objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 1. avgust 2008 ob 06:05

Kralj Cankarja Mitja Rotovnik, minister zdaj ali nikoli?!
Če na volitvah zmaga Borut Pahor, bo dosmrtni generalni direktor Cankarjevega doma minister za kulturo
2008 Pozareport

Odpri galerijo
Mitja Rotovnik
, ki mu nekateri cinično pravijo dosmrtni direktor Cankarjevega doma, v slogu zdaj ali nikoli, štarta na stolček ministra za kulturo v morebitni vladi Boruta Pahorja, trdijo naši viri. Postati in biti minister, to bi bil za nekdanjega tajnika sveta za kulturo pri rajnki Socialistični zvezi delovnega ljudstva in spremljevalca igralke Polone Vetrih veliki in najlepši finale njegove kariere, nekakšen Rotovnikov biz na odru komplicirane in skrajno privoščljive slovenske kulturno-politične scene.
Mitja Rotovnik je bil enkrat že kandidat za kulturnega ministra, toda njegova kandidatura je menda trajala točno 24 ur. To je bilo po volitvah leta 2000, ko je vlado sestavljal pokojni šef LDS Janez Drnovšek. Rotovnikovo kandidaturo je predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor prenesel Drnovšku, ki pa je Rotovnika takoj zavrnil. Uradno zato, ker naj bi si na tem mestu zaželel ministrico (kasneje je to res postala Andreja Rihter), neuradno pa zato, ker mu je Rotovnik šel vsaj dvojno na živce. Prvič zato, ker je veljal za izrazitega Kučanovega človeka, in drugič, Rotovnik je Drnovška javno izzival, češ, predsednika vlade nikoli ne vidi v Cankarjevem domu na kakšni kulturni prireditvi. In še nekaj je zanimivega pri Rotovnikovi politični paradigmi. Čeprav že več kot dvajset let fura največji slovenski kulturni hram, nikoli ni bil človek LDS. Pravzaprav ga eldeesovci nikoli niso preveč marali, le tolerirali so ga. Z glavnimi protagonisti kulturnega menedžmenta liberalnih demokratov, kot sta denimo Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana (ki naj bi septembra na listi liberalnih demokratov celo kandidiral v državni zbor, poleg tega vodi odbor LDS za kulturo), in nedavno zamenjani ravnatelj ljubljanske Drame Janez Pipan, je bil Rotovnik prejkone na konkurenčni nogi (mimogrede, Brlek mu sploh gre strašno na jetra, Pipanova življenjska sopotnica Petra Škofic, predstavnica LDS za stike z javnostmi, pa Rotovnika menda sploh ne prenese), je pa zato vedno navijal za direktorja mariborskega Narodnega doma in festivala Lent Vladimirja Rukavino Gogota. No, eni pravijo, da mu je bil Gogo simpatičen tudi zato, ker je daleč stran v Mariboru in mu karierno ni nevaren (v nadaljevanju zgodbe bomo videli, da temu sicer ni čisto tako), hkrati pa festival Lent na žalost ni več tipični festival kulture, ampak bolj družabno-kulinarično-pivsko štajersko rajanje, kar pomeni, da Lent Rotovniku ne ovira njegovih biznisov na področju kulture. Pred začetkom tega mandata pa je nameraval Rotovnika zamenjati politik in poslanec Jožef Školč, vendar mu tajna operacija ni uspela.
Kakorkoli, tokrat pa naj bi bil Rotovnik, ki mu mandat generalnega direktorja Cankarjevega doma poteče spomladi 2010, prvi Pahorjev adut. Po naših informacijah naj bi Rotovnik tudi znotraj strukture Cankarjevega doma že pripravil vse potrebno za svoj predčasni odhod. Za svojo naslednico, zaenkrat kot vršilko dolžnosti direktorice, naj bi tajno določil Jano Kramberger, poslovno direktorico Cankarjevega doma in njegovo glavno operativko, čeprav njena največja konkurentka, direktorica kongresne dejavnosti in šefica stikov z javnostmi Breda Pečovnik, menda še ni vrgla puške v koruzo. Nenazadnje Pečovnikova med drugim prijateljuje tudi z Nevenko Črešnar Pergar, članico uprave Aktive Invest in generalno sekretarko Kučanovega Foruma 21. Mimogrede, tudi Pergarjeva, znana kot neuničljiva lobistka, po nekaterih informacijah že "brusi nože" in lobira na vse strani, čeprav njene ambicije (še) niso čisto jasne; je pa znano, da je hotela postati generalna sekretarka novega predsednika republike Danila Türka, pa ni šlo, še prej pa je Boruta Pahorja neuspešno prepričevala, da bi kar ona prevzela pripravo alternativnega vladnega programa.
V zakulisno kadrovsko igro za kulturnega ministra naj bi se vključil tudi bivši predsednik države Milan Kučan, toda pozor – ne na strani Rotovnika. To funkcijo naj bi Kučan namreč obljubil Slavku Preglu, mladinskemu pisatelju in podpredsedniku njegovega Foruma 21. Spomnimo, Slavko Pregl je brat Živka Pregla, podpredsednika zadnje jugoslovanske zvezne vlade Anteja Markovića in ne preveč uspešni predsednik uprave Mercatorja pred Zoranom Jankovićem. Kot kandidat za kulturnega ministra se pojavlja tudi direktor ljubljanske Mestne galerije Aleksander Bassin, za katerega naj bi vodstvo Socialnih demokratov pred časom modro ugotovilo, da je član stranke, medtem ko je Andreja Rihter, sicer predsednica Strokovnega sveta SD za kulturo in bivša kulturna ministrica tokrat brez pravih možnosti. Bo pa za poslanko kandidirala v Celju. Bassin je v neki ožji družbi sicer zatrdil, da ga ministrski stolček kobajagi ne zanima, kljub temu pa aktivno sodeluje na predvolilnih tribunah Socialnih demokratov, ko gre za teme, vezane na kulturo.
Nekateri Pahorjevi sodelavci pa očitno kadrujejo tudi za šefovim hrbtom. Med letošnjim Lentom je namreč vesela ad hoc družbica Socialnih demokratov (po naših informacijah so bili to Vinko Mandl ml., vodja svetniške skupine SD v mariborskem mestnem svetu, Matevž Frangež, mestni svetnik in član predsedstva SD, in Sebastjan Jeretič, eden od Pahorjevih svetovalcev za stike z javnostmi), obiskala Vladimirja Rukavino Gogota in mu nonšalantno ponujala mesto tako imenovanega nestrankarskega ministra za kulturo v Pahorjevi vladi. Toda Rukavina je ponudbo previdno odklonil.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme

Mitja Rotovnik
Boruta Pahorja Polone Vetrih Janez Drnovšek Andreja Rihter Kučanovega Darko Brlek janez pipan Petra Škofic Vladimirja Rukavino Gogota Jožef Školč Jano Kramberger Breda Pečovnik Nevenko Črešnar Pergar Danila Türka Slavku Preglu Živka Pregla Anteja Markovića Zoranom Jankovićem Aleksander Bassin Vinko Mandl ml. Matevž Frangež Sebastjan Jeretič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kralj Cankarja Mitja Rotovnik, minister zdaj ali nikoli?!