objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Torek, 4. november 2008 ob 13:51

Nekaj ur pred današnjimi volitvami Baracku Obami umrla babica
Demokratski kandidat za ameriškega predsednika je pred tednom dni za kratek čas prekinil kampanjo in odpotoval na obisk k babici na Havaje, ker se je hotel od nje posloviti.
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je v ponedeljek svojim privržencem v Severni Karolini sporočil, da mu je v 86. letu starosti v nedeljo na Havajih umrla babica Madelyn Payne Dunham, ki je imela raka. Obama je za novico o smrti babice, ki ga je vzgajala v mladosti, izvedel v ponedeljek zjutraj, ko je vodil kampanjo v Jacksonvillu na Floridi. Kampanjo je nadaljeval po načrtih in kasneje na Univerzi Severne Karoline v mestu Charlotte svojim deset tisoč privržencem spregovoril nekaj besed o stari mami.
Obama je pred tednom dni za kratek čas prekinil kampanjo in odpotoval na obisk k babici na Havaje, ker se ji je zdravstveno stanje poslabšalo in se je hotel od nje ustrezno posloviti. Obama še danes obžaluje, da ni imel priložnosti za slovo od mame Ann Dunham, ki je prav tako za rakom umrla leta 1995. Njegov oče Barack Obama je umrl v prometni nesreči leta 1982, njegov stari oče po mamini strani, Stanley Dunham, pa leta 1992.
Kljub temu, da je povedal, da mu je težko govoriti o tem, pa je v Charlottu na kratko opisal babičino življenjsko pot. Dejal je, da je mirno umrla v spanju, ob strani pa je imela njegovo sestro, Mayo Soetoro Ng. Babica je preživela čase velike depresije, med drugo svetovno vojno, ko je bil njen mož na fronti, pa je delala v tovarni bombnikov. Označil jo je za enega izmed tistih tihih herojev, ki jih je Amerika polna in za katere se bori njegova kampanja. Že avgusta je o njej dejal, da ga je naučila pomena trdega dela in žrtvovanja, ko si ni kupila nove obleke ali avtomobila, da mu lahko njemu omogočila boljše življenje.
Obami je sožalje izrazil tudi njegov nasprotnik, republikanec John McCain, skupaj s soprogo Cindy. Njen brat Charles Payne je v pogovoru za ameriško tiskovno agencijo AP dejal, da je bila zelo ponosna na svojega "Barryja", kot je Obamo klicala, in da je bila vesela, da je živela dovolj dolgo, da je doživela, kar si je želela zanj. Maya Soetoro Ng pa je že prej povedala, da je Obama od svoje stare mame dobil občutek za pragmatičnost, trezno glavo in sposobnost osredotočanja na pomembne stvari.
Madelyn Payne Dunham je bila rojena leta 1922 v zvezni državi Kansas, na Havajih pa je kasneje postala podpredsednica havajske banke. Obama je o njej govoril marca v Philadelphiji, ko je skušal zavrniti napade republikancev zaradi izjav nekdanjega duhovnika Jeremiaha Wrighta. Med govorom o rasnih delitvah v ZDA je dejal, da se Wrightu ne more odpovedati, kakor se ne more odpovedati svoji babici, ki se je včasih temnopoltih bala. Kljub temu ga je imela rada, kot tudi on njo. Obama se je Wrightu kasneje moral odpovedati, ker so duhovnikove izjave proti ameriški politiki škodile njegovi kampanji.
Ameriški volivci pa bodo danes – po napeti predvolilni kampanji – končno volili novega predsednika ZDA, tretjino zveznega senata, vseh 435 članov zveznega predstavniškega doma in 11 guvernerjev zveznih držav. Istočasno bo v posameznih zveznih državah potekalo najmanj 150 referendumov. Predsedniških kandidatov, ki so se uvrstili na glasovnice v vsaj eni zvezni državi, je letos več kot 60. Ti se potegujejo za zmago kot neodvisni kandidati ali pa na listah ene od 50 političnih strank. Dejanske možnosti za zmago imata le 47-letni demokratski senator iz Illinoisa Barack Obama in 72-letni republikanski senator iz Arizone John McCain.
Na vzhodni obali ZDA, v zveznih državah New York, New Jersey, New Hampshire, Connecticut, Virginija, Maine in Indiana, se bodo volišča odprla ob 12. uri po srednjeevropskem času, to je ob 6. uri zjutraj po lokalnem času. Prva volišča se bodo zaprla v torek ob polnoči po srednjeevropskem času v Indiani in Kentuckyju. Na zahodu ZDA, v zveznih državah Idaho, Kalifornija, Washington in Havaji, se bodo volišča zaprla v sredo ob 5. uri zjutraj po srednjeevropskem času, najdlje – do 7. ure zjutraj po srednjeevropskem času – pa bodo odprta na Aljaski. Do takrat bo zmagovalec predsedniške tekme najverjetneje že znan.
Zmagovalca bi bilo mogoče z veliko verjetnostjo napovedati že v sredo do 2. ure zjutraj po srednjeevropskem času, če bi demokratski kandidat Obama v skladu s predvolilnimi anketami zmagal v Virginiji, na Floridi in v Ohiu. V primeru zmage republikanca McCaina v teh zveznih državah bo odločilnega pomena izid volitev v Pensilvaniji, kjer se bodo volišča zaprla v sredo ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Ameriške televizije bodo v sodelovanju z ameriško tiskovno agencijo AP pri napovedih zmagovalca na podlagi vzporednih volitev letos še posebej previdne – predvsem zaradi ugibanj o morebitnem prikritem rasizmu belih volilcev, ki bi lahko na vzporednih volitvah trdili, da so podprli temnopoltega Obamo, čeprav so v resnici volili za McCaina. Slednjemu je sicer v zadnjih javnomnenjskih raziskavah pred volitvami začela naraščati podpora v nekaterih od tistih držav, kjer je razlika med njim in Obamo tesna, zato previdnost pri napovedih v nobenem primeru ne bo odveč.
Za zmago mora predsedniški kandidat zbrati 270 elektorskih glasov, ki se med zvezne države delijo na podlagi števila prebivalstva.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama Madelyn Payne Dunham Ann Dunham Barack Obama Mayo Soetoro Ng John McCain, Cindy Charles Payne Jeremiaha Wrighta

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nekaj ur pred današnjimi volitvami Baracku Obami umrla babica