objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 8. januar 2008 ob 08:40

Razkol v SNS: kdo je ruknil Pečeta, navadni Saško ali Janez Janša?
Zmago Jelinčič Plemeniti in Sašo Peče sta se dokončno sprla; razpad poslanske skupine SNS
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Če gre verjeti predsedniku in skorajda legendarnemu liderju Slovenske nacionalne stranke Zmagu Jelinčiču Plemenitiju, je do usodnega razkola na vrhu SNS prišlo v petek zvečer, v ljubljanski gostilni Pečarič, kjer so nacionalisti pripravili novoletni sprejem in hkrati proslavili 60-letnico prvaka stranke Jelinčiča; ki, mimogrede, rojstni dan praznuje šele danes.

Alergičen na Saška
Ko je besedo dobil dolgoletni član stranke in nekdanji ljubljanski mestni svetnik SNS Roman Veras, je na oder med drugim poklical tudi podpredsednika SNS Saša Pečeta in mu pri tem rekel "Saško". Peče naj bi izgubil živce, saj naj bi bil na besedico Saško alergičen, zato naj bi Verasu dejal, da ne dovoli, da mu pravi Saško, hkrati pa naj bi zahteval, da Veras zapusti stranko, sicer jo bo zapustil on. Veras se je po Jelinčičevih besedah Pečetu kasneje opravičil, slednji pa naj bi mu s kretnjami pokazal, češ, odjebi. Jelinčič še trdi, da so bili ljudje zaradi Pečetovega izpada užaljeni, nekateri pa naj bi ga menda najraje kar pretepli. Peče, ki je restavracijo kmalu potem tudi zapustil, skupaj z bratom Rokom Pečetom, podžupanom Maribora, pa, ravno obratno trdi, da incident v gostilni Pečarič ni bil omembe vreden, restavracijo pa naj bi, kot je povedal za naš portal, zapustil zaradi obvestila o smrti bližnjega sorodnika po ženini strani. Zato sta se z bratom nemudoma vrnila na Štajersko.
Mimogrede, v znani restavraciji Pečarič, katere lastnik je Janez Pečarič, član Socialnih demokratov, je novoletni sprejem za novinarje in druge povabljene imel tudi lider SD Borut Pahor; prišlo je okoli 500 gostov, ampak to je bilo že nekaj dni prej.

Po nalogu predsednika vlade?!
V soboto so se dogodki odvijali z bliskovito naglico. Organizacijski sekretar SNS Matjaž Engel je Pečetu preko SMS sporočila dal vedeti, da Verasa ne bodo vrgli iz stranke, kar pomeni, da ven leti Peče. Jelinčič je kasneje izjavil, da je sprejel Pečetovo ustno odstopno izjavo (z mesta podpredsednika stranke), vodstvo SNS pa naj bi v kratkem pisno potrdilo, da Peče ni več član stranke in poslanske skupine. Kot razloge, zakaj je do spora prišlo, je Jelinčič navedel Pečetovo užaljenost (kasneje je govoril celo o Pečetovih psihičnih zdravstvenih težavah), Sašo Peče pa je medtem za Radio Slovenija povedal, da so ga iz stranke vrgli -  in to po nalogu predsednika vlade in SDS Janeza Janše.
Peče pravi, da je napetost v stranki prisotna že leto in pol. Medklic: odnosi med Jelinčičem in Pečetom že nekaj let niso več vzorni, daleč od tega; po drugi strani pa se je govorilo, da so spori med njima pravzaprav zaigrani, zaradi lažjega pridobivanja volilcev. Kakorkoli, napetost v stranki naj bi povzročali različni pogledi v stranki, predvsem na to, ali slepo slediti politiki Janeza Janše, kar naj bi zagovarjal Jelinčič, ali pa voditi samostojno politiko, ki naj bi jo zagovarjal Peče. "Jelinčič me je zamenjal na podlagi želje predsednika vlade Janeza Janše," trdi Peče. "Osebno ocenjujem, da je politika Janeza Janše slaba. Žal pa predsednik SNS ocenjuje, da je ta politika zelo dobra in iz tega naslova se je pač odločil, da me zamenja na podlagi želje predsednika vlade Janeza Janše," je še poudaril Peče.
In kaj na to odgovarja kabinet predsednika vlade? Kot so sporočili, "predsednik vlade Janez Janša večje neumnosti v zadnjem letu še ni slišal".
Zmago Jelinčič Plemeniti pa v ozadju dogodka vidi celo načrte za rušitev njegove stranke. Dobil naj bi namreč več namigov iz novinarskih krogov, da hoče Peče na vsak način stranko prevzeti. "Tega nisem resno jemal in tudi zdaj ne, saj se bojim, da gre tukaj za bolezensko stanje," je izjavil predsednik SNS. Hkrati pa je slišati, da naj bi Jelinčič že pred meseci v nekem ožjem krogu povedal, da na prihodnjih parlamentarnih volitvah na listi SNS ne bodo več kandidirali poslanci Sašo Peče, Boštjan Zagorac in Barbara Žgajner Tavš (ki sicer velja za najmarljivejšo poslanko tega mandata), kandidatura trboveljskega župana Bogdana Baroviča pa naj bi še visela v zraku. Novinarji, ki so to vedeli, pa zgodbe niso objavili, kjer naj bi mejila že na znanstveno fantastiko; no, zdaj pa se uresničuje …
Peče še trdi, da nikoli ni imel strankarskih predsedniških ambicij; že funkcije, ki jih ima, mu jemljejo cele dneve, in to naj bi Jelinčič zelo dobro vedel. Jelinčič pa je ob Pečetovih očitkih, da podpira Janševo vlado, za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da se je Peče zavzemal predvsem za to, da je treba vedno podpirati stališča poslanskih skupin LDS in Zares.

V Celju pri Šrotu: poslanska skupina in društvo Lipa
V nedeljo so se v celjski mestni hiši, in to nikjer drugje kot v pisarni celjskega župana in prvaka SLS Bojana Šrota, zbrali brata Peče, Zagorac, Žgajner Tavševa in Barovič, ter sprejeli naslednje odločitve. Danes dopoldne bodo izstopili iz SNS in poslanske skupine ter sprožili postopek za formiranje nove poslanske skupine Lipa in društva z enakim imenom. Uporabili bodo torej model, podoben tistemu, ki so ga prakticirali nekdanji poslanci in politiki LDS, ko so izstopali iz stranke in ustanavljali poslansko skupino in društvo (danes že politično stranko) Zares. Kako bodo stvari potekale naprej, bodo po Pečetovih besedah še videli, več pa bo morda znano že po njihovi današnji tiskovni konferenci. “Žal smo prišli do te faze, da je predsednik stranke raje odločil, da bo sledil politiki Janeza Janše kot politiki SNS in iz tega naslova smo se danes štirje poslanci SNS odločili, da bomo ustanovili lastno poslansko skupino,” je ob tem pojasnil Peče. Radi bi zagovarajali tista stališča, ki so jih ljudem obljubili, nikakor ne bodo dovolili, da bi jim kdorkoli ukazoval kako glasovati v parlamentu, je še dejal Peče. "Dejstvo pa je, da to poslansko skupino sestavljajo sami kvalitetni poslanci, ki so se dokazali že v dosedanjem mandatu. Zato verjamem, da bi bila škoda, da kateri koli od njih dolgoročno zapusti slovenski politični prostor.
Kljub temu je bilo na obrazih – zdaj že praktično nekdanjih poslancev in poslanke SNS, ob prihodu iz celjske mestne stavbe, videti precejšnjo zakrbljenost. Edini, ki je nasmejan prišel iz mestne hiše, je bil župan Šrot, ki pa je novinarjem takoj povedal, da je bil on v tem primeru samo ključar. Očitno je, da nihče ni posebej zadovoljen z razvojem dogodkov, saj res nihče ne more natančno vedeti, kako bodo na razkol znotraj najožjega vrha stranke reagirali člani in volilci SNS. Stranka naj bi imela skoraj 3000 članov in kopico lokalnih odborov, v Mariboru pa so celo pomemben del vladajoče koalicije. Na naše vprašanje, kaj bi se sploh zgodilo, če petkovega večernega incidenta v gostilni Pečarič ne bi bilo bilo, nam je Peče odgovoril, da verjetno nič, še naprej bi ostal član SNS in preživel miren konec tedna. Povejmo še, da je bil Peče že od vsega začetka trdno prepričan, da se mu bo pridružil Zagorac, odločitev Barbare Žgajner Tavš in Bogdana Baroviča pa je padla šele kasneje, na sestanku v Celju. Jelinčič naj bi za vse to izvedel iz medijev;  za Zagorca in Žgajner Tavševo pa je ob tem dejal, da "misli, da sta dosti pametna, da edino v SNS lahko prideta še enkrat v DZ, sicer je to izgubljena zgodba in ju nikjer več nikoli več ne bo." Eden izmed poslancev, ki zdaj očitno zapušča SNS, pa nam je prišepnil, da še vedno upa, da se bosta Jelinčič in Peče nekako zmenila …

Kot kaže pa se nista pobotala. Poslanci Peče, Žgajner Tavševa in Zagorac so včeraj izstopili iz poslanske skupine SNS ter na predsednika DZ Franceta Cukjatija naslovili zahtevo za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev z imenom Lipa. Kot je na novinarski konferenci povedal Peče, je odhod posledica "naelektrenega" vzdušja v stranki, ko poslanci zaradi vplivanja na posamezne odločitve niso več mogli opravljati svojega dela. "Žal se je zgodilo tisto, kar je bilo že nekaj časa pričakovati. Prišel je trenutek, ko se zaradi vplivanja na posamezne odločitve ni več moglo opravljati poslanskega dela," je razloge za odhod iz stranke pojasnil Peče ter ob tem zavrnil navedbe, da je nastali položaj povezan z dogodki ob praznovanju rojstnega dne prvaka SNS. Kot pravi Peče, je sam ocenjeval, da bo stranka sposobna graditi na kakovosti, vsebini in samostojnosti, vendar se je izkazalo, da je to nemogoče. Peče pričakuje, da podpredsedniškega mesta ne bo obdržal, hkrati pa zavrača špekulacije o vključitvi treh poslancev v katero drugo politično stranko, denimo SLS. "Razlog za nastalo situacijo je v preveč naelektrenem in škodljivem vzdušju, ne pa v kakršnem koli dogovarjanju z drugimi strankami. Cilj je izključno v tem, da se ne razvrednoti funkcija poslanca, da poslanec ni samo glasovalni stroj," poudarja Peče. Po njihovih besedah tudi o svojem nadaljnjem političnem delovanju, predvsem po jesenskih državnozborskih volitvah, še ne razmišljajo. "Mi vemo, kaj bomo počeli v tem mandatu," pravi Peče in napoveduje, da bodo poslansko delo opravljali še bolj kakovostno kot doslej, saj nad njimi ne bo več pritiskov, groženj in želja, ki prihajajo s strani vladne politike. Sicer pa negativnih sporočil s terena niso dobili in pričakujejo, da bodo kmalu dobili veliko privržencev. Glede pritiskov na poslansko skupino Peče pojasnjuje, da so "določeni ključni momenti, kjer se potrebuje kvorumska večina", zaradi katere je vladna politika izkoriščala poslansko skupino, kar je omogočil vodja poslanske skupine Jelinčič. "Najbolj sporno je, da si je vodja poslanske skupine iz dneva v dan premislil o še tako pomembni zadevi," pravi Peče ter pri tem omenja glasovanje o kandidatu za guvernerja centralne banke, ustavnih sodnikih, azbestnem zakonu in imenovanju ministrov.

Jelinčič pravi, stranka ostaja
No, Jelinčič je očitno drugačnega mnenja. Dejstvo, da v poslanski skupini SNS ostajata le dva poslanca (poleg Jelinčiča še Srečko Prijatelj), "ni popolnoma nič hudega," pravi Jelinčič. "Stranka ostaja. Volivci, ki so mi dali podporo na predsedniških volitvah, so pokazali, kje je njihov razmislek in kje je pravzaprav srce stranke," je za STA dejal prvak SNS in dodal, da je to zabolelo vse ostale. Peče, Zagorac, Žgajner Tavševa in Barovič naj bi po Jelinčičevo ugotovili, "da njihovi rezultati niso dovolj dobri, da bi tudi v prihodnjem mandatu prišli v DZ, da je bilo treba dobiti čim več in morda sesti na kateri drug stol.“ Jelinčič je kasneje te svoje izjave še nekoliko zaostril, češ, v igri so tudi finančne koristi, stranko zapuščajo izdajalci; lepšega darila, kot je odhod izdajalcev, pa si za svoj rojstni dan res ni mogel želeti. Jelinčič še trdi, da se je razkol v stranki pojavil dan potem, ko je v četrtek, v oddaji Trenja na Pop TV, dejal, da bo poslanska skupina SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v EU. Jelinčič sklepa, da je moral Peče reagirati takoj naslednji dan, da bi razbil poslansko skupino in preprečil, da bi zahtevala razpis referenduma. Interesi tistih, ki v Sloveniji podpirajo Hrvaško ali pa se zavzemajo za čimprejšnji vstop Hrvaške v EU, so po Jelinčičevem mnenju prevladali z obljubami. Zmago Jelinčič se je tudi pohvalil, da s terena dobiva številna pisma in telegrame podpore.

Srečko Prijatelj ostaja v SNS
Peče, Žgajner Tavševa, Zagorac in Barovič tudi zagotavljajo, da se ne bodo pridružili poslanski skupini Šrotove SLS, prav tako ne nameravajo na jesenskih parlamentarnih volitvah kandidirati na listi te stranke; o čemer se je po razkolu na vrhu SNS sicer veliko ugibalo. Prav tako še ni znano, kako se bo opredelil poslanec Srečko Prijatelj, ki z družino dopustuje v Egiptu. Po naših informacijah Peče pričakuje, da se bo Prijatelj pridružil njim, čeprav še nista govorila. Je pa že jasno, da Jelinčič in Prijatelj ne moreta ustanoviti svoje poslanske skupine, kajti po po poslovniku državnega zbora so za to potrebni vsaj trije poslanci; poslej bosta morala nastopati kot samostojna poslanca, SNS, ki je ostala brez poslanske skupine, pa bo zato prikrajšana tudi za večja finančna sredstva, namenjena delu poslanskih skupin. Po drugi strani je realno pričakovati, da bo Jelinčič kmalu začel postopek za odpoklic Pečeta kot podpredsednika DZ, z mesta, ki pripada opoziciji. Po logiki stvari bi Jelinčič za to moral dobiti dovolj podpore pri poslancih vladajoče koalicije. Zanimivo bo tudi videti, kaj bo storil Sašev brat Rok Peče. Bo tudi on zapustil SNS in hkrati odstopil kot mariborski podžupan?
Odločitev treh poslancev SNS, da izstopijo iz poslanske skupine, Srečko Prijatelj obžaluje in jo označuje za nespametno dejanje. Sam v poslanski skupini SNS ostaja in pravi, da "niti za sekundo" ni pomislil, da bi jo zapustil. "Kandidiral sem na tej strankarski listi, z rezultati dela sem zadovoljen, stranki pa se zahvaljujem, da sem lahko bil tak lokalpatriot," je pojasnil. Dejal je, da je za odločitev treh poslanskih kolegov izvedel v nedeljo, ko se je vrnil iz tujine. Zanj je dejanje kolegov nespametno, a gre za njihovo legitimno odločitev. Ta je po njegovem prepričanju slaba, saj "volivci tistih, ki prestopajo, ne nagrajujejo". Poslanci, zlasti Peče in Žgajner Tavševa, pa po njegovih besedah tudi ne bodo imeli več takšne pozicije, kot so jo imeli znotraj stranke sedaj. V vsaki poslanski skupini je včasih tudi kakšno nesoglasje, a ga ni modro reševati na tak način. Takšno dejanje je nespametno in "meji na otroške odločitve, sploh pa če je vzrok, da ti nekdo reče Saško," je dejal Prijatelj, eden od treh članov sedaj prepolovljene poslanske skupine SNS. Čeprav bo ta sedaj manjša, pa se Prijatelj ne boji, da bi bila zaradi tega pri svojem delu oslabljena. O njenem dosedanjem delovanju pravi, da se v njej odločajo projektno. Podpirajo projekte, ki so za Slovenijo dobri in se ne odzivajo kot večina strank, da je treba predlog raztrgati, če pride iz sosednjih vrst. Zato včasih podprejo tudi vladne predloge. "Pri nas, v naši poslanski skupini je demokracija odločanja na najvišji možni točki," odgovarja na nekatere domneve, da naj bi odločal predvsem predsednik stranke. K temu dodaja, da predsednik sam s svojim načinom vodenja dovoljuje, da delujejo "lokalpatriotsko", da lahko nekaj naredijo za svoj kraj, denimo sam za območje Primorske, s katerega prihaja.

Odhodi takšnih imen, kot so Peče, Barovič & co., pa možnosti za vstop v državni zbor na jesenskih parlamentarnih volitvah povečujejo nekaterim novim Jelinčičevim skritim volilnim adutom, denimo Marku Jakliču, nekdanjemu razvpitemu predsedniku uprave Zavarovalnice Vzajemna, ki naj bi na listi SNS poskušal z velikim prodorom v nacionalno politiko.
Poslanec Janševe SDS in župan Destrnika Franc Pukšič pa nam je govorice, da naj bi k Pečetu pristopil tudi on, gladko zanikal kot kretenske.

Barovičev preobrat
Včeraj zjutraj pa preobrat. Bogdan Barovič je preklical podpis za izstop iz SNS in vstop v poslansko skupino Lipa. Pravi, da je to storil zgolj in samo iz osebnih razlogov, zaradi družine. Ob tem je izjavil, da nanj ni bilo nobenih pritiskov s strani SNS, še več, lahko se celo zgodi, da ga vodstvo SNS izključi iz stranke zaradi odločitve, ki jo preklicuje. Barovič je še poudaril, da želim ostati v dobrih odnosih z vsemi kolegi, ki jih spoštuje in ceni kot vestne in delavne sodelavce. Jelinčič Barovičevo odločitev pozdravil. "Mislim, da je to pametna in trezna odločitev. Glede na to, da smo v SNS z Barovičem naredili skupaj veliko dobrega za Slovenijo, bi bilo z njegove strani napačno, če bi se odločil tako, kot so ga hoteli prepričati nekateri," je dejal Jelinčič. Kot je dejal, se je v nedeljo z Barovičem na kratko po telefonu pogovarjal o tej zadevi. Poudaril pa je, da ni pritiskal nanj. "Na nikogar nisem pritiskal. V naši stranki pustimo prosto voljo, dopuščamo in računamo pa tudi na trezen razmislek. Kdor trezno razmisli, se dobro odloči. Kdor ne razmišlja, naredi napako," je dejal Jelinčič.

Zmago obtožuje SLS, Bojan Šrot demantira

SLS oziroma njen predsednik Bojan Šrot naj bi po besedah Jelinčiča poskušala oslabiti SNS. "Želijo nam preprečiti, da bi SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo," je poudaril Jelinčič. Spor v stranki se je po njegovih besedah napovedoval že nekaj časa, saj naj bi Peče skušal v Jelinčičevi odsotnosti stranko voditi mimo njega. Po njegovih besedah spor, ki je nastal na zabavi, ni bil edini razlog. Pravi, da naj bi Peče ob posameznih glasovanjih v državnem zboru večkrat skušal vplivati na katerega izmed poslancev, naj glasuje drugače, kot so se dogovorili. "Zlasti ob moji odsotnosti," pravi Jelinčič, naj bi Peče "stvari večkrat skušal peljati po svoje". Kot enega izmed razlogov, zaradi katerih je prišlo do razkola v stranki, Jelinčič vidi tudi v tem, da se je stranka na zadnjih državnozborskih in predsedniških volitvah precej okrepila: "Slednje je marsikoga presenetilo in prestrašilo, zato so morali iti v nasprotno akcijo, da bi stranko oslabili. "Glede na to, da smo lahko v nedeljo na televiziji videli, da so se poslanci, ki so izstopili iz stranke, v Celju sestali s celjskim županom in predsednikom SLS Bojanom Šrotom, potem je jasno, da gre za dogovor s SLS. Na ta način nam ta stranka skuša preprečiti, da bi SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. Želijo pa nam prevzeti tudi nacionalno noto, ki predstavlja SNS in njene volivce," je poudaril Jelinčič, ki se ne misli več ukvarjati z vprašanji, ki so pripeljali do odhodov poslancev.
Zanj je, kot pravi, to že zgodovina, zato o tem več ne razmišlja. "Odhod treh poslancev je bilo eno od najlepših daril za rojstni dan. Ni ga lepšega, če od tebe odidejo sovražniki in izdajalci," pojasnjuje. Na vprašanje, kaj bo odhod treh poslancev pomenil za samo stranko, Jelinčič odgovarja, da ne bo pomenil ničesar: "Presenetilo me je, da smo po odhodu poslancev dobili ogromno novih članov, prav tako pa izrazov želja ljudi, da bi se včlanili v stranko. Glede na to ocenjujem, da bo stranka z odhodi kvečjemu pridobila in ne izgubila." Kljub temu, da je Peče strankin podpredsednik, po Jelinčičevih besedah kongres ne bo potreben. Stranka ima po statutu lahko do tri podpredsednike, kar pomeni, da ima "lahko enega, dva, tri ali pa tudi nobenega". Zato napoveduje, da kongresa zaradi izstopov ne bodo sklicevali, da pa bodo podpredsednika, če ga bodo hoteli imeti, izvolili na naslednjem rednem kongresu.
Bojan Šrot je Jelinčičeve očitke gladko zavrnil. "Nič nimam pri tem in to sem Zmagu Jelinčiču danes že osebno povedal," je dejal in dodal, da ni sodeloval na sestanku štirih poslancev SNS v njegovi pisarni na celjski občini. "Sašo Peče me je prosil, naj mu odstopim pisarno, in to sem tudi storil," je še pojasnil in dodal, da ni v ozadju nobene zgodbe. Šrot je povedal, da je prvak SNS tudi razložil, da ne ve kakšna je vsebina spora v njegovi stranki in da bodo te stvari že sami rešili. "Imam dobre odnose z vsemi poslanci SNS, vključno z Jelinčičem," je poudaril, obenem pa dodal, da mu nobeden od poslancev SNS ni izrazil želje po prestopu v njihovo poslansko skupino. Po Šrotovih besedah je stranka odprta za tiste, ki sprejemajo njen program in način političnega dela. "Mi nismo izključujoči," je pojasnil.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zmagu Jelinčiču Plemenitiju Alergičen na Saška Roman Veras Saša Pečeta Saško Rokom Pečetom Janez Pečarič Borut Pahor Po nalogu predsednika vlade?! Matjaž Engel Janeza Janše Boštjan Zagorac Barbara Žgajner Tavš Bogdana Baroviča Bojana Šrota Franceta Cukjatija Jelinčič pravi, stranka ostaja Srečko Prijatelj Srečko Prijatelj ostaja v SNS Rok Peče Marku Jakliču Franc Pukšič Barovičev preobrat

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Razkol v SNS: kdo je ruknil Pečeta, navadni Saško ali Janez Janša?