za izročitev, osumljenec pa ima nato tri dni časa, da se pritoži. Pritožbo nato obravnava višje sodišče. Po besedah tožilca za vojne zločine Vladimirja Vukčevića naj bi preiskovalni sodnik "sprejel odločitev o izpolnjevanju pogojev za izročitev haaškemu sodišču". Karadžićev odvetnik Svetozar Vujačić je že napovedal, da bo na odločitev o izročitvi svojega varovanca haaškemu sodišču v petek vložil pritožbo.
Karadžić naj bi se ob aretaciji ne upiral, pred preiskovalnim sodnikom pa se je po besedah Vujačića branil z molkom in je vse skupaj označil za "farso". Karadžić naj bi na zaslišanju povedal, da je bil aretiran že minuli petek zvečer na avtobusu na lokalni progi iz Novega Beograda do Batajnice, od aretacije pa naj bi ga zadrževali "v neki sobi". kot je še povedal Vujačić, je zdravstveno stanje Karadžića dobro. Predsednik srbskega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem Rasim Ljajić je na novinarski konferenci v Beogradu dopoldne razkril, da je Karadžić uporabljal lažno identiteto in dokumente z imenom Dragan Dabić. Pojavljal se je v javnosti, denar pa je služil z delom v zasebni zdravniški ordinaciji, kjer se je ukvarjal z alternativno medicino. Njegov zadnji kraj bivanja je bila občina Novi Beograd. Haaškega obtoženca je medtem v stavbi posebnega sodišča za vojne zločine že obiskal brat Luka Karadžić, s katerim pred tem zaradi varnosti naj ne bi imela stikov. "Brat je, hvala bogu, živ in zdrav ... Lahko rečem, da je poln optimizma. Sam ve, koliko je zares kriv in koliko ne, ne priznava pa haaškega sodišča in mu ne verjame," je povedal Luka. Kot je še povedal, se je pogovarjal s Karadžićevo hčerko Sonjo in soprogo Liljano, ki sta od preiskovalnega sodnika dobili dovoljenje za obisk, vendar pa naj bi jima oblasti v BiH prepovedale zapustiti državo.
Predsednik srbske vlade Mirko Cvetković je v torek izjavil, da je Srbija z aretacijo nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov storila velik korak, ter preostala haaška ubežnika, Ratka Mladića in Gorana Hadžića, pozval k predaji, ki bo "enako dobra tako zanju kot za srbski narod". Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je aretacijo Karadžića v Bruslju označil kot dokaz, da Srbija misli resno glede svoje prihodnosti v EU. Vodja srbskih radikalcev Tomislav Nikolić je nasprotno ocenil, da predstavlja aretacija težak dan v zgodovini Srbije. Tudi v BiH so novico o aretaciji sprejeli z mešanimi občutki. Medtem ko so v Sarajevu praznovali na ulicah, je Republika srbska v šoku. Premier Republike srbske Milorad Dodik je aretacijo pozdravil kot "olajšanje", saj se bo sedaj zmanjšal mednarodni pritisk na njegovo administracijo, stališča ljudi pa so deljena. Zadovoljstvo so izrazili svojci žrtev pokola v Srebrenici, oblasti v Sarajevu pa so aretacijo pozdravile in ocenile, da se za BiH odpira nova prihodnost.
Aretacija glavnih haaških ubežnikov je ena glavnih zahtev, ki jih Beogradu postavlja EU. Unija je aretacijo Karadžića v glasno pozdravila, to pa je bila tudi glavna tema torkovega zasedanja zunanjih ministrov EU. Odločitev o nadaljnjih korakih Srbije na poti v EU, konkretno o delni uveljavitvi sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, naj danes še ne bi sprejeli, ampak bodo to možnost v prihodnjih dneh preučili na veleposlaniški ravni. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je nakazal, da naj bi unija omenjeni sporazum uresničila. Pozdravi ob aretaciji že od ponedeljka zvečer prihajajo z vseh koncev sveta, med drugim s strani generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, visokih predstavnikov EU, glavnega haaškega tožilca Sergea Brammertza, Sveta Evrope in zveze Nato, Bele hiše ter vrste drugih, predvsem evropskih držav, razveselila pa je tudi oblasti na območju nekdanje Jugoslavije. Le Rusija se je odzvala s pozivom, da mora biti sojenje Karadžiću "nepristransko", in kritiko haaškega sodišča, češ da ima "pogosto pristransko stališče". Slovenski premier Janez Janša je aretacijo Karadžića pozdravil in ocenil, da gre za pomemben korak pri zapiranju tragičnega obdobja nedavne zgodovine Zahodnega Balkana. Tudi predsednik republike Danilo Türk je prijetje haaškega obtoženca pozdravil kot "pomembno dejanje za mednarodno pravosodje, za BiH, predvsem pa za žrtve in svojce žrtev etničnega čiščenja", ter tudi za prihodnje delo Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC).
Nekdanji predsednik Republike srbske, danes 63-letni Karadžić, ki se je skrival kar 13 let, je veljal za enega najbolj iskanih haaških obtožencev. Preden se je podal v politiko je bil znan pesnik in psihiater, bosanske Srbe pa je vodil med letoma 1992 in 1996. Haaška obtožnica Karadžića bremeni genocida, zločinov proti človečnosti, kršitve vojnega prava in hudih kršitev ženevskih konvencij in mu med drugim pripisuje odgovornost za najhujši zločin med vojno na območju nekdanje Jugoslavije, genocid v Srebrenici leta 1995. Po njegovi aretaciji na prostosti ostajata še nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić in nekdanji predsednik samooklicane Republike Srbske krajine Goran Hadžić.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Karadžićevi Borisa Tadiča Milana Dilparića Vladimirja Vukčevića Svetozar Vujačić Rasim Ljajić Dragan Dabić Luka Karadžić Sonjo Liljano Mirko Cvetković Ratka Mladića Gorana Hadžića Tomislav Nikolič milorad dodik dimitrij rupel Ban Ki Moona Sergea Brammertza Janez Janša Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Karadžić zaprt, Ratko Mladić in Goran Hadžič naj se predata!