objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 8. november 2008 ob 07:37

Seks v mestu: Ne Kresalova, zunanja ministrica bo menda Sanja Štiglic
Bo Ruplovo ministrstvo le postalo dolina miru: zunanja ministrica v Pahorjevi vladi naj bi postala newyorška diplomatka Sanja Štiglic, vnukinja legendarnega filmskega režiserja Franceta Štiglica
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Najnovejše ime za ministrico za zunanje zadeve v vladi Boruta Pahorja je Sanja Štiglic, vodja stalne slovenske misije pri Združenih narodih v New Yorku, trdijo naši viri; predsednica LDS Katarina Kresal bo zato najverjetneje pristala na stolčku ministrice za notranje zadeve.


Veleposlanica Sanja Štiglic je hčerka režiserja Tuga Štiglica, torej vnukinja legendarnega Franceta Štiglica, režiserja filma Dolina miru, v katerem je Tugo Štiglic igral vlogo fantka Marka. Sanja Štiglic je bila za šefinjo slovenske misije v Združenih narodih imenovana februarja 2007, potem ko pokojni predsednik države Janez Drnovšek ni podpisal imenovanja razvpitega Marcela Koprola (za New York ga je predlagala Janševa vlada), zaradi očitkov, da naj bi spolno zlorabljal sodelavke v vladni službi za evropske zadeve. Sanja Štiglic je po poklicu karierna diplomatka, v New Yorku pa je delala že prej, kot namestnica bivšega šefa slovenske misije v Združenih narodih, sedanjega ustavnega sodnika Ernesta Petriča. Mimogrede, Ernest Petrič je bil mentor bodočega predsednika vlade Boruta Pahorja med njegovim študijem na Fakulteti za družbene vede, ponudil pa mu je tudi štipendijo za študij v Združenih državah Amerike. Po vrnitvi v Slovenijo je Štigliceva postala šefinja kabineta zunanjega ministra Dimitrija Rupla, šefinja kabineta pa je ostala tudi v času zunanjega ministra Iva Vajgla. Ko pa se je na zunanje ministrstvo vrnil Rupel, jo je premestil na mesto vodje sektorja za odnose z državami zahodne, severne in srednje Evrope.
Naši viri trdijo, da je Sanja Štiglic prijateljica Simone Dimic, vplivne Pahorjeve svetovalke, ki naj bi postala šefinja kabineta predsednika vlade Pahorja. Prav Simona Dimic in Ernest Petrič naj bi Pahorju tudi priporočila Štiglicevo. Prva izbira Boruta Pahorja, ki bi na stolčku zunanjega ministra najraje videl kompetentnega diplomata, je sicer bivši slovenski veleposlanik v Washingtonu Samuel Žbogar, toda slednji ponudbo menda trmasto odklanja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Sanja Štiglic Katarina Kresal Tuga Štiglica Franceta Štiglica Janez Drnovšek Marcela Koprola Janševa Ernesta Petriča Dimitrija Rupla Iva Vajgla Simone Dimic Samuel Žbogar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Seks v mestu: Ne Kresalova, zunanja ministrica bo menda Sanja Štiglic