objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 15. januar 2008 ob 15:20

Janša si zatiska oči in ušesa, ne zatiska pa si ust
Prva novinarska konferenca poslanske skupine Lipa je bila namenjena predvsem kritiki vlade
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Trije nekdanji poslanci Jelinčičeve Slovenske nacionalne stranke (SNS) Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac so po včerajšnji ustanovitvi poslanske skupine Lipa imeli prvo novinarsko konferenco. Zanjo je vladalo veliko zanimanje med sedmo silo, zato je poslanka Žgajner Tavševa obljubila, da bodo v prihodnje rezervirali večjo sobo, kjer naj bi bilo dovolj prostora za vse novinarjev. Tema konference so bile aktualne politične razmere, pri tem pa je Žgajner Tavševa ostro kritizirala vlado Janeza Janše na področju socialne politike, saj čedalje več Slovencev živi z zelo nizkimi dohodki. "Sramota, da se predsednik vlade Janša in gospodarski minister bahata z gospodarsko rastjo in proračunskim presežkom," je bila ostra poslanka, ki meni, da ne bi smeli varčevati na račun socialnih zadev. Po njenih besedah je problematično to, "da danes v naši državi živi 47.000 otrok, ki so revni, in da je pol milijona lačnih Slovencev". Opozarja, da se je 40 odstotkom slovenskim gospodinjstvom znižal socialni standard, kar je alarmanten podatek. Vlada sicer predlaga nekatere socialne ukrepe, a jih poslanka ocenjuje kot "pesek v oči". Ti ukrepi bodo namreč začeli veljati šele v drugi polovici letošnjega leta.
Oster je bil tudi podpredsednik državnega zbora Sašo Peče, ki je tudi vodja nove poslanske skupine. Peče se sprašuje, zakaj vlada prodaja državno bogastvo, zakaj se dvigujejo cene in zakaj je večji del delojemalcev nezadovoljnih, če pa vlada ves čas govori le o gospodarski rasti in proračunskem presežku. Po njegovih besedah vlada še vedno navaja netočne vzroke za nastalo inflacijo. Poudarja, da so bile vlade in parlamenti ostalih članic EU sposobni ublažiti negativne vplive, tudi če prihajajo iz tujine. "Pri nas pa si predsednik vlade zatiska oči in ušesa, ne zatiska pa si ust," je dejal Peče, ki zavrača očitke nekaterih politikov, da so napovedane stavke politično motivirane. "To pomeni, da se ljudje, ki dajejo takšne insinuacije, ne sprašujejo, kako lahko nekdo preživi s 300 ali 400 evri na mesec," je prepričan poslanec in dodaja, da so tudi zato podpisali zahtevo LDS za izredno sejo o inflaciji.
#lipa#
Na novinarski konferenci se je na vprašanje, kako komentira sinočnjo oddajo Vroči stol, v katerem je poleg omenjenih treh poslancev gostoval nekdanji poslanec SNS in sedanji ajdovski župan Marjan Poljšek, Peče le nasmehnil, nato pa dejal, da ne bo komentiral. Svoje mnenje o ponedeljkovi oddaji Vladimirja Voduška na TV Slovenija pa je ekskluzivno za naš portal podal po tiskovki. Peče je še povedal, da naj bi spomladi iz društva Lipa nastala politična stranka, ki bo poskušala nagovoriti čim širši krog ljudi oziroma volivcev, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jelinčičeve Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš Boštjan Zagorac Janeza Janše Marjan Poljšek, Vladimirja Voduška

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša si zatiska oči in ušesa, ne zatiska pa si ust