objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sobota, 25. oktober 2008 ob 07:22

To je podoba morilca Iva Pukanića in Nika Franjića!
Hrvaška je v šoku, akcije Sablja ne bo, Večernji list pa je že objavil podobo domnevnega morilca
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Hrvaška je bila v petek v šoku zaradi četrtkovega atentata, v katerem sta umrla predsednik uprave in vodja trženja tednika Nacional Ivo Pukanić in Niko Franjić. V Zagrebu se je sešel svet za nacionalno varnost, po katerem je premier Ivo Sanader napovedal izredne ukrepe za boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji.
Kljub eksploziji ob avtomobilu podtaknjene bombe, ki je terjala življenje Pukanića in Franjića, pa po mnenju Sanaderja ni niti zakonske podlage niti potrebe za uvedbo izrednih razmer. "Razmišljali smo o tem, ali je potrebno izpeljati operacijo Sablja po vzoru Srbije, vendar smo sklenili, da za kaj takega nimamo ne zakonske podlage ne potrebe," je izjavil predsednik hrvaške vlade. Sanader je še napovedal, da bodo pospešili pripravo paketa protimafijskih zakonov, ki so ga napovedali na prejšnji seji sveta za nacionalno varnost po umoru odvetniške pripravnice Ivane Hodak v začetku oktobra. Na razširjeni seji sveta za nacionalno varnost, ki sta jo v četrtek zvečer sklicala Sanader in hrvaški predsednik Stipe Mesić, so bili navzoči tudi voditelji opozicijskih strank. "Do konca bomo obračunali z organiziranim kriminalom, mafijo ali terorizmom, ne glede na značaj zadnjega primera. Hrvaška bo varna država, to je sporočilo sveta za nacionalno varnost," je poudaril Sanader. Mesić, ki je bil v pristnih odnosih s Pukanićem, je ocenil, da nosi četrtkov bombni napad znake terorizma.
Hrvaška policija je medtem sredi preiskave tragičnega dogodka. Že dopoldne je sporočila, da ima nekatere koristne informacije o atentatu, o katerih pa zaradi pomena preiskave ni želela javno spregovoriti. "Nobenega motiva nismo zavrgli, od preprostih pa do tistih, ki se navezujejo na organizirani kriminal," je dejal načelnik urada direktorja policije Krunoslav Borovec. Kasneje je policija sporočila še, da je izdelala fotorobota moškega, ki ga sumi umora Pukanića in Franjića. Fotorobota bo policija morda objavila v soboto. Časnik Večernji list je medtem na naslovnici posebne popoldanske izdaje in na svoji spletni strani že objavil podobo domnevnega napadalca (glej fotografijo). Po navedbah policije se je Pukanić z avtomobilom znamke lexus pripeljal na parkirišče pred sedežem Nacionala v četrtek okoli 10. ure, v času eksplozije okoli 18.20 pa sta bila s Franjićem ob avtomobilu. Šokantne fotografije s kraja zločina kažejo, da sta umorjena ležala zraven avtomobila, ki je bil v eksploziji bombe močno poškodovan.
Po poročanju časnika Večernji list je osumljenec ob Pukanićev avtomobil parkiral ukradeno motorno kolo. V njem naj bi bila eksplozivna naprava, ki jo je storilec sprožil, potem ko je pri sosednjem poslopju "ure in ure mirno čakal na pravi trenutek". Ko sta se Pukanić in Franjić približala avtomobilu, je prišlo do smrtonosne eksplozije, storilec pa je s čelado na glavi zapustil kraj zločina.
Po ocenah Borovca je šlo za profesionalno izvršen umor, saj so za tovrstni zločin potrebni znanje, veščine in izkušnje. Borovec je danes še napovedal, da bo v Zagreb dopotovalo približno 250 policistov. Gre za okrepitev zagrebške policije in enega prvih interventnih ukrepov za izboljšanje varnosti v hrvaški prestolnici. Po njegovih navedbah so se v preiskavo vključile tudi policije iz drugih držav. Na vprašanje, ali bo imela policija pogovor s Pukanićevim prijateljem, predsednikom Mesićem, in Hrvojem Petračem, ki je v zaporu zaradi sodelovanja pri ugrabitvi mladoletnega sina upokojenega generala Vladimirja Zagorca, je Borovec odgovoril, da bo policija govorila z vsemi, za katere bo ocenila, da bi lahko imeli koristne informacije. Borovec je še ponovil, da Pukanić po aprilskem poskusu atentata ni prijavil novih groženj in da mu je policija zato pred dvema mesecema odpravila policijsko varstvo. Medtem so iz redakcije Nacionala v sporočilu za javnost zanikali, da bi policija varstvo odpravila na Pukanićevo zahtevo, kot je to v četrtek zvečer izjavil hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko.
Pukanić in Franjić sta tretja in četrta žrtev v zadnjem valu nasilja, v katerem sta bili zgolj v zadnjih desetih dneh v Zagrebu umorjeni še dve osebi, 26-letna odvetniška pripravnica Ivana Hodak in 42-letni protislovni podjetnik Zoran Mrvelj.
Četrtkov dvojni umor v Zagrebu je odmeval tudi v svetu. Evropska komisija je zadnji val nasilja na Hrvaškem obsodila in poudarila, da budno spremlja dogajanje. "Pričakujemo, da bodo hrvaške oblasti ustrezno preiskale ta napad in sodile odgovornim," je pozval evropski komisar za širitev Olli Rehn. Vprašanje, ki se postavlja ob tem incidentu, je, kako bo vse to vplivalo na pristopna pogajanja Hrvaške z EU. EU namreč v primeru Hrvaške še posebej pozorno spremlja uresničevanje reform v pravosodju, konkretno zavzetost v boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, saj ima prav na tem področju zelo slabo izkušnjo z Bolgarijo in Romunijo, ki sta v EU vstopili januarja 2007, čeprav po mnenju mnogih za to niti približno nista bili dovolj pripravljeni. "Komisija seveda zelo pozorno spremlja razvoj dogodkov, tako včerajšnji primer kot primere v minulih tednih, v okviru uresničevanja pogojev, ki se nanašajo na delovanje pravne države in organov pregona. Poročilo o Hrvaški bo objavljeno 5. novembra," je morebiten vpliv incidentov na hrvaška pogajanja z EU komentirala Rehnova tiskovna predstavnica Krisztina Nagy.
Medtem ko so v Evropski komisiji previdni, pa je bil generalni sekretar Mednarodne novinarske zveze (IFJ) Aidan White precej ostrejši in jasnejši. "Ni dvoma, da bodo mnogi v Bruslju in drugje pomislili, kako se lahko kaj takega zgodi v državi, ki se pripravlja na članstvo," je opozoril. Incident po njegovem mnenju sproža vprašanja glede ustreznosti delovanja pravne države in demokracije na Hrvaškem. "Upam, da se bo vlada odzvala odločno in hitro. Ne samo zato, da se zadosti pravici, temveč tudi zato, da povrne zaupanje v Bruslju in po Evropi, da je Hrvaška pripravljena na članstvo v EU," je poudaril White. Hrvaški premier Sanader je sicer medtem menil, da četrtkov umor ne bo ovira za vstop Hrvaške v unijo.
Na napad se je odzval tudi Svet Evrope (SE). Generalni sekretar SE Terry Davis je izrazil podporo hrvaški vladi, ki je obljubila aretacijo in sojenje odgovornih ter odpravo organiziranega kriminala. Poudaril pa je, da umori, ki zadnje čase pretresajo Hrvaško, ne pomenijo "samo grožnje javni varnosti, ampak tudi svobodi medijev in svobodi izražanja na Hrvaškem." Medijska organizacija za jugovzhodno Evropo (Seemo) je napad ostro obsodila. V sporočilu so zapisali, da ga vidijo kot enega najresnejših napadov na svobodo medijev v preteklih letih, ne le na Hrvaškem, temveč v celotni jugovzhodni Evropi. Z zgroženostjo se je na napad odzvalo tudi slovensko Združenje novinarjev in publicistov. Ob tem v združenju ugotavljajo, da podatkov o podobnih primerih v Sloveniji v zadnjih letih sicer ni, a opozarjajo na povečevanje pritiskov na novinarje in urednike.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivo Pukanić Niko Franjić vo Sanader Ivane Hodak Stipe Mesić Krunoslav Borovec Hrvojem Petračem tomislav karamarko Zoran Mrvelj Olli Rehn Krisztina Nagy Aidan White Terry Davis

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

To je podoba morilca Iva Pukanića in Nika Franjića!