objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 8. januar 2008 ob 10:30

Sašo Peče: Mi vemo, kaj bomo počeli v tem mandatu!
Srečko Prijatelj ostaja v SNS, Bogdan Barovič pa se je spektakularno hitro vrnil
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Poslanci Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac so včeraj izstopili iz poslanske skupine SNS ter na predsednika državnega zbora Franceta Cukjatija naslovili zahtevo za ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev z imenom Lipa. To so povedali na skupni tiskovni konferenci, njihov odhod iz nacionalne stranke pa je po Pečetovih besedah posledica "naelektrenega" vzdušja v stranki, ko poslanci zaradi vplivanja na posamezne odločitve niso več mogli opravljati svojega dela. "Žal se je zgodilo tisto, kar je bilo že nekaj časa pričakovati. Prišel je trenutek, ko se zaradi vplivanja na posamezne odločitve ni več moglo opravljati poslanskega dela," je pojasnil Peče in zavrnil navedbe, da je nastali položaj povezan z dogodki ob praznovanju rojstnega dne predsednika stranke Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Kot pravi Peče, je sam ocenjeval, da bo stranka sposobna graditi na kakovosti, vsebini in samostojnosti, vendar se je izkazalo, da je to nemogoče.

Nad Barovičem razočarani
Peče, Žgajner Tavševa in Zagorac so po tiskovni konferenci na Jelinčiča in Cukjatija naslovili dopis, s katerim izstopajo iz poslanske skupine SNS ter zahtevajo ustanovitev poslanske skupine nepovezanih poslancev z imenom Lipa. Prepričani so namreč, da je le skozi poslansko skupino je mogoče aktivno sodelovati v zakonodajnem postopku. Poslanec in podpredsednik DZ Peče sicer pričakuje, da svojega podpredsedniškega mesta ne bo obdržal, hkrati pa zavrača špekulacije o vključitvi treh poslancev v katero drugo politično stranko, denimo SLS. "Razlog za nastalo situacijo je v preveč naelektrenem in škodljivem vzdušju, ne pa v kakršnem koli dogovarjanju z drugimi strankami. Cilj je izključno v tem, da se ne razvrednoti funkcija poslanca, da poslanec ni samo glasovalni stroj," poudarja Peče.
Odhajajoči poslanci o svojem nadaljnjem političnem delovanju, predvsem po jesenskih državnozborskih volitvah, menda še ne razmišljajo. "Mi vemo, kaj bomo počeli v tem mandatu," pravi Peče in napoveduje, da bodo poslansko delo opravljali še bolj kakovostno kot doslej, saj "nad njimi ne bo več pritiskov, groženj in želja, ki prihajajo s strani vladne politike." Sicer pa negativnih sporočil s terena niso dobili in pričakujejo, da bodo kmalu dobili veliko privržencev. Glede pritiskov na poslansko skupino Peče pojasnjuje, da so "določeni ključni momenti, kjer se potrebuje kvorumska večina", zaradi katere je vladna politika izkoriščala poslansko skupino, kar je omogočil vodja poslanske skupine Jelinčič. "Najbolj sporno je, da si je vodja poslanske skupine iz dneva v dan premislil o še tako pomembni zadevi," pravi Peče ter pri tem omenja glasovanje o kandidatu za guvernerja centralne banke, ustavnih sodnikih, azbestnem zakonu in imenovanju ministrov.
Odločitev Bogdana Baroviča, ki je spremenil svojo odločitev o odhodu iz nacionalne stranke, preostali trije poslanci spoštujejo, so pa nad njo razočarani (več o Barovičevi hitri in spektakularni vrnitvi v SNS pišemo v rubriki Sorodni članki). Tako Žgajner Tavševa kot Zagorac pa sta zatrdila, da sta se za takšno potezo odločila po tehtnem in treznem premisleku, obenem pa s preostalimi poslanci SNS pričakujeta korektno sodelovanje brez "pranja umazanega perila". Peče je tudi zanikal, da je za nastali položaj posledica petkovih dogodkov ob praznovanju Jelinčičevi 60-letnice. Je pa potrdil, da je v soboto kmalu po polnoči od Jelinčičevega pomočnika dobil SMS sporočilo, da v stranki ni več zaželen.

Prijatelj: Hvala SNS, da sem lahko tak lokalpatriot
Odločitev Saša Pečeta, Barbare Žgajner Tavš in Boštjana Zagorca, da izstopijo iz poslanske skupine SNS, njihov dosedanji strankarski kolega in poslanec Srečko Prijatelj obžaluje, označil pa jo je za nespametno dejanje. Sam v poslanski skupini SNS ostaja in pravi, da "niti za sekundo" ni pomislil, da bi jo zapustil. "Kandidiral sem na tej strankarski listi, z rezultati dela sem zadovoljen, stranki pa se zahvaljujem, da sem lahko bil tak lokalpatriot," je pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo. Kot je dejal, je za odločitev treh poslanskih kolegov izvedel v nedeljo, ko se je vrnil iz Egipta. Zanj je dejanje kolegov nespametno, a gre za njihovo legitimno odločitev. Ta je po njegovem prepričanju slaba, saj "volivci tistih, ki prestopajo, ne nagrajujejo". Poslanci, zlasti Peče in Žgajner Tavševa, pa po njegovih besedah tudi ne bodo imeli več takšne pozicije, kot so jo imeli znotraj stranke sedaj. V vsaki poslanski skupini je včasih tudi kakšno nesoglasje, a ga ni modro reševati na tak način. Takšno dejanje je nespametno in "meji na otroške odločitve, sploh pa če je vzrok, da ti nekdo reče Saško," je dejal Prijatelj, eden od treh članov sedaj prepolovljene poslanske skupine SNS. Čeprav bo ta sedaj manjša, pa se Prijatelj ne boji, da bi bila zaradi tega pri svojem delu oslabljena. O njenem dosedanjem delovanju pravi, da se v njej odločajo projektno. Podpirajo projekte, ki so za Slovenijo dobri in se ne odzivajo kot večina strank, da je treba predlog raztrgati, če pride iz sosednjih vrst. Zato včasih podprejo tudi vladne predloge. "Pri nas, v naši poslanski skupini je demokracija odločanja na najvišji možni točki," odgovarja na nekatere domneve, da naj bi odločal predvsem predsednik stranke Zmago Jelinčič. K temu dodaja, da predsednik sam s svojim načinom vodenja dovoljuje, da delujejo "lokalpatriotsko", da lahko nekaj naredijo za svoj kraj, denimo sam za območje Primorske, s katerega prihaja.

Jelinčič je v bistvu več kot stranka ...
Predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije (FUDŠ) v Novi Gorici Matevž Tomšič je za STA ocenil, da bo SNS zaradi razpad poslanske skupine na kratki rok oslabljena, vendar bo politično preživela. Nasprotno pa "odpadli" poslanci SNS na čelu s Sašem Pečetom v prihodnosti ne bodo igrali pomembnejše politične vloge, še meni. Podobno meni tudi profesor politologije na Fakulteti za družbene vede (FDV) Milan Balažic. Prepričan je, da lahko Pečetova skupina politično preživi le, če se pridruži drugi stranki, recimo SLS (glej rubriko Sorodni članki in najnovejši spor med Jelinčičem in predsednikom SLS Bojanom Šrotom).
Tomšič je opozoril, da so bila razhajanja v stranki precej očitna. "Zato me ne prepriča zgodba, da je vzrok za trenja nastal na proslavi ob 60-letnici predsednika stranke," je dodal. Ob tem je poudaril drugačen odnos predsednika SNS Zmaga Jelinčiča do drugih političnih dejavnikov, zlasti vlade. Medtem, ko je predsednik SNS bolj naklonjen vladi, so imel drugi poslanci bolj oster odnos do nje, je pojasnil. "Vendar je bil takšen odnos tudi v času prejšnjih vladnih garnitur," je poudaril predavatelj na FUDŠ in dodal, da je Jelinčič podpiral tudi vlade, ki jih je vodil nekdanji premier Janez Drnovšek. Glede odhoda treh poslancev SNS iz stranke je Tomšič dejal, da so takšna trenja za omenjeno stranko značilna. "Podobno je bilo pred 15 leti, po državnozborskih volitvah leta 1992, ko je po prihodu v parlament stranka razpadla," je pojasnil. Dodal je, da je stranka tedaj razpadla na podlagi nasprotij med predsednikom stranke in velikim delom tistih poslancev, ki so prišli v parlament. Pri tem je spomnil, da je jedru stranke uspelo prosperirati, medtem ko so druge skupine, ki so nastale iz SNS izginile. "Ta zgodba se sedaj ponavlja," je poudaril in dodal, da "uporniki" nimajo prihodnosti. "Stranka SNS je Jelinčič, pravzaprav je Jelinčič v bistvu več kot stranka, saj ima večjo podporo kot njegova stranka," je še pojasnil predavatelj FUDŠ. Po njegovem mnenju nima nobeden od "odpadnikov" Jelinčičeve karizme. Tomšiču se zdijo "privlečeni za lase" tako Pečetovi očitki o vplivu Janeza Janše na stranko kot očitki predsednika SNS o vlogi Bojana Šrota in SLS pri poskusih oslabitve SNS. "Jelinčič je samosvoja osebnost, ki je zelo spretna pri preživetju na politični sceni, zato dvomim, da bi imel premier kakršen koli vpliv nanj," je dejal in dodal, da je predsednik SNS pač presodil, da "več potegne s takšnim odnosom do vlade". Meni tudi, da ni resnih dokazov, ki bi potrjevali Jelinčičeve trditve glede SLS.
Milan Balažic pa je prepričan, da je konflikt v stranki rezultat njene personalizacije. "V stranki Jelinčič sprejema vse odločitve, je dovolj avtokratski in zahteva subordinacijo ostalih poslancev," je pojasnil. Po njegovih besedah je predsednik SNS "paktiral levo in desno, sklepal kravje kupčije ter po načelu kdo da več ohranil sebe, stranko in finančno zaledje". Takšna politika bo po mnenju profesorja FDV prej ko slej naletela na odpor, saj se drugi poslanci čutijo odrinjene in menijo, da si zaslužijo večjo pozornost. Prepričan je, da je šlo pri sporu v SNS za konflikt med osebnostmi, vendar pa se sedaj naknadno išče politične razloge.
Balažic meni, da bo Jelinčičeva SNS na naslednjih državnozborskih volitvah dobila vsaj tri poslance, saj je Jelinčič karizmatičen za del volivcev. "Kar se tiče Pečeta, je treba vedeti, da bi ustanovitev lastne stranke zahtevala veliko garanja in financ, česar pa njegova skupina nima," je poudaril. Zato je Balažic prepričan, da lahko politično preživijo le s priključitvijo drugi stranki. Meni, da bi bilo najustrezneje, če bi se priključili SLS. V tem primeru bi lahko Bojan Šrot njihov pristop v poslansko skupino SLS predstavil kot okrepitev nacionalnega dela svoje stranke, je še dodal Balažic. Pečetov očitek o Janševem vplivu in Jelinčičev očitek o vplivu SLS se zdita profesorju FDV dva različna očitka. "Pečetov očitek do neke mere drži, saj je Jelinčič sklepal dogovore z Janšo za podporo njegove stranke pri glasovanjih," je pojasnil in glede Jelinčičevih očitkov dodal, da je "pri Šrotu Jelinčičev pogled podoben Janševemu, ki vsepovsod vidi zarote". Za komentar v zvezi s sporom med Jelinčičem in Pečetom smo vprašali tudi odgovornega urednika časnika Žurnal24 Gorana Novkovića: "Glede na imena akterjev je povsem jasno, kdo bo zmagal v stranki. Še zlasti zato, ker Zmagu Jelinčiču Plemenitemu nehote vedno pomagajo Hrvati. Kadarkoli ima problem, jih najde za dežurne krivce. Seveda pa ne verjamem takšni ksenofobični zgodbi."
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Sašo Peče Barbara Žgajner Tavš Boštjan Zagorac Franceta Cukjatija Zmaga Jelinčiča Plemenitega Nad Barovičem razočarani Bogdana Baroviča Srečko Prijatelj Jelinčič je v bistvu več kot stranka ... matevž tomšič Milan Balažič Bojanom Šrotom Gorana Novkovića

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Sašo Peče: Mi vemo, kaj bomo počeli v tem mandatu!