objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 20. oktober 2008 ob 11:20

Pahorjev kompromis: Karl Erjavec prvi minister za Slovence po svetu?
Pogajanja med SD, Zares in LDS so se v nedeljo nadaljevala v ljubljanski gostilni Pečarič. Nerešeni X files so mediji in energetika, Erjavca pa naj bi inštalirali za novega ministra za Slovence po svetu
2008 Pozareport

Odpri galerijoPogajalci Socialnih demokratov, LDS in Zares so na besedilu koalicijske pogodbe delali v soboto in nedeljo. Medtem ko so se v soboto dobili na sedežu SD na Levstikovi, se je nedeljski sestanek zgodil v znani ljubljanski gostilni Pečarič. Mimogrede, pri Pečariču je Pahorjeva stranka že lani pripravila novoletni sprejem, in tako bo tudi letos. Gostilno Pečarič bodo SD-jevci zavzeli 18. decembra, točno takrat, ko imata sindikalno novoletno zabavo tudi Pop TV in Kanal A; ampak televizijci so rezervirali prenovljeni zloglasni nočni klub Global, po novem On the top of the Benetton, če bo do takrat seveda odprt.
Zanimivo, da so se sobotna pogajanja začela z medsebojnim obtoževanjem na račun pisanja našega portala. Irma Pavlinič Krebs (Zares) je namreč Tonetu Ropu (SD) očitala, da naj bi on za naš portal dejal, da je Pavlinič Krebsova "lepa, toda neumna". Rop je to seveda zanikal, ostali pa so se režali. Odprta vprašanja, ki naj bi jih namesto pogajalcev pozneje razrešili predsedniki bodočih koalicijskih strank, so predvsem mediji in energetika. Med mediji je "sporna" RTV Slovenija, kjer Zares in LDS zahtevata bolj natančno formulacijo koalicijske pogodbe, kot jo predlaga SD … RTV naj bi postala slovenska BBC. Socialni demokrati se zavzemajo, da bi pri morebitni spremembi medijske zakonodaje upoštevali stališče opozicije, Zares in LDS temu nasprotujeta. Zdi se, da bo na koncu prevladal kompromis: bodoča Pahorjeva vlada bo šla v spremembo medijske zakonodaje, ki naj bi omogočila umik države in politike iz javnih medijev in večji vpliv civilne družbe, vendar bo v državnem zboru iskala dovolj širok parlamentarni konsenz. Sicer pa je slišati, da naj bi prvak Zaresa Gregor Golobič nov medijski zakon, vključno z zakonom o RTV, že imel napisan.
Druga problematična točka je (bila) energetika. Liberalni demokrati so namreč odločno proti združevanju obeh državnih energetskih stebrov, GEN energije in Holdinga Slovenske elektrarne. Menda zato, ker združevanje nasprotuje poslovnim interesom Igorja Bavčarja, člana LDS, in njegove družbe Istrabenz, ki bi v tem primeru lahko ostal brez posla s trgovanjem in prodajo elektrike. Na čisto drugi strani je stranka Zares, ki izrazito podpira združevanje; ve se, Gregor Golobič in Bavčar sta bila vedno tekmeca, in zakaj bi Golobič zdaj nenadoma krepil Bavčarjeve pozicije?! Stališče, podobno Zaresu, naj bi imel tudi nekdanji minister v Ropovi vladi Vlado Dimovski, ki ga nekateri mediji zadnje čase predstavljajo kot glavnega Pahorjevega energetika. Dimovski, sicer predsednik konference SD, to je najvišjega strankinega organa med dvema kongresoma, se menda vidi kot prihodnji šef morebitnega holdinga GEN + HSE, Pahorja pa je – na področju energetike – inštruiral tudi pred prvim predvolilnim soočenjem z Janezom Janšo na TVS (oddaja Tarča), vendar do debate o energetiki takrat sploh ni prišlo. Nekateri naši viri iz SD pa dvomijo, da se bo Dimovskemu uspelo zavihteti na položaj prvega energetika v državi. Menda mu v stranki tega ne bodo pustili, pravijo; nekateri naj bi bili slabe volje tudi zato, ker Dimovskega sumijo, da v časniku Finance sam sproža članke o tem, kako bo on fural energetiko. V koalicijsko pogodbo naj bi prišla kompromisna formulacija, da se bo prestrukturiranje slovenske energetike še preučilo.
Borut Pahor pa naj bi pripravljal prvovrstno kadrovsko presenečenje za Karla Erjavca, ki se bo po današnjem sestanku izvršnega odbora stranke DeSUS skoraj zagotovo vrnil na koalicijska pogajanja. Po nekaterih sinočnjih informacijah naj bi Pahor Erjavcu predlagal, da postane minister za Slovence po svetu; to je vodenje novega ministrstva, ki ga mora vlada ustanoviti na podlagi spremenjene zakonodaje, katero sta si modro zamislila odhajajoči zunanji minister Dimitrij Rupel in bivši državni sekretar za Slovence po svetu Franc Pukšič. Glede na politični profil in specifične verbalne sposobnosti bi bilo to ministrstvo Karlu Erjavcu pisano na kožo, trdijo naši viri. Pahor naj bi na ta način razrešil tudi gordijski vozel zahteve DeSUS-a, da ima v novi vladi eno ministrstvo več kot LDS; tako bi DeSUS dobil dva klasična ministrska resorja, enako kot LDS, plus novo ministrstvo za Slovence po svetu, DeSUS pa že ima v žepu tudi podpredsednika državnega zbora Vasjo Klavoro.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjeva Irma Pavlinič Krebs Tonetu Ropu Gregor Golobič Igorja Bavčarja Vlado Dimovski Janezom Janšo Karla Erjavca dimitrij rupel Franc Pukšič Vasjo Klavoro

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pahorjev kompromis: Karl Erjavec prvi minister za Slovence po svetu?