objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 27. oktober 2008 ob 12:13

Filmarji proti imenovanju Majde Širca za kulturno ministrico
Režiserji se spomnijo: Širca in Stojan Pelko sta slovenskemu filmu nekoč že vladala s trdo politično roko
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenski filmarji, predvsem režiserji, so proti imenovanju Majde Širca, poslanke stranke Zares, za novo ministrico za kulturo. Pravijo, da je Širca, ko je bila na ministrstvu za kulturo državna sekretarka (tedanji minister Jožef Školč ji je namreč prepustil upravljanje slovenskega filma), skupaj s Stojanom Pelkom, oglaševalcem in filmskim kritikom, slovensko filmsko produkcijo, skoncentrirano predvsem v Filmskem skladu, vodila s trdo politično roko. Širca in Pelko sta pripravila mehanizme odločanja o proračunskem denarju za slovenski film tako (vključno s kadri, predvsem v nadzornem svetu sklada, ki ga je fural Pelko), da sta lahko o vsem odločala onadva, torej politika tedanje LDS. Spomnimo: Pelko je sodeloval pri vseh predvolilnih kampanjah LDS, vključno z nedavno kampanjo za volitve v državni zbor, in je lastnik agencije Korpus, kjer je bil nekaj časa zaposlen tudi aktualni predsednik stranke Zares Gregor Golobič. V politične mehanizme odločanja, katerih vzvode je držala politika LDS, se je po parlamentarnih volitvah in zmagi Janeza Janše leta 2004 usedla ekipa kulturnega ministra Vaska Simonitija, ki je na podlagi sheme Majde Širca in Stojana Pelka vladala slovenskemu filmu slaba štiri leta. Posebnost kandidature Majde Širca za novo kulturno ministrico je tudi v tem, da jo izrazito forsirajo mediji, ki so blizu Zares in LDS; predvsem Mladina, Dnevnik in Indirekt.
"Če bo prišla nazaj Širca," trdijo off the record naši sogovorniki iz vrst mlajše generacije slovenskih režiserjev (mimogrede, ne gre za kakšne politične desničarje, kajti velika večina slovenskih režiserjev je seveda blizu levici), "bo spet isto, samo politiki se bodo zamenjali".
Poleg tega, opozarjajo filmarji, bo takoj prišlo do hudega konflikta med Širco in novo direktorico Filmskega sklada Jelko Stergel. Stergelova politično sicer ni opredeljena, ima pa svojo filozofijo vodenja sklada, poleg tega se Širca in Stergelova osebno skoraj ne preneseta.

V soboto zvečer pa se je v Portorožu končal 11. festival slovenskega filma. Veliki zmagovalec je film Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja, ki je prejel kar šest nagrad vesna: poleg nagrade za najboljši celovečerni film je prejel še vesno za najboljšo režijo, žensko stransko vlogo, scenografijo, fotografijo in glasbo. Svojega favorita je izbralo tudi festivalsko občinstvo, ki je nagrado podelilo filmu Prehod v režiji Borisa Palčiča. Kritiška žirija je za najboljši film razglasila Lajf režiserja Vita Tauferja, vesno za najboljši kratki film pa si je prislužil Vem Jana Cvitkoviča.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Majde Širca Jožef Školč Stojanom Pelkom Gregor Golobič Janeza Janše Vaska Simonitija Jelko Stergel Vinka Möderndorferja Borisa Palčiča Vita Tauferja Jana Cvitkoviča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Filmarji proti imenovanju Majde Širca za kulturno ministrico