objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Petek, 3. oktober 2008 ob 10:18

Revija Time: Obama zdaj pred McCainom
Demokratski kandidat pred republikancem vodi tudi po anketah univerze Quinnipiac in tiskovne agencije AP
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Zadnja anketa revije Time kaže, da demokratski predsedniški kandidat Barack Obama vodi proti republikancu Johnu McCainu za sedem odstotkov, anketa univerze Quinnipiac pa kaže na opazno prednost Obame v treh letos najpomembnejših državah, na Floridi, v Pensilvaniji in Ohiu. Ameriški analitiki razlagajo, da je do premika prišlo zaradi finančne krize, pri čemer večina Američanov bolj zaupa demokratu, zgodovinsko dejstvo pa je tudi, da Američani za gospodarske težave krivijo stranko, ki ima oblast v Beli hiši. McCainovo obnašanje v času izbruha krize, ko je spreminjal mnenja o sami krizi in grozil z odpovedjo predsedniškega soočenja ter skakal v Washington in ven iz Washingtona brez dogovora o reševanju krize s pomočjo državnega proračuna, mu prav tako ni pomagalo. Obama se glede krize ni preveč izpostavljal, vendar pa je deloval stabilno in umirjeno.
Anketa univerze Quinnipiac daje Obami prednost pred McCainom v Pensilvaniji s 54 proti 39 odstotkom, v Ohiu s 50 proti 42 odstotkom in na Floridi z 51 proti 43 odstotkom. Omenjene države dajo skupaj 68 od 270 elektorskih glasov, ki bodo potrebni za zmago na volitvah 4. novembra, vendar so pomembnejše od tega. Od leta 1960 še nihče ni zmagal na predsedniških volitvah, ne da bi osvojil vsaj dveh od teh treh držav. Florida je leta 2000 zagotovila zmago republikancu Georgeu Bushu, prav tako Ohio leta 2004. Glede na to, da je večina preostalih držav v žepu enega ali drugega kandidata, je Obami potrebno le ubraniti Pensilvanijo in zmagati ali na Floridi ali v Ohiu.
Anketa revije Time kaže na še več težav za McCaina. Obama je prvič doslej v tej anketi dosegel prag 50 odstotkov in vodi proti McCainu za sedem odstotkov. Pred konvencijama obeh strank konec avgusta je Obama vodil le s 46 odstotki proti 41. Kar 23 odstotkov tistih, ki so se v anketi izrekli za McCaina, so dodali, da si lahko še premislijo. Pri Obami je to povedalo le 15 odstotkov.
Ženske zapuščajo McCaina hitreje, kot jih na njegovo stran privablja podpredsedniška kandidatka Sarah Palin. Obama pri ženskah vodi s 55 odstotki proti 38, potem ko je nemudoma po objavi izbire Palinove vodil le za odstotek (48 proti 47). Obama vodi tudi med belimi ženskami (48 proti 45) in med poročenimi ženskami (50 proti 44). Podatek je pomemben, ker je George W. Bush leta 2004 brez težav osvojil obe kategoriji, in sicer za 11 oziroma 15 odstotkov pred demokratom Johnom Kerryjem. McCain sicer še vedno vodi med belimi ženskami brez univerzitetne izobrazbe (46 proti 45) ter med belimi moškimi, ki so trdno na njegovi strani (57 proti 36 odstotkom). Anketa Time ugotavlja, da je bila ekonomska kriza prelomnica. Od 65 odstotkov udeležencev, ki menijo, da se jim je v zadnjem letu finančni položaj poslabšal, se jih je 59 odstotkov opredelilo za Obamo. Glede vprašanja, kdo bo bolje urejal gospodarske krize, pa Obama vodi s 45 proti 37 odstotkom. Obami je pomagalo tudi televizijsko soočenje, čeprav je večina komentatorjev, tako opredeljenih kot neodvisnih, menila, da je bil izid bolj ali manj izenačen. Od tistih, ki so si soočenje ogledali, jih 41 odstotkov meni, da je zmagal Obama, 27 odstotkov pa, da je slavil McCain. O Obami ima pozitivno mnenje 60 odstotkov ameriških volivcev, vendar pa jih 50 odstotkov meni, da zna le lepo govoriti. Sicer pa je javnost razdeljena glede vprašanja, ali je Obama v bistvu skrajnež, ki bo pravi obraz razkril šele po volitvah (46 proti 46 odstotkom).
Obama vodi tudi v zadnji anketi tiskovne agencije AP in sicer z 48 odstotki proti 41. Pred tremi tedni je v isti anketi tesno vodil McCain. Anketa ugotavlja, da 60 odstotkov Američanov meni, da je bolj pomembno imeti na čelu države nekoga, ki bo sprejemal prave gospodarske odločitve, kot pa odločitve glede nacionalne varnosti. Med temi "ekonomskimi" volivci jih 63 odstotkov podpira Obamo, medtem ko McCain uživa podporo 73 odstotkov volivcev, ki jim je pomembnejša nacionalna varnost. Anketa AP med drugim ugotavlja, da le 25 odstotkov Američanov meni, da ima Palinova dovolj izkušenj za položaj podpredsednice. Na začetku septembra jih je bilo takšnega mnenja 41 odstotkov. Glede reševanja finančne krize jih 16 odstotkov meni, da je McCain s svojimi postopki škodil pogajanjem. Da jim je škodil Obama, pa jih meni pet odstotkov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama Johnu McCainu sarah palin George W. Bush Johnom Kerryjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Revija Time: Obama zdaj pred McCainom