objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Nedelja, 28. september 2008 ob 13:40

Soočenje McCaina in Obame: eden in drugi brez večje napake
Prvo televizijsko soočenje med kandidatoma za ameriškega predsednika minilo brez izrazite medijske zmage ali poraza
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama in republikanski John McCain sta na prvem televizijskem soočenju na Univerzi Mississippi v Oxfordu izpostavljala razlike v svojih političnih pristopih, ankete pa bodo morda pokazale, kdo je uspel prepričati doslej še neodločene volivce. Obama in McCain sta svoje prve medsebojne soočenje po več mesecih kampanje dobro izkoristila in tudi voditelj soočenja, Jim Lehrer z javne televizije PBS, je dovolil, da sta si neposredno odgovarjala na medsebojne kritike. V zanimivem besednem dvoboju je Obama dokazal poznavanje vprašanj zunanje politike, še bolj pa McCain, za katerega je bila to tako ali tako tema, ki naj bi jo bolje obvladal.
Uvodni del je sicer potekal v prepirih okoli gospodarske politike zaradi trenutne finančne krize, pri čemer sta se oba kandidata povsem izogibala podrobnostim glede tega, ali podpirata načrt za reševanje krize, ki ga je pred tednom dni pripravila administracija predsednika Georgea W. Busha. Obama je prepričeval volivce, da so kritike McCaina, da bo višal davke, neupravičene, in zatrdil, da bo z njegovo gospodarsko politiko več kot 90 odstotkov Američanov videlo nižje davke. Obama je McCaina obtoževal, da namerava spet znižati davke za bogataše, tako kot je to počel trenutni predsednik Bush, in je tudi izkoristil vsako priložnost, da je senatorja iz Arizone skušal povezati z Bushem, ki v zadnjih mesecih pred iztekom mandata uživa nizko stopnjo priljubljenosti med Američani. McCain je ob vsaki priložnosti zagotavljal, da ne bo nadaljeval Busheve politike in da je v svoji dolgoletni kongresni karieri dokazal, da se ga ne da povezovati s skoraj nikomer. Branil se ni le pripadnosti še vedno priljubljenemu pokojnemu republikanskemu predsedniku ZDA Ronaldu Reaganu. McCain je po drugi strani izkoristil vsako priložnost, da je poudaril, da je Obama eden najbolj levih oziroma liberalnih politikov v ameriškem senatu. Kot je vztrajal, bo ameriško finančno krizo rešil s tem, da bo omejil proračunsko porabo, Obama pa je zatrjeval, da se s tem strinja, vendar naj to ne bi bilo dovolj. Sicer se je izognil neposredni omembi višanja davkov za vse, ki zaslužijo več kot 250.000 dolarjev na leto, in je poudarjal predvsem vlaganja v obnovljivo energijo ter pri tem obljubil, da bodo ZDA v 10 letih rešene odvisnosti od tuje nafte.
Kandidata sta se najbolj očitno spopadla glede iraške politike, pri čemer je McCain nenehno izpostavljal svojo podporo načrtu za povečanja števila vojakov, ki naj bi pomagal izboljšati varnostni položaj v državi. Obama se je medtem nenehno vračal na začetek in zatrjeval, da je vedno nasprotoval vojni, ki se mu je zdela napaka, saj je bil sovražnik, ki je napadel ZDA 11. septembra 2001, v Afganistanu, vojna proti Iraku pa je preusmerila sredstva, zaradi česar je danes teroristična mreža Al Kaida v Afganistanu in na zahodu Pakistana tako močna, kot pred sedmimi leti. Napadala sta oba in Obama je McCaina enkrat celo zbodel, da je glede zunanje politike nepreviden, saj je grozil z uničenjem Severne Koreje ter "pel pesmi o bombardiranju Irana". McCain je pokazal dobro poznavanje imen tujih voditeljev, razen v enem trenutku, ko se mu je zapletlo pri izgovoru imena iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, in trenutnega položaja v svetu, vendar tudi Obama ni zaostajal, čeprav je pogosto zamešal ime svojega nasprotnika in ga enkrat imenoval "Tim". Glede Iraka je Obama dejal, da skuša McCain prikazati, kot da se je vojna začela šele leta 2007, ko se je Bush odločil poslati dodatno število vojakov za izboljšanje varnosti. Obama je spomnil nasprotnika, da se je vojna začela leta 2003 in ji je sam nasprotoval, ko to še ni bilo priljubljeno. Potem ko je McCain skušal potrditi svojo domoljubnost in podporo vojakom ter dejal, da nosi zapestnico od matere padlega vojaka, ki ga je zaprosila, naj ne dovoli poraza, mu je Obama vrnil z isto mero in dejal, da nosi zapestnico padlega vojaka, katerega mati ga je zaprosila, naj poskrbi za to, da nobena druga mati ne bo morala doživeti podobno. McCain se na soočenju ni izogibal eni od njegovih domnevno največjih slabosti, to je dejstva, da je star 72 let in bi bil ob nastopu položaja najstarejši predsednik ZDA v zgodovini. Poudarjal je svoje izkušnje in nasprotniku pogosto "pridigal" o zgodovini. 47-letni Obama pa je skušal vse tiste Američane, ki ga še ne poznajo, pomiriti, da ni tujec, ampak je svoje ime dobil zaradi očeta, ki je bil iz Kenije.
Televizijsko soočenje si je ogledalo na milijone Američanov, v večjih mestih so tudi pripravili skupinske oglede po domovih in barih. Občinstvo se je na nastope obeh odzivalo v skladu s politično pripadnostjo ter uživalo v kakšni od uspešnih zbadljivk svojega izbranca. Kolikor mnenj je uspelo kateremu od njih spremeniti, pa bo pokazal čas. Pred tednom dni so bila pričakovanja taka, da bo zaradi teme mednarodne politike Obama šibkejši, vendar je McCain, ki je v sredo najprej odpovedal soočenje, a nato nanj v zadnjem trenutku privolil, vzbujal vtis, da ga je strah besednega dvoboja z nasprotnikom. Strahovi so bili za oba neupravičeni, saj sta vsak vztrajala pri svojem, nobeden od njiju pa ni naredil večje napake.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama John McCain Jim Lehrer Georgea W. Busha Ronaldu Reaganu Mahmuda Ahmadinedžada

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Soočenje McCaina in Obame: eden in drugi brez večje napake