objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Četrtek, 10. januar 2008 ob 06:14

Minister in njegov razvpiti vicekonzul se prepirata po elektronski pošti
Dimitrij Rupel: Vaša opozorila razumem kot nadlegovanje, izsiljevanje in grožnje
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Zunanji minister Dimitrij Rupel se bo očitno moral zagovarjati na sodišču, saj mu grozi kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve enakopravnosti, zlorabe uradnega položaja in nevestnega dela v službi. Vse to mu očita nekdanji vicekonzul v Zagrebu Peter Golob, ki so ga nezakonito odpustili pred šestimi leti. Junija lani pa je ljubljansko višje sodišče razveljavilo sklep o odpustitvi in ministrstvu naložilo, da mora Golobu omogočiti vrnitev na omenjeno delovno mesto, na zunanjem ministrstvu pa odločitve sodišča očitno nočejo izvršiti. O tem, da so mu v Mladiki ponudili novo delovno mesto s skoraj začetniško plačo (čeprav ima sam že devet let delovnih izkušenj), kar Golob zavrača in je vložil novi tožbi na delovno in upravno sodišče, smo na našem portalu poročali že avgusta. Od takrat pa se ni nič spremenilo.

Dopisovanje med Golobom in zunanjim ministrstvom
V začetku decembra je na Golobov poziv, da naj ministrstvo izvrši sodbo višjega sodišča in naj mu omogočijo delo na prejšnjem delovnem mestu v Zagrebu, odgovoril vodja kadrovske službe na zunanjem ministrstvu Marko Sotlar. Po njegovem mnenju je ministrstvo izpolnilo obveznosti iz sodbe, saj so mu ponudili delovno mesto na ministrstvu. Sotlar mu očita, da Golob ni hotel podpisati nove pogodbe o zaposlitvi niti sklepa o razporeditvi, prav tako pa ni dostavil vseh dokumentov za obračun razlik v plačah, kar je naložilo sodišče. Po Sotlarjevih besedah Golob ignorira odločitev sodišča, zaradi česar si je sam ustvaril anarhično situacijo, v kateri se je znašel.
Krivdo za nastalo situacijo so torej na ministrstvu zvalili na Petra Goloba. Tako so 21. decembra lani na spletnih straneh ministrstva objavili sporočilo, da so pravnomočno končani sodni postopki v tej zadevi. Zapisali so, da je sodišče v prvem sporu glede nezakonitega prenehanja delovnega razmerja ugotovilo, da odločba ni bila pravilno vročena, v drugem sporu glede prerazporeditve v notranjo službo pa ni bilo navedenega delovnega mesta. Sodišče je torej v obeh sodbah potrdilo Golobu, na ministrstvu pa pravijo, da je sodišče obe njihovi odločbi razveljavilo le zaradi formalnih napak. Ob tem mu očitajo, da je na domnevne nepravilnosti začel opozarjati šele po sklepu o razporeditvi v notranjo službo, kar Golob odločno zavrača. "Pričakujemo, da bo Peter Golob prenehal spreobračati dejstva, zlasti pa, da bo sodbe interpretiral z ustrezno mero strokovnosti, ki se pričakuje od diplomiranega pravnika in uslužbenca zunanjega ministrstva," so zapisali.


Na vse to se je odzval Peter Golob, ki je na dan samostojnosti, 26. decembra, ministru Ruplu poslal ogorčeno elektronsko pismo. "Naj vas opozorim, da vas tovrstna pisanja ne bodo odvezala vaše dolžnosti, da obe sodbi tudi izvršite, saj ste kot predstojnik ministrstva neposredno osebno odgovorni za njegovo zakonito delovanje," je ogorčeno zapisal Golob in ga pozval, da naj preneha z zavestnim in naklepnim protipravnim početjem. Če tega ne bodo storili do 10. januarja, bo Golob zoper ministrstvo vložil predlog za izvršbo, zoper Rupla kot predstojnika ministrstva pa kazensko ovadbo.
Še isti dan je s svojega mejla odgovoril sam minister Rupel. "Vaša opozorila so neumestna in žaljiva. Razumem jih kot nadlegovanje, izsiljevanje in grožnje. Kot sem Vam že povedal, bi lahko svoje neizčrpne energije, ki jih namenjate sporom in prepirom, namenili blaginji države. Namesto da se prepirate, bi lahko naredili kaj koristnega," je zapisal zunanji minister.

"Ne vem, ali naj ta vaš odgovor razumem kot sprenevedanje, ali kot popolno izgubo občutka za realnost,
" mu je pred kratkim odgovoril Golob in dodal: "Naravnost bizarno pa je, da razumete ta moja opozorila kot nadlegovanje, izsiljevanje in grožnje, saj ste vendar Vi tisti, ki mene nadlegujete z Vašimi protizakonitimi odločbami! Edina resnična grožnja, ki jo tu vidim, je Vaš lasten napuh in aroganca, ko nočete priznati sodnega poraza in spoštovati obeh pravnomočnih sodb. Zaradi tega Vašega ignoriranja sodne veje oblasti bi Vas v delujoči pravni državi že zdavnaj doletela ustavna obtožba!"  Nekoliko cinično je nadaljeval, da bi morda v teh šestih letih, kolikor se bori za svoje pravice, lahko preprečil katerega od Ruplovih spodrsljajev, pri tem omenja noto N-25/05 z dne 25.1.2005, s katero "ste podarili slovensko narodno ozemlje pri Hotizi sosednji državi in posledično omogočili Hrvatom gradnjo mostu čez Muro ter ceste do Mirišča". Golob je zato prepričan, da to njegovo opozarjanje na Ruplove protizakonitosti koristi blaginji države. Zunanjemu ministru je zato še enkrat svetoval, da naj si prebere izreka obeh sodb, ki sta napisani v povsem razumljivem jeziku, zato mu kot univerzitetnemu profesorju, ki celo poučuje na goriški pravni fakulteti, razumevanje obeh besedil ne bi smelo predstavljati prevelikega problema. Hkrati mu svetuje, da naj za razlago obeh besedil lahko povpraša tudi katerega od kolegov s pravne fakultete.

Spor se sicer vleče že skoraj sedem let. Golob se je v začetku leta 2001 zaposlil kot tretji sekretar oziroma vicekonzul na veleposlaništvu v Zagrebu, kjer je nato devet mesecev vodil konzularni oddelek. Ko je zunanjega ministra Rupla pisno opozoril, da nekateri visoki funkcionarji zunanjega ministrstva (pri tem je mislil na sedanjega državnega sekratarja na ministrstvu Andreja Štera) od njega in drugih diplomatov zahtevajo nezakonito izdajanje vizumov oziroma da zlorabljajo svoj uradni položaj (sum sklepanja fiktivnih pogodb o najemu rezidence v Zagrebu za polovico nižji znesek, protiustavno omejevanje svobode gibanja diplomatom, sum zlorabe službenih telefonov ipd.), ga je Rupel odpoklical z mesta vicekonzula in ga premestil nazaj na ministrstvo, pozneje pa so mu delovno razmerje odpovedali. Za razlog pa so navedli neredno prihajanje na delo. Takrat je Golob sprožil delovnopravni spor, ki se je junija 2007 zaključil v njegovo korist. "Naj opozorim, da nihče od odgovornih, ki so zagrešili nepravilnosti, ki sem jih razkril, ni bil deležen nobenih sankcij. Sankcioniran sem le jaz, ki sem nepravilnosti prijavil," se razburja Golob in dodaja, da odgovorni za razkrite in dokazane nepravilnosti sploh niso bili sankcionirani, temveč celo nagrajeni. Šter je namreč postal državni sekretar, takratnega vodjo Konzularnega sektorja MZZ Andreja Grassellija, ki naj bi od Goloba zahteval, da makedonski študentki omogoči bivanje v Sloveniji kar na podlagi vstopnega vizuma, pa so imenovali za člana vladne komisije za pritožbe iz delovnega razmerja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dimitrij rupel Peter Golob Dopisovanje med Golobom in zunanjim ministrstvom Marko Sotlar Andreja Štera Andreja Grassellija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Minister in njegov razvpiti vicekonzul se prepirata po elektronski pošti