objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Torek, 22. januar 2008 ob 05:11

Milijonska odškodnina za Popoviča?
Finančno ministrstvo odpravilo davčni odločbi, ki sta mu očitali utajo davkov; sledi tožba
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Koprski župan Boris Popovič je napovedal tri milijone evrov težko odškodninsko tožbo proti državi, ki je skoraj pet let odločala o njegovi pritožbi zoper davčni odločbi. Davčni urad je namreč zoper Popovičevi podjetji BPC in Food Party marca 2003 izdal odločbi, ki sta ga bremenili utaje davka za okoli 800 milijonov tolarjev. Popovič se je takrat pritožil na finančno ministrstvo, ki pa je po skoraj petih letih omenjeni odločbi odpravilo in zadevo vrnilo v vnovično obravnavo. Po besedah Popovičevaga odvetnika Francija Matoza to pomeni, da družbi trenutno davčni upravi ne dolgujeta ničesar. Matoz je prepričan, da bo ob pravilni uporabi materialnega prava in znanih dejstev v ponovljenem postopku lahko ugotovljeno le, da sta županovi družbi svoje obveznosti poravnavali redno in v skladu z zakonom. Pri tem se je odvetnik skliceval na odločitev Bajukovega ministrstva. Ugotovili naj bi namreč, da je bila v davčnem postopku dejansko kršena pravica davčnemu zavezancu, da bi navajal dejstva in predlagal dokaze ter se izjasnil o listinah, ki so bile podlaga za obračun davčne obveznosti. Ugotovili naj bi tudi, da je prvostopenjski organ v davčnem postopku nepravilno opravil oceno prihodkov davčnih zavezancev in pri tem ni upošteval podatkov o nabavi pijač za leto 2001. Po njihovem mnenju naj v ponovljenem postopku davčni organ opravi ugotovitev (cenitev) prihodkov tako, da bodo ti čim bolj verjetni, saj v preteklosti opravljena cenitev ni bila verjetna, je še pojasnil Matoz. Odločba naj tudi ne bi vsebovala obrazložitve glede davka na dodano vrednost, ki naj bi bil obračunan na celotni znesek. Ministrstvo naj bi ugotovilo tudi, da ni nikakršnih dokazov, da naj bi direktor podjetja določen denar v lasti podjetja porabil v lastne namene. Ker te osnove ni bilo, po mnenju ministrstva zato tudi ni bilo pogojev za nastanek davčne obveznosti, oziroma ni bilo osnove za to, da so v nadaljevanju ta dohodek pripisali v dohodnino Popoviču in na podlagi tega obnovili tudi postopek odmere dohodnine.
Franci Matoz pričakuje, da bo davčni urad v ponovljenem postopku bolj ažuren kot v prvotnem postopku in bo ponovljeni postopek opravil v zakonsko določenih rokih. To pomeni, da mora davčni urad v 30-ih dneh ponoviti inšpekcijski postopek, v 60-ih dneh pa izdati nove odločbe.
Čeprav postopek še ni končan, pa je Matoz napovedal odškodninsko tožbo zoper državo zaradi ravnanja davčnih inšpektoric. V prvem postopku naj bi bila pravila kršena pri rokih, župan in podjetji pa so imeli v tem času blokiran račun. Prav tako je prišlo do prisilne poravnave podjetja BPC, do katere ne bi prišlo, če bi bila zadeva rešena pravočasno, je tožbo obrazložil odvetnik Matoz. "Vse je, kot sem ves čas trdil, da sta podjetji BPC in Food party ves čas delovali zakonito," pa je povedal Popovič in kot že v preteklosti ponovil, da je šlo za politični konstrukt. Več kot jasna je po njegovih besedah tudi oprostilna sodba koprskega sodišča. Prepričan je, da sta davčni inšpektorici, ki sta postopek vodili, vse skupaj napihnili in zadevo "peljali" politično. "Če nam Durs ne bi škodil nam v prisilno poravnavo ne bi bilo treba iti," je menil koprski župan, ki pravi, da je s tem nastala ogromna gmotna škoda, ki jo bo nekdo moral povrniti, "na žalost bo to država in davkoplačevalci". "Enkrat nekdo mora pač tožiti državo, sicer se bodo takšne stvari nadaljevale," je dodal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boris Popovič Francija Matoza Bajukovega

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Milijonska odškodnina za Popoviča?