objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 22. oktober 2008 ob 21:23

Cvikl: Logično, da sem bil vabljen na večerjo s kraljico Elizabeto II.
Bivši poslanec Socialnih demokratov pojasnjuje, zakaj sta bila z Jerco Legan sinoči na Brdu. Za sporni Türkov protokolarni spisek menda kriva njegova šefinja kabineta Mojca Seliškar Toš
2008 Pozareport

Odpri galerijoMed zgodovinskim obiskom britanske kraljice Elizabete II. v Sloveniji je - vsaj zaenkrat - definitivno največ zanimanja medijev vzbudila famozna svečana večerja na gradu Brdo, ki jo je sinoči, v čast najbolj znane monarhinje na svetu, gostil slovenski predsednik Danilo Türk. Predvsem pa "sporni protokolarni spisek povabljenih", na katerem sta se nepričakovano znašla tudi nekdanji poslanec Socialnih demokratov Milan M. Cvikl in njegova spremljevalka Jerca Legan.
Novinarji so bili očitno zmedeni tudi zato, ker na spisku povabljenih, ki ga je medijem posredoval urad predsednika države, ob imenu Cvikl ni bilo zapisane nobene funkcije, ob Jerci Legan pa je pisalo "partnerka Milana M. Cvikla". Cvikl je bil sicer vabljen pod zaporedno številko 49, Leganova pa 50; tik pred njima sta zapisana šefinja protokola Ksenija Benedetti in njen mož Sandro Benedetti, ki se je opravičil in ga na večerjo ni bilo. Za Jerco Legan pa se je na spisku znašel doktor medicine Vinko V. Dolenc, predstojnik oddelka za nevrokirurgijo v ljubljanskem Kliničnem centru.
Cvikl nam je hladnokrvno pojasnil, da je povsem logično, da je bil vabljen na večerjo s kraljico Elizabeto II. V prejšnjem sklicu državnega zbora je bil namreč tri leta predsednik parlamentarnega odbora za nadzor nad javnimi financami in vodja programa posebnega medinstitucionalnega programa za proučevanje nadzora nad javnimi financami med slovenskim državnim zborom in britanskim parlamentom. S programom in stoletnimi britanskimi izkušnjami so - po Cviklovih navedbah - oplemenitili tudi poslovanje slovenskega računskega sodišča, Cvikl pa je velikokrat potoval v London. Udeležba Jerce Legan tudi ne more biti sporna, trdi bivši poslanec Cvikl, saj sem "uradno že ločen".
Mimogrede, tako imenovani spisek vabljenih na svečano večerjo ob uradnem obisku Njenega veličanstva kraljice Elizabete II. in Njegove kraljeve visokosti vojvode Edinburškega, je urad predsednika republike medijem posredoval že v ponedeljek popoldne, zato so si v ponedeljkovi oddaji Svet na Kanalu A, kjer so pompozno najavili ekskluzivno razkritje tajnega spiska vabljenih, "ekskluzivo" enostavno izmislili. Preostali mediji so namreč korektno upoštevali prošnjo urada, ki je ob spisku prosil za embargo objave do 21. oktobra do 20.00, torej do samega začetka večerje. Podobno je veljalo za skrbno izbrani jedilnik. Uredniki Sveta na Kanalu (odgovorni urednik Bojan Traven sicer počitnikuje na Japonskem) se tega niso držali, še več, to, kar so po elektronski pošti prejeli vsi mediji, so svojim gledalkam in gledalcem pobalinsko prodajali kot njihovo ekskluzivno razkritje. Včeraj pa so v oddajo Svet na Kanalu A povabili nekdanjo odgovorno urednico revij Jana in Lady Bernardo Jeklin in jo predstavili kot največjo poznavalko družabnih dogodkov. Toda žal se je videlo, da Jeklinova ne more skriti razočaranja, ker sama ni bila povabljena na Brdo, na vprašanje voditelja oddaje Gregorja Trebušaka, kdo si vabila ni zaslužil, pa je takoj privoščljivo potunkala najlažjo tarčo – Jerco Legan.
Protokolarni spisek pa skriva povsem druge problematične reči. Sporno je namreč, zakaj so se med vabljenimi na Brdu znašli tako rekoč vsi člani osebja predsednika države, kar je skrajno nenavadno. Naši viri trdijo, da je to maslo šefinje Türkovega kabineta Mojce Seliškar Toš, ki naj bi v predsednikovem kabinetu in uradu prevzela vso oblast. Mojca Seliškar Toš naj bi tudi zakrivila predčasni odhod bivše Türkove tiskovne predstavnice in novopečene poslanke SD Melite Župevc. Medklic: prenekateri poslanci državnega zbora so bili debelo presenečeni, ko se je med nedavno prvo sejo DZ taisto Türkovo osebje nonšalantno posedlo v parter velike dvorane, direktno med poslance, in to na sedeže, namenjene vladi in ministrom?! Precej čudno je tudi, da sta slovensko kulturo na večerji pri kraljici predstavljala dva "Hrvata", kostumograf Alan Hranitelj in oblikovalec Miljenko Licul; Jeklinova ima prav, ko se sprašuje, zakaj na Brdo, denimo, ni bilo igralke Polone Vetrih, ki je študirala v Londonu in slovi kot velika anglofilka, pa najbolj prevajanega slovenskega pisatelja Draga Jančarja, mi pa smo se že pred nekaj dnevi čudili, zakaj vabila na večerjo ni dobila ustanoviteljica in dolgoletna predsednica društva Slovensko-škotskega prijateljstva Jasmin Petan Malahovsky.
Z dolgim nosom je ostal tudi poročevalec neštetih medijev iz Londona Brane Kastelic, ki je nekatere kolege na Pop TV menda prepričal, da bo vabilo za večerjo zagotovo dobil. Zato je iz Londona nenadoma priletel v Ljubljano, potem pa se je – vidno obupan – z nekaj prebranimi frazami javil v živo v oddajo 24ur, toda ne iz večerje na gradu Brdo, ampak bližnje lokacije, ljubljanskega Tromostovja. K svojevrstni bizarnosti poročanja Pop TV je prispevala tudi novinarka Tina reberšak, ki je bodočega mandatarja Boruta Pahorja in odvetnico Tanjo Pečar razglasila za poročena.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Elizabete II Danilo Türk Milan M. Cvikl Jerca Legan ksenija benedetti Sandro Benedetti Vinko V. Dolenc Bojan Traven Bernardo Jeklin Gregorja Trebušaka Mojce Seliškar Toš Melite Župevc alan hranitelj Miljenko Licul Polone Vetrih Draga Jančarja Jasmin Petan Malahovsky Brane Kastelic Tina reberšak Boruta Pahorja Tanjo Pečar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Cvikl: Logično, da sem bil vabljen na večerjo s kraljico Elizabeto II.