objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 4. januar 2008 ob 08:18

Damjanić od Janše zahteva 20.000 evrov odškodnine
Premier je fasal dve tožbi zaradi izjav, da je Ninamedia podaljšana roka Gregorja Golobiča
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Kot smo na našem portalu poročali sredi decembra, da namerava Agencija za merjenje javnega mnenja Ninamedia, ki jo vodi Nikola Damjanić, tožiti predsednika vlade Janeza Janšo, se je tudi zgodilo. Potem ko je slednji v intervjuju za časopis Večer dejal, da je Ninamedia podaljšana roka predsednika stranke Zares Gregorja Golobiča, je omenjena družba konec prejšnjega leta prek pisarne ljubljanskega odvetnika Stojana Zdolška zoper premiera vložila dve tožbi. In sicer odškodninsko na Okrožno sodišče v Ljubljani, v kateri zahtevajo plačilo 20.000 evrov ter objavo sodbe v časnikih Večer in Delo; kazensko pa na mariborsko okrožno sodišče, Janši pa očitajo storitev kaznivega dejanja obrekovanja in razžalitve.


"Ne obremenjujemo se z javnomnenjskimi raziskavami leto dni pred parlamentarnimi volitvami. Preveč je drugega dela. Imamo tudi izkušnjo, ko je po vseh časopisnih javnomnenjskih raziskavah, objavljenih septembra 2004, torej mesec pred parlamentarnimi volitvami, LDS imela dvakrat boljši rezultat kot SDS. Še dva tedna pred volitvami so v Ninamedii napovedali njeno prepričljivo zmago, pa smo na volitvah vseeno zmagali. Ninamedia, ki je nekakšna hišna služba Gregorja Golobiča, in njej podobne agencije z objavljanjem anket predvsem v Dnevniku in vzporedno na Pop TV javnega mnenja ne merijo, ampak ga skušajo ustvarjati. Zato jim ne zaupajte. Še najmanj takrat, ko vam kažejo veliko," je izjava, zaradi katere je premier fasal tožbo. Damjanića pa so zmotile tudi Janševe besede: "Dodatno jih (SD; op. tožnika) motivirajo njihove javnomnenjske ankete, ki so verjetno podobno kot Večerova zaznale padec SD. Sami svoji Ninamedii seveda ne verjamejo."
Že decembra je dolgoletni prvi mož Ninamedie Damjanić dejal, da se mora premier zavedati, kaj govori, zato od njega tudi ni zahteval opravičila. "Pa tudi če bi se Janša opravičil, kar je sicer neskončno naivno pričakovati, ne bi nič pomagalo. Izjavo je že dal,“ je Damjanić povedal za časnik Finance.
V Janševem kabinetu so najprej dejali, da obe tožbi še proučujejo, nato pa so sporočili, da predsednik vlade tožb ne more komentirati, ker o tem (še) ni bil uradno obveščen. Na tožbi se v premierovem kabinetu niti ne nameravajo odzvati, ampak bo to storil njegov zagovornik oziroma zagovornica (verjetno bo to celjska odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki Janšo zastopa tudi v njegovi tožbi zoper bivšega premiera Antona Ropa zaradi izjav slednjega o dogovarjanju incidentov med Janšo in hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem).

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Nikola Damjanić Janeza Janšo Gregorja Golobiča Stojana Zdolška Nina Zidar Klemenčič Antona Ropa Ivom Sanaderjem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Damjanić od Janše zahteva 20.000 evrov odškodnine