objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 24. oktober 2008 ob 06:36

Skoraj zanesljivo: novi Rupel ne bo Kresalova, ampak Samuel Žbogar
Pahor bi na stolček zunanjega ministra najraje postavil diplomata in znanca iz Nove Gorice
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Bodoči mandatar Borut Pahor ni zadovoljen z idejo o kandidaturi predsednice LDS Katarine Kresal za vodenje ministrstva za zunanje zadeve, trdijo naši viri. Pahorja naj bi motilo več stvari. Prvič, Kresalova je enostavno premalo kompetentna, poleg tega gre za področje, na katerega se glede na stroko in izobrazbo spozna tudi Pahor. Drugič, odziv javnosti na njeno kandidaturo, tudi strokovne, potem ko je ime Katarine Kresal, kot kandidatke za zunanjo ministrico, pricurljalo v javnost (SD in LDS se zdaj v zakulisju obtožujeta, kdo je Kresalovo v povezavi s tem resorjem lansiral v javnost; mimogrede, ime Marka Simonetija, predsednika uprave Ljubljanske borze, kot morebitnega ministra za finance, namesto Francija Križaniča, naj bi novinarjem brezplačnika Žurnal namignili ljudje, ki so blizu predsedniku stranke Zares Gregorju Golobiču), je vse prej kot pozitiven. In tretjič, precejšen vpliv na zunanjo politiko namerava obdržati tudi Pahor; podobno, kot ga je po veliki zmagi LDS na volitvah leta 2000 želel obdržati tedanji mandatar Janez Drnovšek. Zato sta se v ljubljanski gostilni Vrbinc Drnovšek in Pahor dogovorila, da Pahor ne bo zunanji minister, ampak predsednik državnega zbora. Je pa zunanje ministrstvo Pahorju potem ponujal Tone Rop, ko je namesto Drnovška prevzel vodenje eldeesovske vlade; Pahor je odklonil, zato je minister za zunanje zadeve postal Ivo Vajgl, član LDS in tedanji slovenski veleposlanik v Berlinu.
Edino, kar bi lahko na diplomatskem parketu lahko uspešno tržila Katarina Kresal, sta njena mladost in videz, je moč cinično slišati v krogih Socialnih demokratov in stranke Zares. Napol v šali pravijo, da bi Kresalova v Bruslju morda lahko očarala Manuela Barrosa in Javierja Solano, tudi 33-letnega srbskega zunanjega ministra Vuka Jeremića, predsednik hrvaške vlade Ivo Sanader pa bi Pahorja verjetno vprašal, pa dobro, Borut, "gdje si našao ovu lutkicu …?"
Medklic: nekaj podobnega je pokojni srbski diktator Slobodan Milošević dejal Milanu Kučanu, ko mu je Kučan v Beogradu, po prvih demokratičnih volitvah, predstavil tedanjega predsednika državnega zbora Franceta Bučarja: "Pa dobro Milane, gde si našao tog čelavog …?"
Res pa je, trdijo isti viri, da bi krog vplivnežev okoli Kresalove (katerega naj bi vodil predvsem njen partner, odvetnik Miro Senica), lahko še najmanj težav delal v primeru, če bi Kresalova vodila ministrstvo za zunanje zadeve. Morda bi celo uredila - menda obupne - razmere v Mladiki, s podobnim elanom in aroganco, kot je pred časom po svoje pospravila odvetniško pisarno Senica & partnerji ...

Zato naj bi se predsednik Socialnih demokratov Pahor, ki je javnosti obljubil tudi primerno strokovno podkovane ministre, odločil, da na stolček ministra za zunanje zadeve posadi nekoga drugega; če se bo seveda izšla koalicijska matematika. Po naših informacijah je Pahorjev izbor poklicni diplomat Samuel Žbogar, donedavnega slovenski veleposlanik v Washingtonu. Žbogar že ima nekaj napol ministrskih izkušenj, kajti v času Drnovškove vlade je bil državni sekretar pri Ruplu in je med drugim vodil posamezna pogajanja glede vstopa Slovenije v Nato. Pahor in Žbogar sta sicer rojaka iz Nove Gorice. Borut Pahor pa je že po nedeljskem kosilu z Golobičem in Kresalovo (Pri spodnjem Kirnu) napovedal, da se bo v vladi znašel tudi kakšen minister, ki ne spada v nobeno strankarsko kvoto.
Rudi Gabrovec, nekdanji Drnovškov bankir in svetovalec, ki je nazadnje služboval kot slovenski veleposlanik v Kopenhagnu, za prevzem funkcije zunanjega ministra nima praktično nobenih možnosti, trdijo naši viri, čeprav se njegovo ime že nekaj dni rola tudi v medijih. Kadrovske zadeve naj bi v največji možni meri bodoči mandatar Borut Pahor dorekel v soboto, na predvidenem velikem sestanku z Golobičem, Kresalovo in predsednikom stranke DeSUS Karlom Erjavcem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Pahor Katarine Kresal Marka Simonetija Francija Križaniča Gregorju Golobiču Janez Drnovšek Tone Rop Ivo vajgl Manuela Barrosa Javierja Solano Vuka Jeremića Ivo Sanader slobodan milošević Milanu Kučanu Franceta Bučarja miro senica Samuel Žboga Rudi Gabrovec Karlom Erjavcem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Skoraj zanesljivo: novi Rupel ne bo Kresalova, ampak Samuel Žbogar