objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 6. avgust 2008 ob 10:25

Če beraču iz Bolgarije in Romunije ne daš keša, se znesejo nad avtom
Berači menda zaslužijo od šest do devet tisoč evrov na mesec, davkov pa ne plačujejo
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Vodja poslanske skupine in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je pozval vlado, naj uredi problematiko, povezano z beračenjem. Meni, da bi morala vlada spremeniti zakon o varstvu javnega reda in miru, in sicer tako, da bi beračenje prepovedala. Za kršitev takšne določbe zakona Jelinčič predlaga izrek globe v višini 1000 evrov. Jelinčič trdi, da je beračev iz Bolgarije in Romunije v Sloveniji vedno več, policija pa v zvezi s tem "ne naredi nič." Skupine so po njegovih besedah organizirane tako, da v Ljubljano pridejo z avtobusi, nato pa "gospodarji" po prestolnici razporedijo svoje "uslužbence." Ti berači morajo nato opraviti določeno število beračenj, "gospodarju" pa prinesti določen znesek denarja, sicer so celo kaznovani. Po njegovem mnenju kazen, ki jo predlaga poslanska skupina SNS, ni previsoka, sploh glede na to, da je z beračenjem možno, kot je dejal, "zaslužiti" tudi do 200 ali 300 evrov na dan. Kot je pojasnil, v desetih dneh to pomeni med 2000 in 3000 evri, v tridesetih dneh pa od 6000 do 9000 evrov neobdavčenega denarja. "Katera država si lahko dovoli, da na črnem oziroma sivem trgu izgubi skoraj milijon evrov na mesec kar tako, ko se sploh ne ve, kam denar gre?" se sprašuje Jelinčič, ki trdi, da ta denar ne kroži po Sloveniji, pač pa gre v tujino, v Bolgarijo in Romunijo. Tovrstna beračenja lahko po njegovo enačimo "s sužnjelastniškim redom." Jelinčič tudi pravi, da so Italijani posegli po "zelo trdih ukrepih". Tako je spomnil, da so v Benetkah nedavno strogo prepovedali beračenje, kazen za kršitev predpisa pa znaša 500 evrov. Osebe, ki beračijo, se po njegovih besedah ponavadi znašajo nad avtomobili tistih, ki jim niso hoteli dati denarja. Dogaja se, da vržejo kamen v avto ali pa ga podrgnejo s ključem, policija pa tega "niti registrirati noče,"  pravi Jelinčič.
Janković proti pobudi, policija zavrača navedbe
Na Jelinčičevo pobudo se je odzval ljubljanski župan Zoran Janković, ki pravi, da "te kažejo en del karakterja Zmaga Jelinčiča in njegovo nestrpnost. To karakterno značilnost pa bo zdaj v mesecu pred volitvami še poudaril." Po mnenju župana bi ta problem morali reševati drugače, in sicer ne s prepovedjo, temveč s tem, da bi ljudem na cesti, ki očitno nimajo zadosti sredstev, da bi se sami preživljali, poiskali zaposlitev ali jim brezplačno delili hrano. Ob tem je Janković še poudaril, da so bili njegovi kolegi, župani glavnih mest držav EU, nedavno izjemno presenečeni nad majhnim številom beračev v prestolnici Slovenije.
Generalna policijska uprava pa je s posebnim sporočilom za javnost zavrnila navedbe Zmaga Jelinčiča, ki se nanašajo na delo policije v zvezi z beračenjem. "Policija zoper storilce prekrškov vsiljivega beračenja ukrepa v skladu s svojimi pooblastili. Prav tako vsako prijavo kaznivega dejanja z vso resnostjo sprejmemo in pričnemo z vsemi aktivnostmi za odkritje storilca. Nikakor ne držijo navedbe gospoda Jelinčiča, da prijav kaznivih dejanj niti registrirati nočemo. Treba je poudariti, da je slovenska policija takoj reagirala tudi na pojave organiziranega beračenja tujcev in na ta način jasno pokazala, da so tovrstna dejanja v Sloveniji prepovedana, ter da pristojni organi in institucije preprečujejo takšno ravnanje posameznikov ali skupin. Zoper storilce prekrškov je mogoče izreči globe, odločbe o prekršku s strani prekrškovnih organov in podati obdolžilne predloge pristojnemu sodišču. V zvezi s kaznivimi dejanji pa lahko policija poda kazenske ovadbe na pristojno sodišče, privede osumljence ipd. Dolžnost policije je, da ukrepa v skladu z zakonodajo. Vsekakor pa policija ne ukrepa šele po izvršenih dejanjih, temveč z različnimi oblikami dela kot sta opazovanje in patruljiranje v mestnem središču, taka dejanja poskuša preprečiti. Na mestih, kjer berači postanejo vsiljivi, policija svojo dejavnost še okrepi. Beračenje  je prekršek, ki je opredeljen v 9. členu  Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki je pričel veljati 21.7.2006. V letu 2007 so policisti obravnavali 234 prekrškov vsiljivega beračenja, v prvem polletju leta 2008 pa so policisti obravnavali 240 prekrškov po 9. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru. Večji del kršitev so storili državljani tujih držav," je zapisal predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmago Jelinčič Plemeniti Janković proti pobudi, policija zavrača navedbe zoran janković Leon Keder

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Če beraču iz Bolgarije in Romunije ne daš keša, se znesejo nad avtom