objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sreda, 30. januar 2008 ob 11:35

Mesarič mlajši kupuje Večer, menda zaradi zaslužka, ampak ni edini
Poznavalci: da gre za poskus razbijanja koncentracije lastništva Pivovarne Laško v Večeru
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Infond Holding, največji lastnik Večera, ki obvladuje nekaj več kot 58 odstotkov lastniškega deleža, je 20 odstotkov Večera prodal javnosti povsem neznanemu podjetju Fimes, katerega ustanovitelj in direktor je Gregor Mesarič. Gre za sina nekdanjega predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Črta Mesariča, ki je zdaj direktor NLB Montenegro banke v Črni gori. Črt Mesarič je bil po odhodu z NKBM (zamenjal ga je Matjaž Kovačič) nekaj časa svetovalec prvega človeka Pivovarne Laško Boška Šrota, Laščani pa so že dalj časa lastniško tesno prepleteni z Infond Holdingom.
Poznavalci ocenjujejo, da naj bi bila prodaja omenjenega deleža v Večeru poskus razbijanja koncentracije deležev, ki naj bi jih imeli Infond Holding, Pivovarna Laško in Delo v Večeru, Mesaričevo podjetje Fimes pa naj bi bilo tako imenovani slamanti kupec - morda za Laščane. Direktor urada za varstvo konkurence Jani Soršak je namreč decembra lani sprožil postopek zoper omenjene družbe, ker naj bi pridobile skupni nadzor nad Večerom. Poleg Infond Holdinga in novega lastnika 20-odstotnega deleža je večji posamični lastnik Večera še Delo, ki ima v lasti slabih 20 odstotkov delnic; večja lastnika sta še Slovenska odškodninska družba s slabimi 10 odstotki in Delo Prodaja s slabimi sedmimi odstotki. Holding Infond, ki je v večinski lasti mariborske družbe Center Naložbe, je med drugim največji posamični lastnik tudi Pivovarne Laško in 24,98-odstotni lastnik Mercatorja.
Gregor Mesarič je za naš portal potrdil nakup petine Večera, ni pa želel povedati, koliko je za to plačal, zagotovo pa je šlo za več milijonov evrov. Naši viri trdijo, da je bila transakcija težka štiri do pet milijonov evrov. Motiv nakupa je po Mesaričevih besedah zaslužek (na naše vprašanje, ali bo Večer prodal naprej, nam je odgovoril, da je to odvisno od ponudbe), sicer pa se je Gregor Mesarič pred tremi meseci vrnil iz Novega Sada, kjer je bil uslužbenec NLB Continental banke. Živi v Ljubljani in Mariboru, kjer je tudi sedež njegovega podjetja Fimes. Gregor Mesarič nam je tudi potrdil, da on ni bil edini kupec Večera. Tako naj bi slabih 20 odstotkov (19,93) mariborskega časnika od Infond Holdinga romalo k Tovarni Vozil Maribor (je v lasti Viator&Vektorja, katerega vodi Zdenko Pavček, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije), ki naj bi delež v prihodnje še povečevala. Podobno velik paket Večerovih delnic je od Infonda nabavila tudi družba Rig, ki jo vodi Rafael Kos.
Direktor in odgovorni urednik Večera, Uroš Skuhala in Tomaž Ranc, Mesaričevega nakupa ne komentirata, prav tako je brez komentarja ostal predsednik nadzornega sveta Večera, mariborski odvetnik Dušan Mohorko.
Lastniške spremembe v časniku Večer naj bi bile tesno povezane tudi z govoricami o prevzemu Pivovarne Laško, ki naj bi ga pripravljali Infond Holding, Center Naložbe in Cestno podjetje Maribor (po tej lastniški logiki bi Laščani pravzaprav prevzemali sami sebe), operacijo pa naj bi financirale Nova ljubljanska banka, Nova kreditna banka Maribor, Celjska banka, Probanka, Abanka in Factor banka (torej prava bančna hobotnica), o čemer so včeraj poročali v časniku Finance. Naši viri pa trdijo, da je operacija preko državnih bank, zlasti NLB, praktično neizvedljiva, saj mora, zaradi razsežnosti posla o tem odločati nadzorni svet, kjer pa ima večino država. Glede na totalno politično vojno med predsednikom vlade Janezom Janšo in Boškom Šrotom je skoraj nepredstavljivo, da bi vlada pred svojim nosom dovolila prevzem Pivovarne Laško z garancijami državnih bank.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Mesarič Črta Mesariča matjaž kovačič Boška Šrota Jani Soršak Zdenko Pavček Rafael Kos Uroš Skuhala Tomaž Ranc Dušan Mohorko Janezom Janšo

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mesarič mlajši kupuje Večer, menda zaradi zaslužka, ampak ni edini