objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Petek, 1. februar 2008 ob 14:02

Nova vladna uganka: je mali Skipti sploh sposoben kupiti naš Telekom?!
Neuradno: odločitev o prodaji odložena zaradi finančnega pregleda islandske firme
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Najnovejša odločitev komisije za prodajo državnega Telekoma, da nadaljevanje pogajanj o prodaji manjšinskega deleža zamakne še za dva tedna, je po naših informacijah pogojena z nekaterimi novimi neznankami okoli doslej menda rahlo favoriziranega islandskega podjetja Skipti.
Pogajalci Skiptija naj ne bi znali dovolj jasno pojasniti, kje bodo dobili denar za financiranje nakupa, in drugič, ali so ga sploh sposobni zbrati. Po dostopnih podatkih je namreč Skripti (kot lastnik islandskega telekomunikacijskega podjetja Siminn) desetkrat manjše podjetje od slovenskega Telekoma; v uradnem poročilu islandske družbe Exista, s sedežem v Reykjaviku, ocenjujejo, da je njihov 43,5-odstotni delež v Skiptiju težak 154 milijonov evrov, kar pomeni, da se celotna vrednost Skiptija suče okoli 320 milijonov evrov, medtem ko naj bi bila 49,13-odstotna vrednost Telekoma okoli 1,5 milijarde evrov. Prav tako ni jasno, zakaj naj bi Skipti v Telekomu dolgoročno lahko pridobil večino, Telekom pa naj bi se pogodbeno obvezal, da večinskega lastniškega deleža v Skiptiju nikoli ne bo kupil. Res je, da naj bi Skipti razliko v ceni medsebojnega lastništva poplačal z gotovino, toda logično vprašanje je, kako lahko financiraš nakup, če si vreden samo 300 milijonov, kupuješ pa delež firme, ki je vreden petkrat več. Zato naj bi vlada naročila skrben finančni pregled Skiptija, ki ga v tem trenutku menda že opravlja Telekom. Šele potem, ko bo ugotovljena dejanska vrednost Skiptija, se bo komisija pod vodstvom Matjaža Janše odločila, koga predlagati za nadaljevanje pogajanj o prodaji slovenskega Telekoma, Skipti ali konzorcij Bain Capital& Axis Capital & BT. Govorice, da naj bi slednji že izpadel iz igre, ki se ponavljajo zadnja dva tedna, očitno niso točne, sicer komisija za prodajo Telekoma ne bi prestavila pogajanj; direktor upravljanja v Bain Capitalu Michel Plantevin pa je že izjavil, da so "upoštevali nekatere pomisleke komisije" in struktura njihovega nakupa naj bi zdaj že bila usklajena z novo protitajkunsko zakonodajo Janševe vlade. Mimogrede, konzorcij Bain Capital upravlja s 65 milijardami evrov, med njegovimi ustanovitelji leta 1984 pa najdemo tudi Mitta Romneyja, nekdanjega guvernerja države Massachusetts in resnega republikanskega kandidata za novega predsednika ZDA.

Zanimivo je tudi, da je še pred nekaj meseci prvi človek Skiptija Brynjalfur Bjarnason čisto zares trdil, da so Skiptijeva glavna poslovna orientacija Skandinavija in Baltske države (glej spletno stran Existe), toda strategijo so očitno kar naenkrat postavili na glavo in se največje investicije doslej lotili v jugovzhodni Evropi. Sicer pa je Bjarnason v sobotnem intervjuju za mariborski časnik povedal kar nekaj nerodnih cvetk, med njimi tudi to, da naj bi Skipti na slovensko tržišče pripeljal IP TV – kar pa Telekom tukaj ponuja že tri leta …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Matjaža Janše Michel Plantevin Janševe Mitta Romneyja Brynjalfur Bjarnason

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Nova vladna uganka: je mali Skipti sploh sposoben kupiti naš Telekom?!