objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 10. januar 2008 ob 13:34

Veso Stojanov končno prevzel Mag, Silvester Šurla takoj na dopust
Danilo Slivnik ostaja brez kolumne v Magu, menda na lastno željo
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Novi odgovorni urednik tednika Mag Veso Stojanov je včeraj popoldne prevzel uredništvo, dosedanji vršilec dolžnosti odgovornega urednika Silvester Šurla pa je po primopredaji zapustil pisarno in odšel na dopust. Po naših informacijah je primopredaja uredniških poslov med Šurlo in Stojanovim trajala uro in pol ter je potekala povsem mirno. Zraven je bila tudi nova namestnica Stojanova, dosedanja novinarka Dela, Mateja Babič. Uredništvo Maga v 14. nadstopju Delove stolpnice pa so okrepili še Delovi novinarji Gorazd Utenkar, Maja Megla in Anuška Delič. Poleg Šurle je od magovcev na dopustu že Igor Kršinar, na dopust pa je odšla tudi novinarka Biserka Karneža Cerjak.
Šurla je Stojanova obvestil tudi o odločitvi Danila Slivnika, da za Mag ne bo več pisal kolumen, kar se je zgodilo že v zadnji številki. Zadnje tri številke Maga so bile sicer predvsem posvečene napadom na lastnike Dela in Maga, Pivovarno Laško, njenega predsednika uprave Boška Šrota ter vodilna nadzornika Dela, Andrijano Starina Kosem in Stojana Zdolška. Šurla je tako v svojem zadnjem uredniškem uvodniku med drugim zapisal, da Pivovarna Laško ni vredna, da bi bila lastnica kateregakoli slovenskega medija, še najmanj pa Maga. Odslej naprej tovrstnih člankov seveda ne bo več, uprava Dela pa ima tudi možnost delovne prerazporeditve novinarjev Maga po drugih Delovih uredništvih.

Novinarji Maga so ob tem izdali še eno sporočilo za javnost, kjer so izrazili nov protest zoper, kot so zapisali, politično-kapitalski prevzem Maga. V protestu novinarje, ki se nameravajo pridružili novemu odgovornemu uredniku Vesu Stojanovu in priti na Mag, pozivajo, naj "ne sodelujejo v tej umazani igri", Stojanovu pa sporočajo: "Veso, go home!" Po navedbah novinarjev so Stojanova do zdaj že večkrat pozvali k odstopu. Navajajo, da so se njihovemu pozivu pridružili tudi aktiv novinarjev Dela, Društvo novinarjev Slovenije, Združenje novinarjev in publicistov, Blaž Zgaga in Matej Šurc ter Evropska federacija novinarjev. "Na vse to se Stojanov očitno požvižga in vztraja pri imenovanju, za svojo misijo pa nabira kader novinarjev, s katerimi namerava zadušiti upor Magovih novinarjev proti politično-kapitalskim pritiskom," pišejo novinarji. Vse novinarske kolege, ki bi se odločili za prihod na Mag, zato novinarji opozarjajo, da se "morajo zavedati, da bodo sodelovali v brutalnem obračunu, ki sta ga proti nam zrežirala predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem in podpredsednik Stojan Zdolšek". Novinarji pri tem opozarjajo, da je nadzorni svet, preden se je odločil, da bo odgovornega urednika izbral na javnem razpisu, to mesto ponudil vršilcu dolžnosti Silvestru Šurli, medtem pa naj bi ga dva nadzornika izsiljevala s svojimi posegi v vsebino časopisa. Po mnenju novinarjev sta nadzornika pri tem prekoračila svoja pooblastila, saj se, kot so zapisali, "nadzorni svet nima pravice vmešavati v delo novinarjev". Po prepričanju novinarjev sta nadzornika pri tem uživala vso podporo lastnika časopisne hiše Delo, to je Pivovarne Laško: "To je jasno na podlagi tega, da njen predsednik Boško Šrot ni niti odgovoril na naše proteste, v službi za stike z javnostjo pa so celo pozdravili odločitev o imenovanju odgovornega urednika Maga mimo soglasja novinarjev." S tem je bila po navedbah novinarjev na laž postavljena Šrotova javno izrečena zaveza, da Dela ne bo zlorabljal za zasebne interese oziroma interese Pivovarne Laško. Veso Stojanov bo po prepričanju novinarjev v svoji misiji izpolnjeval predvsem "ukaze nadzornega sveta". To je mogoče po njihovem mnenju sklepati že na podlagi dejstva, da je v nadzornem svetu predstavljal zaposlene, a vendar ni nikoli protestiral zaradi pritiskov na novinarje Maga. Stojanov ukaze nadzornega sveta po njihovem prepričanju sicer izpolnjuje tudi že sedaj s tem, da vztraja pri imenovanju za odgovornega urednika, čeprav ga ni na glasovanju podprl niti eden novinar Maga. "S tem se potrjuje naš očitek, da gre pri Magu za sovražni prevzem in da ima zadeva širši politični kontekst. Odgovorni urednik Maga namreč ne more postati nekdo, ki ni usklajen z aktualno politično usmeritvijo ključnih ljudi v vodstvu časopisne družbe in njene lastnice, kar je diskriminacija novinarjev zaradi njihovega osebnega prepričanja," so zapisali novinarji.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Veso Stojanov silvester šurla Mateja Babič Gorazd Utenkar Maja Megla Anuška Delič Igor Kršinar Biserka Karneža Cerjak Danila Slivnika Boška Šrota Andrijano Starina Kosem Stojana Zdolška Blaž Zgaga Matej Šurc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Veso Stojanov končno prevzel Mag, Silvester Šurla takoj na dopust