objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 9. oktober 2008 ob 16:17

Golobič in Pahor tik pred odločitvijo: kdo bo fural državni zbor?
Favorita Pavle Gantar in Matej Lahovnik, Socialni demokrati menda niso za Majdo Širca. Zvonko Černač, nova zvezda Janševe SDS, Drašku Veselinoviču pa se čudi celo njegova bivša, Danila Gačeša
2008 Pozareport

Odpri galerijoKdo izmed treh poslancev stranke Zares (Pavle Gantar, Matej Lahovnik in Majda Širca) bo njihov kandidat za predsednika državnega zbora, se bo ožje vodstvo Zaresa, na čelu z Gregorjem Golobičem, odločilo na dveh sestankih, danes in jutri. Dolgoletni poslanec Vili Trofenik je kot kandidat najverjetneje odpadel na lastno željo, kaj se je zgodilo s kandidaturo Iva Vajgla ni znano, izmed treh naštetih (vsi sicer tvorijo tako imenovano trdo jedro Zaresa) pa naj bi imel največ možnosti Pavle Gantar, toda le v primeru, če bo na kandidaturo tudi pristal. Po naših informacijah se še vedno pusti prositi in odkimava z glavo. Majda Širca bi funkcijo, katere del so tudi številne protokolarne obveznosti, sprejela, ker je menda vedno manj prepričana, da ji bo uspelo postati ministrica za kulturo, toda Socialni demokrati nad njeno kandidaturo niso najbolj navdušeni; ne za to, da bi postala prva dama državnega zbora, in prav tako ne, da bi postala ministrica, čeprav jo bo Zares skoraj zagotovo predlagal. Na sedežu SD Širco vidijo kot predsednico parlamentarnega odbora za kulturo. Matej Lahovnik teh pomislekov pri bodočem mandatarju Borutu Pahorju in njegovih kadrovskih strategih po naših informacijah ni deležen, njegova največja ovira do stolčka predsednika DZ je pravzaprav edino Gantar, kot starosta Zaresa in Golobičev dolgoletni frakcijski sopotnik iz nekdanje velike LDS. Lahovnik je aktiven kandidat tudi zato, ker se je že odrekel kandidaturi za gospodarskega ministra in vodenju poslanske skupine.
Naši viri trdijo, da se je vodstvo stranke Zares za prevzem funkcije predsednika državnega zbora odločilo tudi zato, da tega stolčka ne bi dobila šefica LDS Katarina Kresal. Njena ambicija postati prva dama parlamenta je sicer neverjetno naivna, kajti Pahor je dovolj jasno povedal, da je pred LDS za prevzem funkcije predsednika DZ na vrsti DeSUS, ki ponuja resnejšega kandidata, Vasjo Klavoro. Kresalova, zanimivo, še vedno ni obupala, če sodimo po njenih izjavah na sinočnjih Odmevih (TV Slovenija). Toda največ, kar lahko Kresalova doseže, je mesto podpredsednice DZ, čeprav bo DeSUS zagotovo aktivno lobiral za Klavoro. Prednost Kresalove za to funkcijo pa je famozna ženska kvota; lepo bi namreč bilo, če bi vodstvo novega državnega zbora krasila vsaj ena ženska. Iz vrst majhne poslanske skupine LDS je medtem slišati zahteve, naj Kresalova ostane v državnem zboru, toda kot šefica poslanske skupine. To stališče naj bi zagovarjal poslanec Ljubo Germič. Za to, da Kresalova obsedi v poslanskih klopeh, naj bi znotraj stranke potihoma navijal tudi neizvoljeni poslanec Jožef Školč, ker si tako menda povečuje možnosti, da bi postal minister. Obratno pa za odhod Kresalove v Pahorjevo vlado, kot ministrice, drži pesti še en bivši poslanec LDS Anton Anderlič, saj bi v tem primeru morda lahko prišel v državni zbor kot nadomestni poslanec. Čeprav bi se moral poslanski funkciji prej odpovedati Draško Veselinovič, predsednik uprave Deželne banke, čigar famozni poslanski kandidaturi se je neznansko čudila tudi njegova nekdanja dolgoletna intimna prijateljica, razvpita mednarodna svetovalka za odnose z javnostmi Danila Gačeša.
Mimogrede, na postvolilnih anketah javnega mnenja LDS pada kot kamen, kar je očitno posledica katastrofalnih medijskih nastopov Kresalove in njenega bizarnega zmagovalnega vedenja ob rekordnem volilnem porazu liberalnih demokratov, za katerega nekateri pravijo, da skoraj nima primere v zgodovini parlamentarizma.
Naši viri v stranki Zares pa trdijo, da bo moral Borut Pahor še pred tajnim glasovanjem o predsedniku in podpredsednikih na prvi seji državnega zbora (sklic je prihodnjo sredo) z bodočimi koalicijskimi partnericami uskladiti medsebojno delitev vladnih resorjev, vsaj na grobo. Z drugimi besedami, v stranki Zares želijo, da se pred glasovanjem bolj ali manj natančno ve, katera ministrska mesta bodo dobile posamezne stranke. Pahor mora to opozorilo vsekakor vzeti skrajno resno, kajti glasovanje o vodilnih funkcionarjih državnega zbora bo prvi pravi preizkus trdnosti njegove bodoče vladne koalicije. Časa za usklajevanje pa ni ravno veliko: samo še nekaj dni.
Po naših informacijah naj bi tretje podpredsedniško mesto (za eno, kot je znano, SD predlaga Mirana Potrča), ki pripada največji opozicijski stranki, dobil dosedanji predsednik državnega zbora France Cukjati. Da bodo Socialni demokrati disciplinirano podprli kandidata SDS, je obljubil že Pahor, kar bi za izvolitev Cukjatija moralo biti dovolj; pričakovati je namreč, da pri tajnem glasovanju Cukjatiju ne bodo dali glasov nekateri poslanci LDS in Zares, in sicer zaradi očitkov, ki jih je bil Cukjati deležen med štiriletnim vodenjem državnega zbora. Vodja poslanske skupine SDS naj bi postal Zvonko Černač, nova zvezda Janševe SDS, zato se bo od vodenja poslanske skupine moral posloviti Jože Tanko. To je pravzaprav praksa Janeza Janše, ki je doslej razmeroma pogosto menjaval vodje poslanske skupine SDS.
Usode dosedanjih predsednikov državnega zbora, po uvedbi parlamentarne demokracije, pa so, zanimivo, precej različne. France Bučar (Demos) je spoštovan politični upokojenec in velja za enega od očetov novodobne slovenske države, Herman Rigelnik (LDS) je postal tajkun in z menedžerskim odkupom privatiziral družbo Autocommerce, Jožef Školč in Janez Podobnik (SLS) nista več poslanca, grozi jima celo konec politične kariere, Borut Pahor bo najverjetneje predsednik vlade, France Cukjati pa se bori za mesto podpredsednika državnega zbora …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pavle Gantar matej lahovnik Majda Širca Gregorjem Golobičem Vili Trofenik Iva Vajgla Borutu Pahorju Katarina Kresal Vasjo Klavoro Ljubo Germič Jožef Školč Anton Anderlič Draško Veselinovič Danila Gačeša Mirana Potrča france cukjati Zvonko Černač jože tanko Janeza Janše France Bučar herman rigelnik Janez Podobnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič in Pahor tik pred odločitvijo: kdo bo fural državni zbor?