objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 4. januar 2008 ob 15:49

Janša Hrvatom postavil ultimat
Če novi parlament ne bo odpravil cone, obstaja možnost blokade pristopnih pogajanj
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Po tem ko so se včeraj slovenske parlamentarne stranke ostro odzvale na uveljavitev zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC), ki jo je s 1. januarjem začela izvajati Hrvaška, je prvič odkar je Slovenija prevzela predsedovanje Evropski uniji, zadevo komentiral predsednik vlade Janez Janša. Slovenija po njegovih besedah upošteva trenutno stanje na Hrvaškem in pričakuje, da bo nova hrvaška vlada vprašanje ERC rešila po zaprisegi. Edina rešitev je, da Hrvaška drži besedo in spoštuje dogovor z Italijo, Slovenijo in EU iz leta 2004, razen če se bodo vsi strinjali s predlogom kakšne druge rešitve, je poudaril Janša. Po njegovem mnenju je rešitev iz leta 2004 za Slovenijo "dobra in sprejemljiva in jo bomo upoštevali še naprej." Morebitnega predloga druge rešitve Slovenija sicer še ni prejela. Ob tem je premier znova opozoril, da rešitve v nedogled ne bo moč prelagati in da je na potezi Hrvaška, ne pa Slovenija ali Evropska komisija.
Rok za slovensko vlado je enak kot za Evropsko komisijo, torej mora Hrvaška problem rešiti takoj, ko bo oblikovana nova vlada in bo sabor lahko sprejemal takšne odločitve, je poudaril premier. "Slovenija nikoli ne bo pristala, da jo položaj predsedujoče odmakne od tega, da bi branila svoje legitimne nacionalne interese. Če je kdo računal na to, se je zmotil," je bil odločen Janša. Če Hrvaška ne bo spoštovala zavez, ki jih je glede uveljavitve ekološko-ribolovne cone (ERC) dala članicam Evropske unije, po besedah premiera obstaja tudi možnost blokade pristopnih pogajanj. Janša je poudaril, da bi bila to bolj kot poteza Slovenije ali EU prostovoljna odločitev Hrvaške, ki je pristala na pogoje, zdaj pa jih ne izpolnjuje. Napovedal je, da bo Slovenija v vmesnem času povrnila morebitno škodo, ki bi jo zaradi uveljavitve ERC tudi za članice unije utrpeli slovenski ribiči.
Stanje v Jadranskem morju se s 1. januarjem, ko je Hrvaška uveljavila ERC, za slovensko vlado ni v ničemer spremenilo in v ničemer ne posega v suverene pravice Slovenije v Jadranskem morju in v nobeni točki ne more prejudicirati kakršnekoli rešitve o meji na morju med Slovenijo in Hrvaško, je zatrdil Janša. Slovenija zato ribičem ali policiji ni dala novih navodil za ravnanje v slovenskem morju, saj bi po besedah Janše to pomenilo, da sprejema vsiljeno stanje. Glede morebitnih ukrepov, ki bi jih Slovenija lahko sprejela proti Hrvaški, kot sta zaprtje meje ali odpoklic veleposlanikov, pa je premier dejal, da takšni ukrepi ne bi rešili ničesar. Janša je sicer zaplet z ERC označil za "zgodbo o verodostojnosti". Ob tem je spomnil, da to ni prvi tovrsten dogodek in povzel "zgodovino" podobnih zapletov, v katerih Hrvaška ni držala besede - t.i. sporazum Drnovšek-Račan, odločitev, da bo o vprašanju nekdanjih varčevalcev Ljubljanske banke v Zagrebu odločal Mednarodni denarni sklad in brionsko izjavo o izogibanju incidentom. Razlika med prejšnjimi dogodki in vprašanjem ERC pa je v tem, da so bili omenjeni trije zapleti v dvostranskih odnosih, tokrat pa gre za problem med Hrvaško in EU, je poudaril Janša.

Slovenske stranke zahtevajo ukrepanje proti Hrvaški
Politične stranke levice in desnice so pri uveljavitvi ERC enotne.V vladajoči SDS menijo, da bo treba proti Hrvaški uvesti postopke, če sabor na svoji prvi seji v novem sklicu ne bo sprejel ukrepov v skladu z zavezami Hrvaške do EU. Prvak SD Borut Pahor je kot evropski poslanec na Evropsko komisijo naslovil vprašanje glede uveljavitve ERC. Predsednik Desusa Karl Erjavec pa je dejal, da ne smemo preveč pričakovati od novega sabora in nove hrvaške vlade, zato meni, da bi bilo treba sprejeti ustrezne ukrepe. V Zares Gregorja Golobiča ocenjujejo, da vztrajanje Hrvaške pri uveljavitvi ERC izkazuje nadaljevanje politike izvršenih dejstev. LDS Katarine Kresal je pozval vlado k odločnejšemu zastopanju slovenskih nacionalnih interesov. Jelinčičeva SNS je napovedala razpis predhodnega posvetovalnega referenduma o vstopu Hrvaške v EU. NSi Andreja Bajuka je hrvaško enostransko uveljavitev ERC označil za grob poseg v slovensko suverenost. Šrotova SLS pa je uveljavitev ERC tudi za članice EU v sredo označila za dodaten razlog za sprejetje resolucije o meji s Hrvaško v DZ.

Bivši slovenski veleposlaniki zahtevajo oster protest, Luka Koper ne občuti sprememb
V klubu nekdanjih slovenskih veleposlanikov menijo, da mora slovenska vlada kot predsedujoča EU pri Evropski komisiji in drugih organih unije zahtevati oster protest zaradi ravnanja Zagreba in začasno prekinitev pogajalskega procesa s Hrvaško. Obenem so podprli ukinitev dosedanje vsestranske podpore Slovenije čim hitrejši včlanitvi Hrvaške v EU. V Luki Koper pa po hrvaški razglasitvi ERC tudi za države članice EU doslej niso opazili nikakršnih sprememb in tudi v bodoče zaradi tega ne pričakujejo težav. Odgovorni za stike z javnostjo v luki Sebastijan Šik je povedal, da sicer ne vedo, v kolikšni meri bi Hrvaška pravila cone lahko izvajala, vendar obstajajo tudi alternative, npr. pot po italijanski strani Jadranskega morja, zato v luki ne pričakujejo težav.

Ribiči ostajajo na kopnem
Slovenski ribiči že od nobega leta ne hodijo lovit na odprto morje, tudi danes pa ladje izolske družbe Riba ostajajo v pristanišču. V podjetju čakajo na zagotovitev zunanjega ministrstva, da jih ne bo doletelo podobno, kot se je zgodilo njihovim italijanskim kolegom, ko je hrvaška mornarica na tromeji med otoki Sušac, Palagruža in Lastovo v njihovih teritorialnih vodah prestregla italijansko ribiško ladjo. Kršitelje so pripeljali pred kazensko sodišče, kjer jim je sodnica odredila plačilo kazni v višini 7.750 evrov in enoletni izgon iz Hrvaške. Na Hrvaško ozemlje prav tako eno leto ne smeta stopiti dva člana posadke, ki morata plačati tudi vsak po 410 evrov. Kršiteljem so odvzeli tudi ribiške mreže s katerimi so želeli loviti ribe v hrvaškem morju.
Dosedanji hrvaški premier in mandatar za sestavo nove vlade Ivo Sanader pa je povedal, da se bo praksa prestrezanja ribičev nadaljevala, še posebej sedaj, ko so v hrvaških vodah prestregli italijanske ribiče. Kljub temu pa ne pričakuje negativnih reakcij iz EU, Slovenije ali Italije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Janša Drnovšek-Račan, Borut Pahor karl erjavec Katarine Kresal Jelinčičeva Andreja Bajuka Šrotova Sebastijan Šik Ribiči ostajajo na kopnem Ivo Sanader

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša Hrvatom postavil ultimat