objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Nedelja, 19. oktober 2008 ob 07:43

Heca je konec, bo Obamo podprl tudi Colin Powel?
Obama in McCain po zbijanju šal ponovno z resno in ostro kampanjo
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Ameriška predsedniška kandidata Barack Obama in John McCain sta po četrtkovem zbijanju šal v New Yorku v petek spet začela resno in ostro kampanjo, polno medsebojnih obtožb. V ZDA krožijo tudi govorice, da naj bi nekdanji državni sekretar Colin Powell, sicer republikanec, v nedeljo podprl demokrata Obamo.
Ankete se v petek niso spreminjale in Obama zanesljivo vodi na nacionalni ravni ter v številnih državah, ki jih je leta 2004 osvojil predsednik George W. Bush, kot so Virginija, Florida, Nova Mehika, Iowa, Nevada in druge. Obama je v petek sicer prevzel vodstvo v anketah med neodvisnimi belimi moškimi, česar doslej ni uspelo niti Alu Goreu, Johnu Kerryju in celo Billu Clintonu. Vodstvo je v veliki meri posledica finančne krize, v času katere je Obama deloval zanesljiveje in predsedniško od McCaina. Senator iz Arizone skuša demokratu spodkopati podporo z uporabo "Jožeta vodovodarja" in davki ter s kritikami na račun Obamovih osebnih zvez z nekdanjim domačim levičarskim teroristom, danes uglednim profesorjem iz Chicaga, Williamom Ayerseom. Obama je ubral učinkovitejšo taktiko in straši upokojence, da bo McCain za 20 odstotkov znižal njihove ugodnosti iz programa zdravstvenega zavarovanja za starejše "medicare", s čimer naj bi plačal za svojo zdravstveno reformo. Iz McCainovega tabora so sporočili na kratko, da Obama laže. McCainova kampanja pa je sprožila poplavo avtomatičnih telefonskih klicev, ki jih je senator leta 2000 imenoval za "klice sovraštva". Državljane na tak način obveščajo, da se Obama druži s teroristom Ayersom in bo skupaj z demokratsko večino v kongresu spravil državo na boben.
Obe kampanji se medtem obtožujeta, da druga načrtuje volilne prevare. Republikancem naklonjena ameriška televizija Fox nenehno poroča o aktivistični organizaciji ACORN, ki bi naj načrtno registrirala neobstoječe volivce. Za letos se je registriralo devet milijonov novih volivcev, med katerimi je razmerje med demokrati in republikanci štiri proti ena. V četrtek je v medije iz ameriškega pravosodnega ministrstva pricurljala novica, da je ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) sprožil preiskavo proti organizaciji, ki registrira volivce v revnejših predelih ZDA. McCain pravi, da gre za največjo volilno prevaro v zgodovini ZDA. Obamov odvetnik Bob Bauer pa trdi, da skušajo republikanci zatreti legitimne glasove in vnesti zmedo. Pravosodno ministrstvo je obtožil politiziranja preiskave, saj ponavadi informacije o preiskavah v teku le-teh ne prihajajo na dan. Bauer je opozoril, da ne gre za volilne prevare, saj se temu lahko reče, če "lažni" volivci res pridejo na volitve, kar pa se ne bo zgodilo, saj se morajo identificirati. Vrhovno sodišče ZDA je medtem zavrnilo zahtevo republikancev iz Ohia, da bi ponovno preverili od 200.000 od 600.000 novih registracij za volitve.
V predsedniško kampanjo se z bližanjem trenutka, ko se lahko zgodi, da bodo ZDA prvič v zgodovini dobile temnopoltega predsednika, vriva rasizem. Ponekod je pred skorajšnjim praznikom noč čarovnic videti na drevesih obešene lutke z napisom "Obama", širijo se stereotipni letaki z Obamo in ocvrtimi piščanci ter lubenicami. Obamo lahko za predsednika izvolijo le belci, saj je temnopoltih Američanov v ZDA le 14 odstotkov. Slednji so trdno za njim, do prepirov pa prihaja med samimi belci.
Demokratski kongresnik iz jugozahodne Pensilvanije John Murtha je dejal, da ni dvoma, da je zahodna Pensilvanija polna rasistov. Potem se je moral opravičiti. Podobno je povedal tudi sindikalni vodja Richard Trumka. "Tu je možak, ki se bo boril za vas, vi pa ne boste volili zanj zaradi barve kože. Ali ste izgubili svojo ljubo pamet?", je sindikalistom na zahodu Pensilvanije dejal Trumka. Demokrati, kot je kongresnik iz Georgije John Lewis, obtožujejo prikritega rasizma tudi McCainovo kampanjo. Kriva naj bi bila podpredsedniška kandidatka Sarah Palin z izjavami, da Obama "ne deli njihove vrednote" in da se druži s teroristi. Palinova je v Severni Karolini, po izjavi, da je bog blagoslovil ZDA z energetskimi viri, ki jih je potrebno izkoriščati, dejala tudi, da rada prihaja v "proameriške dele ZDA". V petek jo je napadel demokratski podpredsedniški kandidat Joe Biden, ki je v Novi Mehiki glasno dejal, da mu je tega počasi dovolj. "Dame in gospodje, še nikoli nisem bil v delu Amerike, ki ne bi pošiljala svojih fantov v vojsko. Vsi imamo radi našo državo," je dejal Biden ter opozoril, da bo kampanja do volitev postala izjemno grda, ker je McCain menda začel uporabljati taktike nekdanjega Bushevega svetovalca Karla Rovea. Palinova se bo skušala Američanom še malce bolj priljubiti v soboto, ko bo nastopila v komični oddaji "Sobotna noč v živo" (Saturday Night Live). V nedeljo pa bo na oddaji televizije NBC "Meet the Press" nastopil nekdanji svetovalec za nacionalno varnost pri predsedniku Ronaldu Reaganu, načelnik štaba združenih poveljstev pri Georgeu Bushu starejšemu in državni sekretar pri sedanjem predsedniku Bushu Colin Powell. Govori se, da naj bi izrazil podporo Obami, kar bi bilo presenečenje in velika pomoč demokratu.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama Colin Powell George W. Bush Alu Goreu Johnu Kerryju Billu Clintonu Williamom Ayerseom Bob Bauer John Murtha Richard Trumka John Lewis sarah palin Joe Biden Karla Rovea Ronaldu Reaganu Georgeu Bushu starejšemu Colin Powell

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Heca je konec, bo Obamo podprl tudi Colin Powel?