objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 7. november 2008 ob 07:26

Ljubljansko sodišče zaradi britanske kraljice cenzuriralo Janšo in SDS?!
SDS umaknila besedilo o večerji predsednika Türka s kraljico Elizabeto II.
2008 Pozareport

Odpri galerijo


Slovenska demokratska stranka odhajajočega predsednika vlade Janeza Janše je minuli teden prejela odredbo sodišča, s katero je bil zahtevan umik besedila Maske padajo, objavljen na spletni strani stranke, v roku 3 dni od vročitve odredbe. Vodstvo stranke je besedilo umaknilo v postavljenem roku, odredbo pa pravni strokovnjaki SDS še proučujejo. "Omenjeni ukrep sodišča na prvi pogled spominja na cenzuro iz 80-ih let prejšnjega stoletja," trdijo v SDS. "Tudi takrat se ni smelo javno govoriti in pisati o uslužbencih in sodelavcih Udbe. Oblast tranzicijske levice, ki se nam obeta v prihodnjih letih, očitno s seboj, pod masko povezovalnosti in prijaznosti, prinaša stare vzorce totalitarnega represivnega ravnanja," so ob začasni sodni odredbi zapisali na njihovi spletni strani. V Janševi stranki tudi pričakujejo, da bodo mediji in novinarska združenja vsak poskus cenzure ostro obsodili.
Kot je znano, gre za besedilo, ki so ga na spletni strani objavili med nedavnim obiskom britanske kraljice Elizabete II. in vojvode Edinburškega v Sloveniji. Sporni tekst je obravnaval razvpiti seznam povabljencev na slavnostno večerjo, ki jo je ob kraljevem obisku na gradu Brdo priredil predsednik republike Danilo Türk. Med drugim je pisalo, da je predsednik iz protokolarnega seznama izbrisal celotno vladno ekipo, z izjemo premiera in zunanjega ministra. "Prostor, ki je nastal na protokolarnem seznamu po brisanju članov vlade, je predsednik republike zapolnil z uradniki iz svojega kabineta ter z vsemi tremi predsedniki nekdanje komunistične partije in njenih naslednic," so tedaj še zapisali v SDS in še posebej izpostavili bivšega predsednika republike Milana Kučana, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Janeza Kocjančiča in liderja Socialnih demokratov ter bodočega predsednika vlade Boruta Pahorja.
Janez Janša je o tej zadevi govoril tudi včerajšnji tiskovni konferenci. Na novinarsko vprašanje, kako komentira odločbo sodišča, da SDS umakne s svoje spletne strani zapis Maske padajo, in kdo je avtor teksta, je odgovoril takole: "Ne zanima vas cenzura, ampak avtorstvo." Odhajajoči premier je še dodal, da sam ni pravi človek za to temo: "Morate iti v drug vogal te stavbe".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Elizabete II Danilo Türk Milana Kučana Janeza Kocjančiča Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Ljubljansko sodišče zaradi britanske kraljice cenzuriralo Janšo in SDS?!