objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 2. december 2008 ob 10:59

Rupel dobil pisarno, tajnico, 2000 evrov plače, tudi k Türku lahko gre
Borut Pahor bo danes zaradi Dimitrija Rupla miril poslansko skupino Socialnih demokratov, vodstvo lokalnega odbora SD iz Trebnjega pa je prepričano, da je Pahor odstopil od predvolilnega programa
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Včeraj zjutraj so se na delovnem mestu prvič pojavili doslej imenovani državni sekretarji v kabinetu predsednika vlade Boruta Pahorja: Miloš Pavlica, Jožef Školč in Rado Genorio, medtem ko je Nataša Kovač s Pahorjem že v nedeljo odpotovala v Madrid, na sejo sveta Stranke evropskih socialdemokratov. Našteti sekretarji so nastanjeni v pisarnah na Gregorčičevi 27, Pavlica, Školč in Kovačeva v petem, Genorio pa v četrtem nadstropju. V novo službo je prvič prišel tudi bivši minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, ki je dobil pisarno v stari vladni palači na Gregorčičevi 20 v prvem nadstropju. Po naših informacijah Ruplu pripada tudi posebna tajnica, medtem ko imajo Pavlica, Školč in Kovačeva skupno tajnico. Ni pa še odločeno, ali bo z Ruplom delal tudi njegov nekdanji šef kabineta Aleš Balut, nesojeni veleposlanik v Bratislavi, ki naj bi ga Rupel po nekaterih informacijah pripeljal na Gregorčičevo. Balut naj bi namreč kot odpravnik poslov vsaj za tri mesece odpotoval v Sarajevo namesto razvpite veleposlanice Nataše Vodušek, ki je še vedno na posvetovanjih v Ljubljani.
Plača Dimitrija Rupla kot svetovalca v Pahorjevem kabinetu, z nazivom posebnega odposlanca za zunanje zadeve, znaša okoli 2000 evrov neto (zaposlen bo kot javni uslužbenec z uradniškim nazivom sekretarja, z mesečno bruto plačo 3101 evrov); Pahor pa naj bi se zaradi imenovanja Rupla odpovedal morebitnemu imenovanju posebnega državnega sekretarja za mednarodne odnose v svojem kabinetu. Pahor in predsednik države Danilo Türk naj bi se tudi že sporazumela, da bo lahko Rupel s Pahorjem hodil na sestanke o zunanjih zadevah tudi k predsedniku Türku, ki Ruplu – po lastnih besedah – sicer ne zaupa. Rupel v službi posebnih finančnih ugodnosti ne bo imel, delovnopravno pa je podrejen šefinji Pahorjevega kabineta, Simoni Dimic. Z drugimi besedami, če bo bivši minister Rupel želel na službeno pot, mu bo potni nalog za službeno vozilo ali letalsko vozovnico morala odobriti šefinja kabineta.
Mimogrede, tisti, ki se ne čudijo Jožefu Školču, da je z mesta predsednika državnega zbora, ministra za kulturo in vodje poslanskega skupine LDS strmo padel na položaj "navadnega" državnega sekretarja v Pahorjevem kabinetu, cinično pravijo, da bi Školč prišel v vladno službo, tudi če bi dobil samo minimalca; toda Školčeva nova mesečna plača bo okoli 2500 evrov neto.
Razburjenje zaradi Ruplovega imenovanja pa se med Socialnimi demokrati očitno še vedno ni poleglo. Generalni tajnik Uroš Jauševec nam je sicer dejal, da je videl samo dve izstopni izjavi, telefonske napovedi o izstopih pa naj bi člani stranke že preklicevali; toda poslanci SD pravijo, da dobivajo na desetine protestnih pisem in telefonskih klicev – volilci in simpatizerji so menda ogorčeni. Pahor danes dopoldne prihaja na sejo poslanske skupine, nekateri poslanci, s katerimi smo se včeraj pogovarjali, pa trdijo, da bo imel kaj slišati.
Nad Pahorja se je še posebej spravil lokalni odbor Socialnih demokratov iz Trebnjega. Na podlagi soglasne ocene na seji predsedstva so Pahorju in vodstvu stranke zaradi imenovanja Rupla poslali posebno protestno pismo, v katerem navajajo, da je Pahor odstopil od predvolilnega programa SD. Zato od Pahorja in predsedstva Socialnih demokratov v roku enega tedna zahtevajo ustrezna pojasnila, pismo pa so podpisali vsi člani predsedstva lokalnega odbora SD Trebnje
Borut Pahor danes ob enih popoldne potuje v Bruselj na srečanje s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in visokim zunanjepolitičnim predstavnikom EU Javierjem Solano z najetim zasebnim letalom družbe Gio, zraven pa naj bi šel tudi Rupel, če bo v letalu prost sedež, trdijo naši viri iz Pahorjevega kabineta. V letalu bodo minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar, minister za evropske zadeve in razvoj Mitja Gaspari, medtem ko je minister za finance Franc Križanič v Bruslju že od včeraj.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boruta Pahorja Miloš Pavlica Jožef Školč Rado Genorio Nataša Kovač Dimitrij Rupel Aleš Balut Nataše Vodušek Danilo Türk Simoni Dimic Uroš Jauševec Josejem Manuelom Barrosom Javierjem Solano Samuel Žbogar Mitja Gaspari Franc Križanič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rupel dobil pisarno, tajnico, 2000 evrov plače, tudi k Türku lahko gre