objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Torek, 11. november 2008 ob 11:09

Barack Obama včeraj prvič stopil v ovalno pisarno
Zakonca Obama pri zakoncih Bush v Beli hiši; menda sta si ogledala vseh 132 sob
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Novoizvoljen predsednik ZDA Barack Obama je včeraj dobil priložnost, da se v novi vlogi prvič pobliže seznani z Belo hišo, kamor se bo uradno preselil 20. januarja prihodnje leto. Obamo in njegovo soprogo Michelle sta pred Belo hišo slovesno sprejela odhajajoči predsednik George W. Bush s soprogo Lauro, sprejemu pa je sledil pogovor obeh predsednikov o aktualnih temah.
Predsednik Bush in prva dama Laura sta zakonca Obama pozdravila pred Belo hišo, kamor sta se enajst minut prezgodaj pripeljala v sončnem in dokaj toplem jesenskem dnevu. Njun prihod je bil podoben obiskom predstavnikov tujih držav, vendar pa brez slovesnega pozdrava vojaške godbe, slovesnih nagovorov in ostalega pompa. 43. in 44. predsednik ZDA, ki sta pred zasebnimi pogovori v Beli hiši medijem v pozdrav pomahala, izjav pa nista dajala, sta predvidoma govorila o nekaterih najaktualnejših temah, s katerimi se trenutno soočajo ZDA in svet, v prvi vrsti so tu ukrepi zoper finančno krizo. Obama pa je v svoji novi vlogi prvič stopil v ovalno pisarno. Poleg finančne krize so bile v ospredju še vojna v Iraku in razmere v Afganistanu ter, po pričakovanjih, priprave na vrh skupine najpomembnejših razvitih in hitro razvijajočih se držav (G20), ki bo 15. novembra v Washingtonu.
Bush je pred dnevi zatrdil, da si bo prizadeval, da bo predaja oblasti njegovemu nasledniku, demokratu Obami, potekala gladko in brez težav, s posebnim poudarkom na nacionalni varnosti in gospodarskih težavah, ki trenutno pestijo državo. Bush, ki je v predvolilni tekmi uradno podprl republikanskega predsedniškega kandidata Johna McCaina, je zmago Obame označil za "zmagoslavje ameriške zgodbe" ter ga s soprogo povabil, da obišče Belo hišo, kamor se bo preselil kot prvi temnopolti predsednik ZDA.
Včerajšnje srečanje med dosedanjim in novim predsednikom ZDA je bilo sicer nekoliko zgodnejše kot v preteklosti. Bill Clinton je pred osmimi leti svojega naslednika na predsedniškem položaju namreč sprejel 19. decembra 2000, potem ko se je na vrhovnem sodišču zaključila ameriška volilna zgodba. Dosedanja ameriška prva dama Laura Bush je popeljala Michelle Obama na ogled Bele hiše, tega znamenitega poslopja s 132 sobami, ki bo čez dobra dva meseca postalo dom družine Obama. Bodoča prva dama ZDA si je tako lahko ogledala tudi, kje bodo prihodnja štiri leta zasebni prostori njene družine.
Obama je v Washington prispel iz Chicaga, kjer je, prvič po zmagi na predsedniških volitvah 4. novembra, v šolo pospremil svoji hčeri, 10-letno Malio in 7-letno Sasho, ju poljubil v slovo, nato pa se odpravil v telovadnico. Nova prva družina ZDA bo sicer ena najmlajših v zadnjih desetletjih. Po obisku Bele hiše sta se Barack in Michelle Obama vrnila v Chicago.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama Michelle George W. Bush Lauro Johna McCaina bill clinton Malio Sasho

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Barack Obama včeraj prvič stopil v ovalno pisarno