objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 23. januar 2008 ob 05:09

SLS+SMS+Lipa+Popovič = Jablana
Bojan Šrot plete široko predvolilno koalicijo; tarče: Darko Krajnc, Sašo Peče in Boris Popovič
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Danes naj bi se znova sestali predstavniki Slovenske ljudske stranke in Stranke mladih Slovenije na temo predvolilne koalicije. Tajno srečanje bo po naših informacijah v Ljubljani, dobili pa se bodo predsednika obeh strank, Bojan Šrot in Darko Krajnc, generalni sekretar SMS Jože Vozelj in šef podmladka ter vodja stikov z javnostmi SLS Rok Ravnikar. Mimogrede, Ravnikarja naj bi Šrot v kratkem imenoval za novega generalnega tajnika SLS. Naši viri trdijo, da gre za odločilen sestanek glede dogovora o koaliciji (če bo šlo danes vse posreči, naj bi v petek podpisali pismo o nameri), v prihodnjih tednih pa naj bi o predvolilni koaliciji obeh strank formalno odločili tudi organi obeh strank. Liderji SMS naj bi se zavzemali za tako imenovano neideološko koalicijo, kjer so v ospredju politična vprašanja, vitalnega pomena za SMS, denimo odnos do okolja, stanovanjska politika, zaposlovanje mladih in, zanimivo, nadaljnja krepitev Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos. Koalicija, ki bi temeljila na ideoloških postavkah, pa za SMS menda ne pride v poštev, saj naj bi bila večina članov in volivcev SMS bolj liberalno usmerjena in v tem smislu bližje Pahorjevim Socialnim demokratom in LDS, ki jo vodi Katarina Kresal.

Noga Kresalovi in Pahorju
Medtem so pogovori o morebitni koaliciji z LDS dokončno padli v vodo (z drugimi besedami, vodstvo SMS je Kresalovi dalo nogo), SMS pa naj bi zavrnil tudi posebno ponudbo Socialnih demokratov, ki so jim predlagali pridružitev, ne pa tudi koalicijo. SD naj bi SMS ponudil pet tako rekoč izvoljivih volilnih okrajev, denimo Pesnico pri Mariboru, kjer bi kandidiral predsednik SMS Krajnc, ali pa volilni okraj za župana Tolmina Uroša Brežana, ki je tudi podpredsednik SMS. Kot rečeno, stranki nista prišli skupaj, toda po nekaterih informacijah še vedno obstaja možnost, da se bo v prihodnjih tednih del SMS preselil k Socialnim demokratom; menda gre za neformalno frakcijo, ki ji ne diši preveč predvolilna koalicija s SLS.
Koalicija in ne pripojitev pa je za SMS pomembna tudi iz finančnih razlogov. Na podlagi volilnih rezultatov zadnjih državnozborskih volitev namreč SMS pripada mesečno 6.955 evrov, kar sploh ni malo denarja za delovanje zunajparlamentarne stranke. Za primerjavo: največja stranka v državnem zboru Janševa SDS, denimo, iz državnega proračuna dobi samo desetkrat več, to je slabih 67.000 evrov mesečno.
Pomembno vlogo pri približevanju SMS in SLS naj bi odigrala tudi Drago Žura, vplivni direktor ŠOU Maribor in predsednik sveta SMS, ter Marko Diaci, nekdanji poslanec SMS iz Šentjurja pri Celju, ki bi se rad s pomočjo predvolilne koalicije znova zavihtel v poslanske klopi. Pri LDS in SD pa razlagajo, da so se liderji SMS pri navijanju za koalicijo s Šrotom in SLS pač odločili za boljšo finančno ponudbo. Po drugi strani pa Socialnim demokratom tako široka Šrotova desnosredinska koalicija tudi po svoje ustreza, saj po tihem navijajo, da bi Šrot na desnici Janševi SDS pobral čim več glasov.

Peče prisega, da gredo na volitve sami
Ni pa SMS edina stranka, s katero naj bi predvolilno koalicijo pletel Bojan Šrot. Druga stranka naj bi bila Slovenska lipa, ki jo ustanavljajo odpadniški poslanci SNS, Barbara Žgajner Tavš, Sašo Peče, Boštjan Zagorac. Peče nam je povezovanje z ljudsko stranko odločno zanikal in zatrdil, da gredo na volitve sami, dobili pa naj bi presenetljivo veliko glasov. Mimogrede, Peče je za naš portal tudi demantiral govorice, da naj bi zadnje čase naokoli hodil oborožen s pištolo in posebnim pendrekom (menda naj bi se tako oborožen sprehajal tudi po državnem zboru, saj gredo poslanci lahko mimo detektorja kovin ob glavnem vhodu), češ da naj bi se bal za svojo varnost. "Niti na misel mi ne pride, da bi bil oborožen," pravi Peče.

Popovič se menda odloča med Šrotom in Auerjem
Šrotov tretji koalicijski partner naj bi bil koprski župan Boris Popovič, z mini koalicijo list Koper je naš, Izola je naša in Piran je naš. Močna zveza med Popovičem in ljudsko stranko (na Primorskem SLS sicer stoji zelo slabo) je po naših informacijah Popovičev prijatelj in dolgoletni poslovni partner Aldo Babič, nekdanji direktor Casinoja Portorož, ki ga je SLS oziroma vladna koalicija postavila za člana uprave Luke Koper. Babič naj bi Popoviča prepričeval, da na jesenskih parlamentarnih volitvah sam ne more dobiti več kot 10.000 glasov, zato naj se, če želi postati poslanec, poveže v predvolilno koalicijo z ljudsko stranko. Toda Popovič, ki zadnje čase gladko zmaguje v sodnih in davčnih procesih (kar se mu bo nedvomno pozitivno poznalo tudi na volitvah), naj bi se o morebitni koaliciji pogovarjal tudi z razvpitim mariborskim medijskih podjetnikom in liderjem Liste za pravičnost in razvoj Stojanom Auerjem, ki je na zadnjih lokalnih volitvah v Mariboru dobil presenetljivo veliko mandatov. Politične ambicije Stojana Auerja, ki bo letos očitno slavil tudi v oddaji Piramida na TV Slovenija, pa so znane: postati poslanec ali deželni glavar, pozneje pa morda celo mariborski župan. Medklic: če bi se Popovič zdilal z Bojanom Šrotom, bi Auer seveda takoj odpadel, predvsem zaradi mariborskega župana in vplivnega člana SLS Franca Kanglerja; Kangler in Auer, ki je v mariborskem mestnem svetu v opoziciji, sta namreč huda politična nasprotnika.
Po naših informacijah naj bi predvolilna koalicija, ki jo gradi prvak SLS Bojan Šrot, na volitvah nastopila pod novo skupno blagovno znamko (skratka ne kot SLS), nekaj podobnega, kot je v Italiji Oljka. Tako je slišati, da bi bi se Šrot-Krajnc-Popovič koalicija utegnila imenovati Jablana …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan šrot Darko Krajnc Jože Vozelj Rok Ravnikar Drago Kos Pahorjevim Katarina Kresal Noga Kresalovi in Pahorju Uroša Brežana Janševa Drago Žura marko diaci Peče prisega, da gredo na volitve sami Barbara Žgajner Tavš, Sašo Peče Boštjan Zagorac Popovič se menda odloča med Šrotom in Auerjem Boris Popovič Aldo Babič Stojanom Auerjem Franca Kanglerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

SLS+SMS+Lipa+Popovič = Jablana