objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 22. november 2008 ob 04:15

Borut Pahor: Slovenska politika naj bo reprezentanca!
Dobili smo novo vlado premiera Boruta Pahorja. V Državnem zboru po devetih urah razprave 56 za, 30 proti, bivši predsednik vlade Janez Janša v imenu opozicije obljubil Pahorju 100 dni miru
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Kmalu po prisegi nove vlade je dosedanji premier Janez Janša predal posle novemu premieru Borutu Pahorju. Ob tem mu je izročil tudi poročilo o delu vlade v letih 2004-2008 in mu zaželel uspešno delo. Janša je poudaril, da naslednji vladi zapuščajo "solidno podlago", Pahor pa se je Janši zahvalil za sprejetje povabila k razmisleku o partnerstvu za razvoj.
Pahor: Slovenija je po 18 letih postala zrela država
Janša se je uvodoma zahvalil tudi dosedanji vladi, ki je, kot je spomnil, "nosila precej težko breme, vključno z izzivom vodenja Evropske unije". Rezultate zadnjih štirih let Janša ocenjuje kot dobre. Po njegovih besedah je bilo namreč "okrog 80 odstotkov tega, kar je bilo načrtovano, narejenega. Veseli bomo, če bomo ob koncu tega mandata, ki se danes začenja, lahko imeli pred sabo rezultate, ki bodo primerljivi temu, kar je bilo doseženo v teh štirih letih“. Dosedanji premier je pri tem spomnil, da se je v tem mandatu BDP povečal za 24 odstotkov, da so dosegli najnižjo brezposelnost v zgodovini Slovenije kot tudi rekordno gospodarsko rast. "Pred nami je obdobje, ko bo širše gospodarsko okolje v Evropski uniji, deloma tudi v globalni ekonomiji, vsaj deloma drugačno, kot je bilo v zadnjih štirih letih," priznava Janša, za katerega pa je to "tudi dobra priložnost za to, da se izpelje nadaljevanje reform, ki se jih v tem mandatu ni dalo dokončati". Janša je Pahorju pri nadaljnjih reformnih korakih zaželel tudi veliko uspehov. "Uspehi te vlade bodo tudi uspehi Slovenije. Iz opozicije bomo te napore podpirali," pravi Janša.
Novi premier Borut Pahor se je Janši zahvalil za njegovo sprejetje povabila, "da skupaj razmislimo o primerni obliki partnerstva za razvoj v naslednjih štirih letih". To, je menil Pahor, "upravičeno zbuja v vsej slovenski javnosti, ne glede na to, ali novo vlado podpira ali ne, neko zelo upravičeno upanje, da bo slovenska politika - ne samo slovenska vlada, tudi opozicija - kot reprezentanca opravila v teh zahtevnih časih nalogo tako, da bodo visoka pričakovanja naših ljudi izpolnjena". Pahor je poudaril tudi Janševo delo na položaju predsednika vlade in pri tem opozoril, da "nova vlada sprejema odgovornosti z gospodarstvom v dobri kondiciji". Borut Pahor je spomnil tudi na to, da se je kot premier zavezal, "da bomo glede vseh najpomembnejših stvari iskali konsenz v državnem zboru". Pri tem pričakuje konstruktivne kritike in predloge opozicije. "Moja zaveza je, da te boljše predloge, če jih bomo tako ocenili, tudi sprejmemo." Novi ministrski predsednik je pohvalil tudi Janševo ravnanje v preteklih dveh mesecih, ko ga je povabil k sodelovanju. "Predsedniku vlade v tem času ni bilo potrebno povabiti voditelja stranke, ki je zmagala na teh volitvah, da bi skupaj - oba s svojimi sodelavci - proučila ukrepe, ki naj jih v tem času sprejme Slovenija," je opozoril. Opravljeno delo je Pahor ocenil kot "zelo zgledno", kar po njegovo "kaže na to, da je Slovenija po 18 letih postala zrela država".

Mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor je ob včerajšnji predstavitvi liste ministrskih kandidatov v Državnem zboru, v kateri je kot ključno nalogo nove vlade izpostavil reševanje ovir, ki jih prinaša svetovna finančna in gospodarska kriza, nanizal tudi vrsto ukrepov na gospodarskem področju. "Premagovanje recesije je ključna odgovornost te vlade," je dejal Pahor in dodal, da bodo za to v prvi vrsti odgovorni ministri za finance, gospodarstvo, delo, razvoj in znanost. Poleg tega sta v sodelovanje z vlado privolila dva svetovalca, Mojmir Mrak, ki bo svetoval pri mednarodnih financah, in Lidija Apohal, ki bo pomagala razumeti probleme in rešitve v zvezi s socialno politiko. Pri tem je dejal, da so v prvi vrsti predvideni predvsem ukrepi za povečanje konkurenčnosti, gospodarstva in kakovosten razvoj. Gospodarsko rast bodo načrtno spodbujali s sofinanciranjem investicij v tehnološke parke, inkubatorje, znanstveno in svetovalno delo ter izobraževanje. Vlada bo tudi storila vse, kar je možno v okviru njenih pristojnosti, da se vzpostavijo pogoji za povečanje produktivnosti in da bodo podjetja učinkovita. Pri tem je Pahor poudaril, da če želimo imeti "pametno gospodarsko politiko, zlasti pa makroekonomska ravnovesja, ki so pomembna za stabilnost javnih financ", morajo plače zaostajati za produktivnostjo vsaj za odstotek. Sofinancirali ali na drug način pomagali bodo novo nastajajočim in hitro rastočim tehnološkim, naprednim podjetjem, je še dejal Pahor in dodal, da so mikro, mala in srednje velika podjetja ob izvoznem delu gospodarstva najbolj vitalen, najbolj zdrav del gospodarstva. Ob tem je ponovil, da bo država pomagala zdravemu delu gospodarstva. Pri podjetjih, kjer bo državo skrbelo za usodo zaposlenih, a se bo ocenilo, da nimajo perspektive, pa se vlada ne bo odločala za podaljševanje agonije, ampak bo "preprosto ugotovila, da se moramo s strategijami na trgu dela in s strategijo aktivne politike zaposlovanja osredotočiti na usodo ljudi, na usodo tistih, ki bodo odpuščeni". Tem bodo pomagali, da se dodatno izobrazijo in prekvalificirajo na delovna mesta z višjo dodano vrednostjo.
Vlada se bo zavzemala tudi za razvoj finančnih mehanizmov SID banke ter za to, da tudi s skladi tveganega kapitala pomaga tistim, ki imajo ambicije, da vstopijo v tvegane projekte. Spodbujali bodo novo začete oziroma tako imenovane "greenfield" naložbe. Pristopili bodo tudi k uveljavitvi ustvarjanja konkurenčnega davčnega in poslovnega okolja, pri čemer je Pahor dejal, da se bo vlada že na prvi seji (ta bo danes) informirala o predlogih, ki jih je dala vlada premierja Janeza Janše v DZ, zato da bi videli, kako naj se vlada odzove na predlagani noveli zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb ter o dohodnini. "Če sta ta dva zakona v osnovi primerna, ju bomo podprli," je poudaril Pahor in hkrati dodal, da bodo mogoče potrebni popravki ali nekaj več diskusije, da se pride do soglasja.
Vlada bo ustanovila tudi ekonomski svet, v katerega bodo povabljeni vsi, ki so pripravljeni ponuditi svoje znanje, da "se skupaj velikopotezno in ne drobnjakarsko prebijemo skozi krizo". Poleg tega je Pahor napovedal, da bo vlada pri upravljanju z javnimi odhodki in oblikovanju proračunov uveljavila metodologijo k ciljem usmerjenega proračuna. Pri tem ni nemogoče, da bodo pri enih porabnikih precej povečali izdatke, pri nekaterih pa precej zmanjšali. Novoizvoljeni premier je še nanizal, da nameravajo popraviti splošno davčno olajšavo oziroma uveljaviti posebne stanovanjske olajšave. Z dodatnimi stimulativnimi davčnimi ukrepi želijo spodbujati reinvesticijo kapitalskih dobičkov, prav tako bodo spodbujali stabilnost in nadzor finančnih trgov.
Nekatere ustanove, ki so sedaj pod dežnikom vlade, nameravajo dati pod dežnik Banke Slovenije, da okrepijo njihovo neodvisnost. Ustanoviti nameravajo tudi agencijo za nadzor in regulacijo finančnega sistema, javna naročila bodo izvajali preko samostojne javne agencije, okrepili bodo ustanove, ki se borijo proti gospodarskemu in drugim oblikam organiziranega kriminala. V načrtu imajo tudi nekakšno posebno ustanovo oziroma širok socialni dialog, ki bi ga začeli čim prej, po izvolitvi vlade. Najprej bodo opravili dvostranske pogovore s sindikati, delodajalci, predstavniki upokojencev, mladih in kmetijsko-gozdarske zbornice. Dialog naj bi trajal, dokler ne bodo vsi skupaj menili, da smo se izvlekli iz krize. Glede svojega kratkega torkovega srečanja z varuhom konkurence Janijem Soršakom pa je Pahor med drugim razkril, da ga je ta prosil, da varuhu kot neodvisni ustanovi zagotovi potreben denar za to, da si bo pridobila potrebna mnenja, pomoč pravnih in drugih institucij. "Moja obljuba je bila, da bo ta denar tudi dobil," je dejal Pahor.
Janša: 100 dni miru, Aleš Zalar pa je velik madež
Dosedanji predsednik vlade in predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je vladi novega premiera Boruta Pahorja, še pred izvolitvijo v Državnem zboru, obljubil "sto dni miru". Politični opciji, ki bo sestavljala novo vlado, pa ob tem očital "absolutno koncentracijo oblasti".
Predlagane vladne ekipe Janša sicer večinoma še ni želel vnaprej ocenjevati, obljubil pa ji je "sto dni miru", v katerih največja opozicijska stranka ne bo vlagala interpelacij ali se posluževala drugih podobnih poslovniških možnosti. Nova vlada namreč potrebuje sto dni, da prevzame odgovornost, pravi Janša, ki novi vladni ekipi obljublja podporo, kadar bo šlo za ukrepe, ki bodo v interesu Slovenije. Janša sprejema tudi Pahorjevo ponudbo o partnerstvu in čim prej pričakuje konkreten predlog. Sicer pa je dosedanji premier izrekel nekaj kritičnih besed o vsebini koalicijske pogodbe in politični sliki, ki po njegovem mnenju kaže na absolutno koncentracijo oblasti ene politične opcije. "Po zadnjih volitvah se je v Sloveniji spet vzpostavila koalicija na ideološki podlagi," je prepričan Janša, ki poudarja, da ima ista opcija v rokah tako zakonodajno kot izvršilno vejo oblasti, ista koalicija pa se je oblikovala tudi ob volitvah predsednika republike.
Nova vladna koalicija ima po Janševem prepričanju oblast tudi nad slovensko prestolnico, državnim svetom, mediji, sindikati in organizacijami civilne družbe. "Vse to kaže na politično sliko, ki je nenavadno podobna tisti pred prvimi svobodnimi volitvami," je prepričan Janša, ki meni, da gre za izjemno veliko, absolutno koncentracijo oblasti ene politične opcije. Ker bo z izvolitvijo vlade potrjen tudi pravosodni minister Aleš Zalar, bo koalicija oblikovala tudi sodno vejo oblasti, je prepričan Janša. Ker Pahor Zalarja ni umaknil s kandidatne liste, je po Janševem mnenju pustil "velik madež na celotnem predlogu".
Janša je bil kritičen tudi do vsebine koalicijske pogodbe nove vlade. Zdi se mu zaskrbljujoče, da bo koalicija glede gospodarskega kriminala šele preverila, koliko neupravičeno pridobljenega bogastva je bilo dejansko pridobljenega s kaznivimi dejanji. Janša ima težave z zavezo, da naj plače za en odstotek zaostajajo za produktivnostjo, saj je ta cilj že dosežen, pogreša pa denimo usmeritev o zmanjšanju zaposlenih v državni upravi. Dosedanji premier je še poudaril, da je prejšnja vlada opoziciji omogočila članstvo v nadzornih svetih ter nikoli ni spreminjala odločitev, ki so bile potrjene na referendumu, zato oboje pričakuje tudi od nove vlade.

Poslanke in poslanci državnega zbora so po deveturni razpravi s 56 glasovi za in 30 proti potrdili listo 18 ministric in ministrov, ki sestavljajo vladno ekipo premiera Boruta Pahorja.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Borutu Pahorju Mojmir Mrak Lidija Apohal Janijem Soršakom Aleš Zalar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Pahor: Slovenska politika naj bo reprezentanca!