objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 6. januar 2008 ob 18:27

Sašo Peče: Iz stranke so me vrgli po nalogu premiera Janeza Janše
SNS zapustili tudi Tavševa, Barovič in Zagorac, ustanovili bodo poslansko skupino Lipa
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Petkovo praznovanje 60-letnice predsednika SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitija se je zaključilo z razdorom v poslanski skupini SNS in odhodom poslanca in podpredsednika SNS Saša Pečeta iz stranke. Kot je napovedal Peče, bodo v ponedeljek iz poslanske skupine SNS izstopili še njegovi poslanski kolegi Barbara Žgajner Tavš, Bogdan Barovič in Boštjan Zagorac ter ustanovili poslansko skupino Lipa. Jelinčič v ozadju dogodka vidi načrte za rušitev stranke in poskus, da poslanska skupina SNS ne bi zahtevala razpisa referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Do razkola v vrhu SNS je prišlo v petek na praznovanju 60-letnice prvaka SNS, ko je imel uvodni govor dolgoletni član stranke in nekdanji ljubljanski mestni svetnik SNS Roman Veras. Besedo je predal Pečetu, ki ga je poklical Saško, zaradi česar je bil Peče besen in je rekel: "Ne dovolim, da mi govoriš Saško," je dogodek opisal prvak SNS. Peče je po Jelinčičevih besedah zahteval, da Veras zapusti stranko, v nasprotnem primeru jo bo zapustil on. Veras se je Pečetu opravičil, je pojasnil Jelinčič in dodal, da so bili ljudje zaradi Pečetovega izpada užaljeni in bi ga nekateri kar pretepli. S SMS sporočilom je organizacijski sekretar stranke Pečetu sporočil, da Verasa ne bodo vrgli iz stranke in da to pomeni, da je Peče odstopil. Jelinčič je pojasnil, da je sprejel Pečetovo ustno odstopno izjavo ter da bodo v kratkem pisno potrdili, da Peče ni več član stranke in poslanske skupine. Medtem ko predsednik SNS razlog za spor vidi v Pečetovi užaljenosti, pa je Peče za Radio Slovenija izjavil, da so ga iz stranke vrgli in to po nalogu premiera Janeza Janše.
Dogodke na Jelinčičevem praznovanju je Peče komentiral z besedami, da mu je žal, da se je to zgodilo. Razloge vidi v vse močnejših trenjih v stranki glede podpore premieru Janši. "Osebno ocenjujem - in verjamem, da večji del poslanske skupine -, da je politika Janeza Janše slaba. Žal pa predsednik SNS ocenjuje, da je ta politika zelo dobra in iz tega naslova se je pač odločil, da me zamenja na podlagi želje predsednika vlade Janeza Janše," je še dejal Peče.
V zvezi z izjavo Pečeta, da so ga iz stranke vrgli po nalogu Janše, so se odzvali tudi v kabinetu predsednika vlade. Kot so sporočili, "predsednik vlade Janez Janša večje neumnosti v zadnjem letu še ni slišal".
Po Pečetovih besedah so se na sestanku poslancev SNS v nedeljo dogovorili, da bodo v ponedeljek predsednika DZ Franceta Cukjatija obvestili o izstopu štirih od šestih poslancev iz poslanske skupine SNS in sprožili postopek za ustanovitev nove poslanske skupine, ki se bo imenovala Lipa. Kako bodo stvari potekale naprej, bodo po Pečetovih besedah še videli. Večina poslancev SNS se je strinjala, da morajo biti poslanci suvereni pri svojih odločitvah, predvsem pa morajo zasledovati tiste cilje, ki so jih obljubili na volitvah. Kot je pojasnil Peče, so se strinjali tudi, da ne smejo zasledovati ciljev, ki jih narekuje v negativni obliki vlada in predsednik vlade Janša. "Dejstvo pa je, da to poslansko skupino sestavljajo sami kvalitetni poslanci, ki so se dokazali že v dosedanjem mandatu. Zato verjamem, da bi bila škoda, da kateri koli od njih dolgoročno zapusti slovenski politični prostor," je ocenil Peče.
Jelinčič v ozadju dogodka vidi načrte za rušitev stranke. Dobil je namreč več namigov iz novinarskih krogov, da hoče Peče na vsak način prevzeti stranko. "Tega nisem resno jemal in tudi zdaj ne, saj se bojim, da gre tukaj za bolezensko stanje," je dejal predsednik SNS. Peče je na očitke odgovoril, da nikoli ni imel predsedniških ambicij. Že funkcije, ki jih ima, mu vzamejo več kot 24 ur časa, je dejal Peče in dodal, da to tudi predsednik SNS dobro ve. Jelinčič pa je ob Pečetovih očitkih, da podpira Janševo vlado, dejal, da se je predvsem Peče zavzemal, da je treba vedno podpirati stališče poslanskih skupin LDS in Zares. Prvak SNS je z napovedanim izstopom še treh poslancev iz PS SNS seznanjen, vendar ga o tem niso obvestili poslanci, je povedal Jelinčič. Dejstvo, da v poslanski skupini SNS ostajata le dva poslanca - poleg Jelinčiča še Srečko Prijatelj -, "ni popolnoma nič hudega," je dejal Jelinčič. "Stranka ostaja. Volivci, ki so mi dali podporo na predsedniških volitvah, so pokazali, kje je njihov razmislek in kje je pravzaprav srce stranke," je dejal prvak SNS in dodal, da je to zabolelo vse ostale. Ugotovili so, da njihovi rezultati niso dovolj dobri, da bi tudi v prihodnjem mandatu prišli v DZ in je bilo treba dobiti čim več in morda sesti na kateri drug stol, je dejal Jelinčič. Poudaril je, da se je razkol v stranki pojavil dan potem, ko je v četrtek na POP TV rekel, da bo poslanska skupina SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Jelinčič sklepa, da je moral Peče reagirati takoj naslednji dan, da bi razbil poslansko skupino in preprečil, da bi zahtevala razpis referenduma. Interesi tistih, ki v Sloveniji podpirajo Hrvaško ali pa se zavzemajo za čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, so po Jelinčičevem mnenju prevladali z obljubami. Informacije, da želi Peče na svojo stran spraviti še druge poslance, Barbaro Žgajner Tavš ali pa Boštjana Zagorca, pa je Jelinčič komentiral: "Mislim, da sta dosti pametna, da edino v SNS lahko prideta še enkrat v DZ, sicer je to izgubljena zgodba in ju nikjer več nikoli več ne bo."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmaga Jelinčiča Plemenitija Saša Pečeta Barbara Žgajner Tavš bogdan barovič Boštjan Zagorac Roman Veras Janeza Janše Franceta Cukjatija Srečko Prijatelj

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sašo Peče: Iz stranke so me vrgli po nalogu premiera Janeza Janše